فردایکرمان – گروه جامعه: ۱۴ شهرستان در شمال استان کرمان تحت تاثیر بیابانزایی قرار دارند و ۲۸ کانون فرسایش بادی در این شهرستانها وجود دارد که مساحتی برابر ۱.۲ میلیون هکتار را در برمیگیرند.
به گفتۀ سرپرست ادارهکل منابع طبیعی و آبخیزداری شمال استان کرمان، حدود ۶.۶ میلیون هکتار از اراضی استان بیابانی است و حدود ۵۰ درصد استان کرمان تحت تاثیر بیابانها قرار دارد. حدود ۲.۵ میلیون هکتار آن اراضی کویری و بیابانی و سه میلیون هکتار نیز شنزارهای فعال و نیمه فعالی است که بیشترین آسیب را به استان وارد میکند.
علیرضا ابوالحسنی افزود: «براساس برآوردهای سال ۱۳۹۷ خسارتی که معضل بیابانزایی به بخش اقتصادی و زیستی مردم میزند، سالانه حدود ۱۵۰ میلیارد تومان است».
وی همچنین با بیان اینکه تاغزارها یک مانع بزرگ در برابر طوفانهای شن هستند، از حفر ۶۴ حلقه چاه در تاغزارهای کرمان خبر داد و یادآور شد: «خشکسالیهای اخیر روی تاغزارهای شهر کرمان تاثیر گذاشته و برخی از این درختان در حال خشک شدن هستند».
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایسنا کرمان، وی در یک نشست خبری اظهار کرد: «۶۵۰ میلیارد تومان از اعتبارات صندوق توسعه ملی و اعتبارات ملی و سازمانی طی چهار سال گذشته در راستای بیابانزدایی در استان کرمان هزینه شده است».
سرپرست ادارهکل منابع طبیعی و آبخیزداری شمال استان کرمان نهالکاری، مالچپاشی، مدیریت روانآب و تلههای رسوبگیر را ازجمله اقدامات انجام شده در راستای مقابله با بیابانزدایی برشمرد و ادامه داد: «بیابانزایی یکی از مشکلات اصلی کشور و استان کرمان است».
وی با اشاره به مجاورت استان کرمان با مناطق بیابانی اضافه کرد: «چرای مفرط دامها با مجوز و بدون مجوز و بوتهکنی از عوامل منجر به بیابانزایی هستند که ما سالهاست در راستای حذف این اقدام با جایگزین کردن کپسولهای گاز، تنورهای گازی و ... گام برداشتهایم».
ابوالحسنی با اشاره به تصرف اراضی منابع طبیعی و توسعۀ کشتهای آببر و برداشت بیرویه از آبهای زیرزمینی اظهار کرد: «متاسفانه ۹۲۰ میلیون مترمعکب بیلان منفی برداشت آب از سفرههای آب زیرزمینی استان کرمان داریم».
وی با اشاره به فعالیت مخرب معادن و تخریب منابع طبیعی استان افزود: «تغییر کاربری اراضی کشاورزی و تبدیل آنها به اراضی مسکونی و مجاروت کویر با اراضی مسکونی موجب افزایش تخریب پوشش گیاهی میشود».
ابوالحسنی با بیان اینکه از سال ۱۳۴۵ فعالیتهای مقابله با بیابانزایی در استان کرمان آغاز شده که اولین فعالیت نیز در شهر کرمان و در راستای کشت تاغزارهای کرمان است، خاطرنشان کرد: «تاغزارها یک مانع بزرگ در برابر طوفانهای شن هستند».
وی با اشاره به حفر ۶۴ حلقه چاه در تاغزارهای کرمان، یادآور شد: «خشکسالیهای اخیر روی تاغزارهای شهر کرمان تاثیر گذاشته و برخی از این درختان در حال خشک شدن هستند».
سرپرست ادارهکل منابع طبیعی و آبخیزداری شمال استان کرمان با اشاره به طرح پرورشی تاغزارها به منظور پیشگیری از خشک شدن این گیاهان، بیان کرد: «سالهای گذشته با هرس تاغهای مسن اقدام به جوانسازی آنها میکردیم که طی سالهای اخیر موفق به اجرای این طرح نشدهایم اما ضمن هماهنگی با دستگاههای نظارتی در اولین فرصت ممکن با بازدید از تاغزارهای کرمان این کار پیگیری میشود».
وی گفت: «از سال ۹۸ تا سال گذشته حدود ۳۵۰۰ هکتار در استان کرمان نهالکاری و ۵۲۰۰ هکتار مالچپاشی انجام شده که بیشتر در چهار شهرستان شرقی استان بوده است».
ابوالحسنی با بیان اینکه امسال نیز ۲۰۰۰ هکتار مالچپاشی در شرق استان کرمان در دستور کار قرار دارد، افزود: «۸۰۰۰ هکتار از اراضی شرق استان کرمان دارای اولویت نخست در مالچپاشی هستند که حدود ۶۰۰۰ هکتار در سالهای گذشته مالچپاشی شده و امسال نیز ۲۰۰۰ هکتار باقی مانده انجام میشود». /پ
نظر خود را بنویسید