فردایکرمان ـ گروه جامعه: شورا و شهرداری کرمان بعد از تغییر نام خیابان میرزا آقاخان کرمانی که موجی از نارضایتی شهروندان را به دنبال داشت، این بار سراغ میدان تاریخی ارگ رفتهاند و بنرهایی در سطح شهر نصب کرده و از مردم خواستهاند که نظر بدهند نام میدان ارگ، توحید بماند یا به ارگ تغییر کند؟
این اقدام شورا و شهرداری اما شهروندان را بیش از پیش نگران کرده است چرا که این رویکرد را هویتزدایی از شهر کرمان تعبیر میکنند.
امید ابراهیمی ـ مدیرعامل انجمن دیدهبانان میراث و تمدن کارمانیا با اشاره به مخالفت با تغییر نام اماکن، میادین و محلههای شهر کرمان، به فردایکرمان میگوید: «در دورههایی در گذشته، بهدلایلی که احتمالا بخشی از آن، بیاطلاعی بوده، تغییر نامهایی در شهر صورت گرفته از جمله اینکه نام توحید را برای میدان ارگ انتخاب کردهاند ولی هیچگاه این نام جدید، از سوی مردم مورد استقبال قرار نگرفته و ارگ به همین نام شناخته شده و میشود».
وی سپس ثبت ملی بودن میدان ارگ را یادآور شده و اظهار میکند: «اثری که ثبت ملی شده را نباید تغییر نام داد».
وی میافزاید: «میدان ارگ در سال 1380 خورشیدی به نام میدانباغ ارگ ثبت ملی شده است. طبق ماده 558 تا 569 از قانون مجازات اسلامی هرگونه دخل و تصرف و تخریب در اثری که ثبت ملی شده، جرم محسوب میشود و نباید فراموش کرد که تغییر نام هم، نوعی دخل و تصرف است که هویت و اصالت میدان را مخدوش میکند».
وی از شورا و شهرداری کرمان میخواهد تا بهجای تغییر نام خیابانها و اماکنی که نامدار هستند، بر روی نامگذاری پروژههایی که در این دوره اجرا میشود متمرکز شوند.
ابراهیمی همچنین اظهار میکند: «اگر دلسوزی برای این شهر وجود دارد، خواهش میکنم اصالت و هویت شهرمان را حفظ کنیم نه اینکه اثری ملی که مربوط به یک ملت و تمام کشور است را خدشهدار کنیم».
وی ادامه میدهد: «یکی از تهدیدات جدی امروز شهر کرمان ساختوسازهایی است که هیچ ربطی به هویت ایرانی اسلامی ما ندارند. چرا شورا و شهرداری در زمینۀ این معماریهای نامتناسب ورود نمیکنند و نسبت به آن حساسیتی نشان نمیدهند؟».
به گزارش فردایکرمان، میدان ارگ در مجاورت بازار تاریخی کرمان قرار دارد و مساحت آن حدود 6 هزار مترمربع است. این میدان، در نزدیکی حصار غربی شهر قدیم کرمان قرار داشته و در زمان قاجار توسط حاکم وقت کرمان، ابراهیمخان ظهیرالدوله ساخته شده است و چون در نزدیکی بناها و ارگ حکومتی قرار داشته به این نام مشهور شده است.
ابراهیمی با ارائۀ این توضیحات اظهار میکند: «این میدان، قبل از ارگ، به اسامیای از جمله میدان مشق و میدان توپخانه نیز معروف بوده است».
وی با بیان اینکه میدان ارگ نیز همچون سایر میادین تاریخی کارکردهایی مهمی همچون برگزاری جشنها و مراسمهای بزرگ حکومتی و رسیدگی به شکایات مردم را نیز داشته است، تاکید میکند: «تمام اتفاقات مهم در آن زمان در این میدان رقم میخورده است».
او اظهار میکند: «این احتمال نیز داده شده که شاید میدان ارگ پیشینهای قبل از دوران قاجار هم داشته باشد».
مدیرعامل انجمن دیدهبانان میراث و تمدن کارمانیا میافزاید: «در جریان مرمتهای دهۀ 50 خورشیدی که در بازار و مجموعۀ گنجعلیخان اتفاق افتاد، این میدان هم ساماندهی و دروازههای آن بازسازی و در سال 80 به نام میدانباغ ارگ ثبت ملی شد».
وی در ادامه، با تاکید بر اینکه نباید نام اثری که ثبت ملی شده را تغییر داد، میگوید: «تغییر نام میدان باعث از بین رفتن هویت آن میشود و خلاف ضوابط ثبت ملی است».
ابراهیمی با یادآوری اینکه در گذشته با ساخت مجتمع ساروجپارس بیمهریهایی نسبت به این میدان شده است، اظهار میکند: «با اجرای این پروژه، ضلع جنوب غربی میدان فقط یک جداره است و تمام مغازههای پشت آن از بین رفت».
وی ادامه میدهد: «حالا با تصمیمی که برای تغییر نام میدان گرفته شده، نگرانی نسبت به از دست رفتن بخش دیگری از هویت این اثر تاریخی مهم در دوستداران کرمان و میراث فرهنگی کرمان شدت گرفته و خواهان تجدیدنظر شورا و شهرداری در این تصمیم هستیم». / الف
نظر خود را بنویسید