فردایکرمان – گروه اقتصاد: تامین و توزیع آب در مرکز استان کرمان، وضعیت مناسبی ندارد. مسئولان هر سال با گرم شدن هوا و قطع آب و مشکل شهروندان، وعده میدهند ظرف ماههای آینده وضعیت تامین یا انتقال آب خوب خواهد شد، اما با خنک شدن هوا دوباره مسالۀ آب از اولویت کنار میرود تا سال بعد که گرما از راه برسد.
در حال حاضر وضعیت توزیع آب در شهر کرمان به گونهای است که دهها گوشۀ شهر در طول شبانهروز آب ندارند و بهخاطر تشنگی و رعایت بهداشت در وضعیت اسفباری زندگی میکنند. در همین حال دهها نقطۀ دیگر شهر، در حالی که در مجاورت هم هستند، مطلقا تجربهای از بیآبی و قطعی آب ندارند.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس درخصوص قطع آب در مناطق مختلف شهر کرمان بهصورت نامتعادل و اعتراض شهروندان، گفت که حتما این موضوع را با مدیرعامل آبفای استان در میان میگذارد و گزارش آن را ارائه خواهد کرد.
محمدرضا پورابراهیمی همچنین با اشاره به اجرای پروژۀ خط انتقال آب به شهر کرمان، اذعان کرد که روند اجرای این پروژه در حد متوسط است و باید تسریع شود.
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، وی در نشست خبری و در پاسخ به سوال فردایکرمان در خصوص مشکل کمآبی و قطع آب در کرمان، بیان کرد: «موضوع آب درگیر چند عامل است. یکی عوامل بیرونی و جوی، که دست ما نیست زیرا میزان نزولات جوی در سالهای اخیر کاهش پیدا کرده و این مشکل برای همۀ کشور است و بسیاری از استانهای شمال کشور نیز با مشکل آب مواجه هستند و حتی کشورهای منطقه نیز این مشکل را دارند».
نماینده مردم کرمان و راور ادامه داد: «برای رفع این مشکل باید مدلها را اصلاح کنیم و همچنین باید موضوع انتقال آب را دنبال کنیم».
وی توضیح داد: «کرمان جزو استانهایی بود که در شش، هفت سال گذشته تلاش کردیم موضوع انتقال آب از خلیجفارس را برای آن عملیاتی کنیم. در حال حاضر شهر کرمان با توجه به اینکه حدود یکچهارم از جمعیت کل استان را در خود جای داده است با مشکل آب روبهرو است که با توجه به این جمعیت، باید در اختصاص اعتبارات به آن توجه ویژه بشود».
پورابراهیمی یادآور شد: «قرار شد، معادل 30 میلیون مترمکعب از طرح انتقال آب خلیجفارس که به واسطۀ شرکتهای گلگهر، شرکت ملی مس و چادرملو در دولت قبل رسما افتتاح و عملیاتی شد، به کرمان اختصاص پیدا کند. این موضوع یک اعتبار از بخش دولتی و یک اعتبار از شرکتهای دولتی میخواست که در دولت قبل پیگیری و بخشی از آن انجام شد و در دولت فعلی با جدیت بیشتر دنبال شد».
وی گفت: «اسفندماه نیز با حضور آقای محرابیان (وزیر نیرو) بین جادۀ رفسنجان – کرمان مراسمی برای افتتاح خط انتقال آب به شهر کرمان برگزار شد».
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با تاکید بر اینکه اعتبارت این طرح باید تقویت و کار تسریع شود، افزود: «تمام تلاشمان این بود که اوایل تابستان امسال بتوانیم این کار را انجام بدهیم. گزارش پیشرفت در حد متوسط است و کار ممکن است دو، سه ماه زودتر یا دیرتر انجام شود اما اساس آن حتما حل میشود».
روند انتقال آب باید تسریع شود
وی بیان کرد: «تخصیص 30 میلیون مترمکعب از آب خلیجفارس به کرمان، بزرگترین اتفاق مثبتی است که در بلندمدت مشکل آب شرب شهر کرمان را حل میکند و خوشبختانه این کار عملیاتی شده و باید مقداری تسریع شود و امسال هم باید برای عبور از این مشکل، هم منابع را مدیریت کنیم و هم فرهنگ استفاده از منابع آب را توسعه دهیم».
پورابراهیمی با بیان اینکه هنوز در کرمان 95 درصد از کل آب استحصالی استان در بخش کشاورزی استفاده میشود، ادامه داد: «حدود سه درصد آب استان در صنعت و دو درصد در حوزۀ شرب مصرف میشود».
وی با بیان اینکه هنوز دوسوم ظرفیت کشاورزی ما با آبیاری غرقابی انجام میشود، تاکید کرد: «اگر بتوانیم معادل 10 درصد صرفهجویی در بخش کشاورزی انجام بدهیم، اتفاق خوبی رخ خواهد داد که باید برای آن برنامهریزی کنیم».
نماینده کرمان و راور در مجلس خاطرنشان کرد: «روند انتقال آب باید تسریع شود تا در ابتدای تابستان حداکثر بتوانیم بخشی از این انتقال آب را که در حوزۀ شهری است انجام بدهیم».
وی در ادامه با بیان اینکه در شهر کرمان بزرگترین پروژۀ فاضلاب شهری کشور بدون اعتبارات دولتی اجرا شده است، گفت: «کل آب استحصالی از فاضلاب را به صنعت تخصیص دادیم زیرا آب صنعت باید از چاه و همین آبی که برای شرب مصرف میشود، تامین شود. از سویی در مناطقی از شهر کرمان سطح آب زیرزمینی بالا آمده بود و تداخل آب شرب با فاضلاب شهری باعث بروز مباحث زیستمحیطی و بهداشتی شده بود. با این کار که توافق کردیم آب فاضلاب شهر کرمان برای صنعت جمعآوری و استحصال شود، هم سلامت و بهداشت شهر کرمان تضمین میشود و مشکلات مردم در حفر چاه برطرف میشود و هم تامین آب صنعت از آب شرب جدا خواهد شد».
کمآبی مانع پتروشیمی کرمان
پورابراهیمی همچنین در پاسخ به سوالی در خصوص اجرای پروژۀ پتروشیمی در کرمان با توجه به کمآبی، توضیح داد: «سالهای گذشته راهاندازی پتروشیمی در کرمان پیگیری شد اما به دلایل مختلف که یکی از آنها موضوع آب بوده، عملیاتی نشده است. با وزیر نفت هم در دولت قبل و هم در دولت فعلی صحبت کردیم که آیا تکنولوژی داریم که بتوانیم سرمایهگذاریهای مرتبط با حوزۀ صنعت نفت و گاز را در استان پیگیری کنیم به نحوی که با کمترین میزان آب مصرفی روبهرو باشیم؟ الان هم به دنبال این هستیم که موضوع طرحهای صنعتی ما طرحهایی باشند که از دانش فنی بالایی برخوردارند و کمترین میزان آب را مصرف میکنند. رایزنیهای اولیه انجام شده و اتفاقات مقدماتی هم شکل گرفته ولی در حال حاضر اطلاع ندارم چه طرحی در حوزۀ نفت و گاز در کرمان تاکنون به جمعبندی رسیده است».
چالش بر سر چاههای آب صنعتی
وی درخصوص انتقال آب به سیرجان و لزوم تحویل چاههای صنعتی برای شرب نیز گفت: «در سیرجان توافق شده آب چاههایی که قبلا در اختیار صنعت بوده به مردم اختصاص داده شود اما این توافق وزارت نفت با یک چالش در بین سرمایهگذاران روبهرو شده است».
پورابراهیمی خاطرنشان کرد: «سرمایهگذار میگوید من آب را آوردم و پول آب را هم من میدهم و قبلا هم مجوز چاه را به من دادید، اگر من آب را نمیآوردم، این آب برای خودم بود و اگر قرار است آن را در اختیار دولت قرار بدهیم معادل قیمتگذاری را دولت باید بپردازد».
وی افزود: «در تفاهمنامهای که ابتدا نوشته شده بعضی از این موارد شفاف بیان نشده و الان در حال رایزنی با وزارت نیرو و شرکتها هستیم که راهکاری که بتواند مبنای حقوق شرکتها و دولت باشد، اتخاذ شود». /پ
نظر خود را بنویسید