فردایکرمان – گروه جامعه: مدیرکل هواشناسی استان کرمان از ثبت رکوردهای جدید دمایی در استان کرمان خبر داد و گفت که تاکنون تعداد روزهای با دمای بالا در استان نسبت به سالهای گذشته افزایش داشته است.
به گفتۀ محسن عراقیزاده، حتی در لالهزار نیز بهعنوان خنکترین منطقۀ استان، افزایش پنج درجهای دما رخ داده است.
وی با بیان اینکه دمای هوای مناطق مختلف استان به نسبت میانگین دمای سالهای قبل زیادتر شده است، افزود: «آنگونه که آمارها نشان میدهد افزایش دمای هوای استان امسال در حد پنج درجه بود و روند افزایشی آن به نسبت آمارهای سالهای قبلی بیشتر است».
مدیرکل هواشناسی استان کرمان درخصوص صدور هشدارهای هواشناسی در زمان افزایش دمای هوا، گفت: «طی سالیان گذشته این موضوع مطرح شده که بهطور مثال اگر دمای منطقهای بالای ۵۰ درجه باشد یکسری اقدامات خاص صورت گیرد اما حقیقت این است که تاکنون مصوبهای که در آن به اقدامات لازم در صورت افزایش دما اشاره کند، ندیدهام».
وی ادامه داد: «بحث اقدامات لازم مانند تعطیلی و کاهش ساعت کار ادارات در هوای بالای ۵۰ درجه، سالهای گذشته برای شهر اهواز که دماهای بالایی را تجربه میکرد مطرح بود که در این راستا برای شهر شهداد نیز مدیریت بحران استانداری میتواند راهکارها و تصمیماتی را اتخاذ و اجرا کند».
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایرنا کرمان، عراقیزاده با اشاره به اینکه پارامترهای دمایی در سطح استان نسبت به بلند مدت افزایش محسوس داشته است و رکوردهای جدید دمایی ثبت شده، گفت: «حداقل مطلق دمای شهر کرمان نسبت به دورۀ ۳۰ ساله دماهای کمینه، تیرماه ۹ درجه افزایش داشته است».
وی اضافه کرد: «تا این لحظه در سالجاری تعداد روزهای با دمای بالا در استان نسبت به سالهای گذشته افزایش داشته است».
عراقیزاده ادامه داد: «تا این لحظه بیشترین دمای ثبت شده در استان ، شهداد با ۵۲ درجه بوده و در شهر کرمان نیز حداکثر دما به ۴۲ درجه رسید».
وی با اشاره به اینکه در خنکترین ایستگاه استان نیز افزایش پنج درجهای دما در حداقل دماها رخ داده است، گفت: «لالهزار بهعنوان ایستگاه رکورددار کمترین حداقلها در استان، در تیرماه سالجاری با شکست رکورد دمایی خود نسبت به بلند مدت (نسبت به مدت مشابه سال قبل) حداقل دمای ۱۶ درجهای را داشته است».
مدیرکل هواشناسی استان کرمان با اشاره به اینکه، هماینک ۱۲ ایستگاه سینوپتیک، ۳۹ ایستگاه خودکار و چهار ایستگاه اقلیمشناسی سنتی در سطح استان تغییرات آب و هوایی را اندازه میگیرند، گفت: «به طور قطع کاهش بارندگی در روند گرمایش بیتاثیر نیست اما مهمترین علت گرمای این روزها، استقرار کم فشار حرارتی در منطقۀ جنوبشرق کشور و تداوم آن در این منطقه بوده است».
وی با اشاره به اینکه جریانات جنوبی عمدتا باعث انتقال رطوبت از آبهای خلیجفارس و دریای عمان به استان میشوند، بیان کرد: «در تابستانها استقرار پر ارتفاع جنب حاره باعث پایداری هوا و افزایش دما میشود».
موج گرما در کرمان نداشتیم
عراقیزاده در عین حال با اشاره به اینکه موج گرمایی با مقایسۀ دمای بلندمدت در هر نقطه سنجیده میشود، خاطرنشان کرد: «تداوم هوای گرم بیش از سه روز در منطقه موج گرمایی است».
وی با اشاره به اینکه ماندگاری هوای گرم در یک منطقه موج گرما نامیده میشود، ادامه داد: «موج گرما عموما بهعنوان یک دورهای از روزهای متوالی با دماهای بالای غیرعادی تعریف میشود.
مدیرکل هواشناسی استان کرمان توضیح داد: «طی روزهای اخیر دما در شهرهای مختلف استان متغیر بوده و کم و زیاد شده است از اینرو نمیتوانیم بگوییم شاهد موج گرما در استان بودیم».
وی اضافه کرد: «شاید در منطقۀ شهداد تداوم هوای گرم طی چند روز اخیر ثابت بود اما در سایر شهرهای استان تغییرات دمایی کم و زیاد میشده است».
عراقیزاده افزود: «همانطور که طبق پیشبینیها گفته بودیم امسال تابستان مقداری هوا در استان گرمتر و دماها افزایشی است و دمای هوای مناطق مختلف استان به نسبت میانگین دمای سالهای قبل زیادتر شده است».
وی با تاکید بر اینکه امسال افزایش دما در استانهای دیگر هم حاکم بوده است، اظهار کرد: «این افزایش دمای هوا در تابستان امسال در استانهای همجوار مانند خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان نیز اتفاق افتاد و هر کدام رکورددار شهرهایی با دماهای بالا بودند».
گرمایی که سالهای گذشته هم تکرار شده بود
عراقیزاده در پاسخ به این سوال که آیا امکان دارد گرمای بیسابقۀ استان به رویدادی سالانه تبدیل شود، توضیح داد: «طبق آمار، سالهای گذشته نیز این افزایش دما در استان اتفاق افتاده منتهی فراوانی زیادی طی این سالها نداشته است».
وی ادامه داد: «وجود چنین تغییرات دمایی طی سالیان مختلف در استان به بحث تغییرات اقلیمی برمیگردد، تغییراتی که در اثر آن، گرماها و سرماهای بیش از اندازه دور از انتظار نیست».
مدیرکل هواشناسی استان کرمان با اشاره به اقداماتی که مردم میتوانند در مقابله با پدیدۀ افزایش دما و گرمای بیش از اندازه انجام دهند، گفت: «همانند زمان آلودگی هوا، مردم در صورتی که کار ضروری ندارند از خانه بیرون نیایند و در صورت امکان، کارهای روزانه را به ساعات بعدازظهر که از شدت درجه حرارت هوا کاسته میشود، منتقل کنند»./پ
نظر خود را بنویسید