فردایکرمان ـ گروه جامعه: در جلسۀ اخیر کارگروه «بافت تاریخی و گردشگری شهرداری کرمان» به موضوع حذف بافت تاریخی از طرح جامع شهر که در حال تهیه است پرداخته شد.
طی هفتههای اخیر، موضوع نادیده گرفتن بافت تاریخی شهر کرمان در جریان تهیۀ طرح جامع انتقاداتی از سوی متخصصان به دنبال داشته تا جایی که انجمن معماران استان درخواست برگزاری جلساتی با حضور مشاور طرح جامع را مطرح کرده تا این مسئله بررسی شود.
انجمشعاع ـ نمایندۀ شرکت مشاور طرح جامع شهر کرمان اما در کارگروه بافت تاریخی شهرداری با بیان اینکه اخیرا مطرح شده طرح جامع شهر کرمان بافت تاریخی را کنار گذاشته است، گفت: «متخصصان نگاه تخصصی دارند؛ برای مثال در زمینۀ ترافیک و حملونقل، مشاور جدا گرفته شده، اما نگاه طرح جامع به همۀ موضوعات شهر جامعنگر است».
وی افزود: «فقط میتوانیم مشکلات بافت تاریخی را بیان کنیم اما اگر لازم است بهصورت تخصصی به حوزۀ بافت تاریخی پرداخته شود، باید یک مشاور بهصورت تخصصی روی این موضوع کار کند و ما در این زمینه آمادگی داریم».
شهردار کرمان اما خطاب به وی اظهار کرد: «شما در جلسۀ قبل گفتید با توجه به اینکه میراث فرهنگی، ضوابط و حرائمی در محدودۀ بافت تاریخی دارد، ما دیگر بهطور مستقیم در حوزۀ نظامات پنجگانه در همان مقیاس طرح جامع ورود مجزایی نمیکنیم و کار را به میراث و مطالعات آن واگذار میکنید اما مسئله این است که میراث طرح ویژهای برای این محدوده ندارد و فقط در حد حریمها ورود کرده است».
سعید شعربافتبریزی افزود: «نکتۀ دوم این است که در شهرهای تاریخی، طرح جامع بر مبنای هستۀ مرکزی نوشته میشود و مسئله این است که رینگهای پیرامونی چطور میخواهند با این هسته کار کنند؟».
ریحانهالسادات تهامی ـ معاون شهرسازی و معماری شهردار کرمان هم گفت: «باید با همکاری میراث فرهنگی و ادارهکل راه و شهرسازی، از وزارت راه و شهرسازی خواسته شود شرح خدمات طرح جامع اصلاح شده و بافت تاریخی هم به آن اضافه شود».
به گزارش فردایکرمان به نقل از کرنا، در این نشست که ششم شهریورماه برگزار شد، سرپرست راه و شهرسازی استان گفت: «طرح جامع درخصوص بافت تاریخی شهر کرمان برشی را در شهر ایجاد کرد که مثل یک خندق عمل میکند و این مجموعه را از سایر بخشهای بافت شهری جدا کرده است درحالیکه نمیتوانیم در شهرسازی، بافتهای مختلف شهری را از هم جدا بدانیم».
حافظی یادآور شد: «باید مشخص شود که برنامهریزیهای کلانمقیاس شهری از لحاظ ارتباطات فضاهای مختلف شهری را طرح جامع باید تهیه کند؟ پس از آن، در قالب طرحهای تفصیلی موضعی برای هر یک از محدودهها، طرح خاص خود تهیه شود».
محسن کشاورز ـ دکترای مرمت و احیای بناهای تاریخی و عضو هیات علمی دانشگاه شهید باهنر نیز اظهار کرد: «بافت تاریخی در دل بافت کلی شهر است و رعایت این موضوعات در طرح جامع، بدیهی است؛ اما توان مالی میراث فرهنگی در این زمینه کم است و در بودجههاشان دیده نشده؛ البته میراث فرهنگی، مطالعاتی در این زمینه دارد که شهرداری میتواند از آنها استفاده کند».
حجت گلچین ـ دکترای مرمت و احیای بناهای تاریخی و عضو هیات علمی دانشگاه شهید باهنر کرمان نیز با تأکید بر اینکه باید وضعیت فعلی بافت تاریخی کرمان را بشناسیم و براساس آن نظر بدهیم، اظهار کرد: «دهههاست که مشکل ما در مواجهه با بافت تاریخی کرمان، نشناختن وضعیت موجود و ایزولهکردن آن است».
وی افزود: «نکتۀ بعدی این است که ضمانت این طرح جامع چقدر است؟ مگر کرمان تا به حال طرح جامع نداشته؟ ضمانت اجرای این طرح کجاست؟ مگر این تقاطعها و پلها که تا به حال اجرا شده، در طرح جامع بوده؟».
وی ادامه داد: «درخصوص موضوع حریمهای میراثی، دیگر چه اتفاقی در حریم بازار و غیربازار باید میافتاد که نیفتاده؟ قانون و مجازات هم وجود دارد، اما اهتمام و ارادهای برای اجرای آن وجود ندارد».
وی بیان کرد: «در زمینۀ تعریضها هم باید یادآوری کنم که تعریض معابر ۲۰ سال است که منسوخ شده؛ در اصفهان، جدارههای بدتعریضشدۀ قبل را هم دارند اعاده میکنند؛ یعنی این کار قابل انجام است».
وی اضافه کرد: «نمیشود یک بخش از شهر را ایزوله کرد و جدا دید بلکه کل شهر باید در امتداد هم دیده شود».
گلچین افزود: «در زمینۀ طرح جامع، شهرداری و ادارهکل راه و شهرسازی بیش از میراث فرهنگی، میتوانند نقش ایفا کنند».
معاون شهرسازی و معماری شهردار کرمان هم با بیان اینکه بدیهی است بافت تاریخی ما مشکلات عدیده دارد اما باید ببینیم امروز چه میتوانیم برای آن انجام دهیم، اظهار کرد که
از وزارت راه و شهرسازی، خواسته شود شرح خدمات طرح جامع، اصلاح شده و بافت تاریخی هم به آن اضافه شود. / الف
نظر خود را بنویسید