فردایکرمان – گروه اقتصاد: در حالیکه پیشبینیهای هواشناسی از بارشهای نرمال و بیش از نرمال در پاییز و زمستان امسال خبر میداد اما در روزهای پاییزی، بهویژه آذرماه بارش چندانی رخ نداد و همین مسئله واکنشهایی را به همراه داشت.
رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا با بیان اینکه پیشبینیها در حد احتمالات هستند و با قاطعیت نمیتوان بر آنها استناد کرد، عامل اصلی تاثیرگذار بر کمبارشی این روزها را غلبۀ فعالیت دو جریان «MJO» و استقرار مداوم پر ارتفاع جنب حارهای بر جریان النینو دانست.
صادق ضیاییان تاکید کرد که النینو تنها یکی از مؤلفههای تاثیرگذار بر میزان بارندگیها است و دهها عامل دیگر وجود دارد که میتواند بر میزان بارشها تاثیر بگذارد.
وی توضیح داد که در مهرماه بارشهای کشور بالاتر از نرمال و در آبان به اندازۀ نرمال رخ داد، بهگونهای که در پایان آبانماه بارشها معادل میانگین بلندمدت بود اما در آذرماه شاخص دورپیوند «MJO» در حالت نامناسبی قرار گرفت که رطوبت مناسب وارد ایران نشد و یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار در عدم بارش کافی، فعالیت نامناسب این جریان دورپیوند است.
«النینو» پدیدهای است که هر چند سال یکبار باعث ایجاد ناهنجاریهای بزرگی در آب و هوای سراسر کره زمین میشود و امسال طبق پیشبینیها قرار بود پاییز پربارشی را برای ایران رقم بزند.
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایسنا، ضیاییان در توضیح بیشتر دربارۀ فعالیت جریان دور پیوند النینو و ارتباط آن با میزان بارندگیهای کشور اظهار کرد: «النینو تنها یکی از مؤلفههای تاثیرگذار بر میزان بارندگیها است. دهها عامل دیگر وجود دارد که میتواند بر میزان بارشها تاثیر بگذارد».
وی افزود: «در پیشبینیهای گذشته نیز تاکید شد که در خوشبینانهترین حالت ممکن ۶۰ درصد بارشهای پاییز و زمستان نرمال و بیش از نرمال خواهد بود».
وی با تاکید بر اینکه در گزارشهای ارائهشدۀ گذشته نیز تاکید بر این بود که تمام اطلاعات در حد پیشبینی است و قاطعانه نمیتوان بر آنها تاکید کرد گفت: «النینو تنها یکی از عواملی است که بر بارندگی تاثیر میگذارد و تاکنون با در جریان بودن آن میزان بارندگیها افزایش یافته بود اما جریانهای دور پیوند دیگری نیز وجود دارند که با فعالیت آنها میتواند نتیجۀ پیشبینیها تغییر کند».
رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا اضافه کرد: «اتفاق رخداده و جریانساز این روزها مربوط به فعالیت جریانهای دور پیوند دیگری است که بر النینو غلبه کرده است و اجازۀ فعالیت به آن نمیدهند. در مهرماه بارشهای کشور بالاتر از نرمال و در آبان به اندازۀ نرمال رخ داد، بهگونهای که در پایان آبانماه بارش ما معادل میانگین بلندمدت بود اما در آذرماه شاخص دورپیوند «MJO» در حالت نامناسبی قرار گرفت که رطوبت مناسب وارد ایران نشد و یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار در عدم بارش کافی، فعالیت نامناسب این جریان دورپیوند است».
وی افزود: «از طرفی نیز استقرار مداوم پر ارتفاع جنب حارهای در منطقۀ ما موجب شد تا نفوذ سامانههای بارشی بر ایران رخ ندهد و تمام این موارد دست به دست هم داد تا شرایط کمبارشی در آذر ماه اتفاق افتد».
ضیاییان در پایان یادآور شد: «موارد دیگری نیز بر بارندگیها تاثیرگذار است که میتوان از جهات گوناگون آنها را بررسی کرد اما مهمترین عوامل عدم تزریق رطوبت به جو ناشی از استقرار شاخص دورپیوند «MJO» در فاز نامناسب برای کشور ما و استقرار مداوم پر ارتفاع جنب حارهای بود که بر فعالیت النینو غلبه کرد و موجب کمبارشی در آذرماه نسبت به پیشبینیهای گذشته شد». /پ
نظر خود را بنویسید