فردایکرمان ـ اسما پورزنگیآبادی: شهرداری کرمان که بهمنماه پارسال تعداد بسیار زیادی از درختان نارونِ بلوار جمهوری را قلعوقمع کرد، پس از آن، در قطعاتی از رفیوژ میانی بلوار، درخت زبانگنجشک را بهعنوان گونۀ جدید جایگزین آن نارونهای زیبا کرد.
در حالی که همواره تاکید بر این بوده که برای کاشت گونۀ جدید در بلوار جمهوری باقیماندۀ تنه و ریشۀ نارونهای قطعشده بهطور کامل از خاک خارج شود، شواهد نشان میدهد لااقل در مسیر بلوار از فلکۀ آزادی به سمت چهارراه امامجمعه این اتفاق نیفتاده و درختان جدید در مجاور تنۀ تنومند نارونها کاشته شدهاند؛ تنههایی که در بسیاری موارد در حال سبز شدن و برگ دادن هستند.
این اتفاق در حالی رخ داده که باقیماندۀ درختان قطعشدۀ نارون، هم میتواند مانع رشد درختان جدید بشود و هم منبعی برای آفات و بیماریها باشد.
در اینباره، محمدعلی ثقهالاسلامی ـ درختکار بلوار جمهوری در سال 49 به فردایکرمان میگوید که مطمئن باشید باقیماندن ریشههای نارونها در خاک، ریشۀ درختانی که تازه کاشته شده را درگیر میکند.
او توضیح میدهد که ریشۀ درختان جدید در حین رشد میتواند راهی برای حرکت در خاک پیدا کند و بخشی از آن هم ممکن است به دور ریشۀ نارونها بچسبد؛ اما ریشۀ نارونها از یک سمت مانع پیشروی ریشۀ درختان جدید میشوند و درخت را در معرض خطر قرار میدهند.
این اقدام در حالی از سوی شهرداری انجام شده که یدالله علیزاده ـ رئیس سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری کرمان اسفندماه سال گذشته به فردایکرمان گفت که تمام ریشههایی که از سالهای گذشته در خاک رفیوژ میانی بلوار باقی مانده باید خارج شود. او تاکید کرد: «اگر قرار باشد کار اصولی انجام شود، باید بیش از هزار ریشۀ نارون جمعآوری شود تا اتفاق سالهای قبل تکرار نشود که مثلا روی بستر زیرسازی، کاشت درخت انجام و بعد از گذشت 10 سال درخت خشک شود».
با این وجود، درختان جدید در کنار ریشۀ درختان قدیمی و تنومند نارون کاشته شده و بیم آن میرود در آیندهای نزدیک این درختان خشک و هزینهای که شهرداری از جیب مردم کرمان برای کاشت و نگهداری آن صرف کرده دود هوا بشود.
با توجه به اهمیت فضای سبز بلوار جمهوری انتظار میرود شهرداری و مقامات مرتبط توضیحات دقیقتری دربارۀ این اتفاق ارائه دهند.
در همین حال، ثقهالاسلامی که 50 سال پیش درختکاری بلوار جمهوری را انجام داده است دربارۀ اینکه کاشت درختان جدید در خاکی که هنوز تنۀ درختان قدیمی در آن باقی مانده، چه خطری برای درختان جدید دارد، سوم مهرماه به فردایکرمان گفت که از وقتی نارونها قطع شده، آنقدر ناراحت است که نمیتواند در مسیر بلوار جمهوری تردد کند و خبر ندارد چه درختی جای آن نارونها کاشته شده است.
او سپس توضیح داد که اگر تنه و ریشۀ نارونها جمع نشده باشد حتما درختان جدید با مشکل مواجه خواهند شد.
او با انتقاد از آنچه که شهرداری در فضای سبز بلوار جمهوری انجام میدهد، اظهار کرد: «از میدان آزادی تا فرودگاه به کلکسیونی از درخت تبدیل شده است».
وی افزود: «خیلی دلم برای این بلوار و نارونهایی که قطع کردند میسوزد».
ثقهالاسلامی گفت: «نمیدانم شهرداری چطور به این نتیجه رسید که در بلوار به این زیبایی نی بکارد؟».
او خاطرنشان کرد: «هر کارشناسی از داخل کشور و خارج کشور بیاورید به شما خواهند گفت که وضع درختکاری بلوار جمهوری چقدر خراب است!».
او با بیان اینکه شهرداری میتواند از تجربۀ گذشته استفاده کند، اظهار کرد: «کاش لااقل در بین درختانی که در بلوار میکارند سرو شیراز میکاشتند که درختی همیشه سبز است».
به گزارش فردایکرمان، اسفندماه سال گذشته، دکتر رضا ناصری ـ معمار و مدرس دانشگاه نیز در بخشی از یادداشت خود با عنوان «بگذارید خیابان جمهوری، خیابان جمهوری بماند» توضیح داد: «کاشت نهالهای جایگزین به جای درختهای نارون بریده شده قریب به یک دهه است دارد انجام میشود و به جز بخش کوچکی همگی به شکست کشیده شده است. دلیلش این است که هیچ درختی روی ریشههای زنده یا مردۀ درختی دیگر رشد نمیکند، از طرف دیگر خاک رفیوژ میانی بیش از حد آلوده است و درخت نوپا قادر به رشد نیست. راهحل کاشت و پرورش درخت جدید در این خیابان این است که ریشههای درختهای قطع شده به طور کامل از خاک بیرون کشیده شود، خاکِ آلودۀ رفیوژ تا عمقی مناسب با خاک مساعد پر شود، سپس کاشت اتفاق بیفتد. در مرحلۀ مراقبت هم آبیاری منظم با آب شیرین، کود رسانی و سم دهی مناسب و کافی از ملزومات است».
فردایکرمان برای انتشار نظر کارشناسان شهرداری در خصوص این اتفاق اعلامآمادگی میکند./ الفTop of Form
نظر خود را بنویسید