فردایکرمان – گروه اقتصاد: معاون آبخیزداری ادارهکل منابعطبیعی و آبخیزداری استان کرمان با بیان اینکه سرعت فرسایش خاک در استان کرمان نسبت به سایر مناطق بیشتر و در حال تبدیل شدن به یک بحران است، گفت: «بسیاری از کارشناسان معتقدند اجرای طرحهای آبخیزداری و آبخوانداری تنها راه حفاظت آب و خاک در استان کرمان است».
حسین شجاعی افزود: «بدون مدیریت منابع آب و خاک، امکان فعالیتهای کشاورزی، آبداری، صنعت و ... میسر نیست و حیات را با تهدید مواجه میکند».
وی ادامه داد: «با اجرای طرحهای آبخیزداری توانستهایم حدود ۱۲.۵ میلیون مترمکعب از فرسایش خاک شمال استان را کنترل کنیم».
شجاعی با بیان اینکه بخش عمدۀ آب مورد نیاز کشاورزی، صنعت و شرب استان کرمان از آبهای زیرزمینی تامین میشود، اظهار کرد: «براساس مطالعات آمایش استان، میزان افت سطح آبهای زیرزمینی در برخی از دشتهای استان حداقل ۱۰ تا ۱۵ متر گزارش شده و خطر نشست زمین در اکثر دشتها به دلیل برداشت بیرویۀ آب از سفرههای زیرزمینی اتفاق افتاده است».
وی اضافه کرد: «شاهد وقوع خشکسالیهای پیدرپی در دو دهۀ گذشته هستیم و به تبع آن، افت کیفیت و پیشروی آب شور در دشتهای بحرانی استان اتفاق افتاده است».
وی با اشاره به مطالعات طرح آمایش استان کرمان اظهار کرد: «منابع آب زیرزمینی تجدیدپذیر برابر ۵۶۶۴ میلیون مترمکعب است که در مقابل میزان تخلیه و برداشت آب برای مصارف مختلف از سفرههای زیرزمینی ۶۵۶۶ میلیون مترمکعب است لذا با کسری مخزن آب زیرزمینی ۹۰۲ میلیون مترمکعب مواجه هستیم».
شجاعی با اشاره به فرسایشپذیری بالای اکثر مناطق استان، گفت: «در بسیاری از عرصههای منابع طبیعی شمال استان کرمان با فرسایشپذیری و رسوبپذیری بالای حوزههای آبخیز به دلیل فقر پوشش گیاهی مواجه هستیم».
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایسنا کرمان، وی سیل را مهیبترین بلای طبیعی در استان کرمان دانست و بیان کرد: «سیلاب بهعنوان یک مخاطره از نظر تلفات جانی و خسارات مالی در بین بلایای طبیعی استان محسوب میشود».
شجاعی با بیان اینکه در وقوع سیلاب با عوامل طبیعی و غیرطبیعی مواجه هستیم، اظهار کرد: «شدت بارندگیها، نوع بارش، الگوی بارش و ... ازجمله عوامل طبیعی و توسعۀ مناطق شهری، تجاوز به حریم رودخانهها، بهرهبرداری بیش از حد توان اکولوژی اراضی، احداث سازههای نامناسب در مسیر رودخانه، ساختمانسازی در بستر و حریم رودخانهها و ... از عوامل غیرطبیعی هستند».
وی تاکید کرد: «با مدیریت عوامل غیرطبیعی تا حدودی میتوان از خسارات جانی و مالی سیلاب جلوگیری کرد».
معاون ادارهکل منابع طبیعی استان کرمان گفت: «با طرحهای آبخیزداری و آبخوانداری میتوانیم سیلابها را مدیریت کنیم».
وی ادامه داد: «خسارت سیلهای چند سال اخیر در مناطقی که عملیات آبخیزداری و آبخوانداری در آنها اجرا شده، بسیار ناچیز بوده است. همچنین با وجود خشکسالیها، در این مناطق شاهد آبدهی دو تا سه برابری قنوات نسبت به سنوات قبل بودهایم».
شجاعی با اشاره به میانگین ۱۲۰ میلیمتر بارندگی در سطح استان کرمان اظهار کرد: «حدود ۴۶۰ میلیون مترمکعب از سیلابها و روانآبها در مناطق تحت پوشش (۱.۸ میلیون هکتار) عملیات آبخیزداری و آبخوانداری را می توان مدیریت کرد».
وی افزود: «در سال زراعی ۱۴۰۱ در اراضی تحت پوشش (۱.۸ میلیون هکتار) ۷۵۶ میلیون مترمکعب روانآب با بارندگی ۱۴۰ میلیمتر مدیریت شده که حدود ۳۷ میلیون مترمکعب آن به آبخوانها و سفرههای آب زیرزمینی نفوذ کرده است».
معاون ادارهکل منابعطبیعی استان کرمان افزود: «حدود ۳۰ تا ۵۰ درصد سیلابهای مدیریت شده به سفرههای زیرزمینی نفوذ کردهاند و همچنین حدود ۲۰ درصد علوفه در مراتع تحت پوشش آبخیزداری اضافه شده است».
نظر خود را بنویسید