فردایکرمان – گروه فرهنگوهنر: نمایشگاه عکس همنما که در روزهای گذشته (20 تا 23 آذرماه) در گالری باغموزه هرندی برگزارشد در نوع خود یک کار خلاقانه و پژوهشی بود که هادی جلالپور، عکاس هنرمند توانست با همکاری بخش اسناد و مدارک ادارهکل میراثفرهنگی کرمان تدارک ببیند.
موضوع نمایشگاه نشان دادن چند دهه تحول در مجموعۀ گنجعلیخان کرمان بود. این مجموعه امروز بهعنوان یکی از مهمترین شاخصههای هویتی و معماری شهر کرمان شناخته میشود و هر سال تعداد زیادی گردشگری داخلی و خارجی برای دیدن این مجموعه به کرمان سفر میکنند. جلالپور در زمینۀ عکاسی از بناهای تاریخی صاحب دانش و تجربه است.
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، لیلا حبیبی مسئول مرکز استاد و مدارک ادارهکل میراثفرهنگی کرمان با اشاره به اینکه از اردیبهشتماه گذشته این کار رقم خورده است گفت: «تعدادی از عکسهای قدیمی مرکز اسناد را که مربوط به مجموعۀ گنجعلیخان بودند انتخاب کردیم و در اختیار آقای جلالپور قرار دادیم».
وی افزود: «این عکسها مربوط به دورهای هستند که این مجموعه هنوز مرمت نشده بود. کار آقای جلالپور این بود که او از همان زاویهها عکسهای جدید بگیرد، و نهایتا هر دو عکس را در یک قاب در معرض دید علاقمندان قرار دهیم».
حبیبی با بیان اینکه عنوان همنما هم بر همین اساس برای نمایشگاه انتخاب شد، گفت: «هدف ما از برگزاری این نمایشگاه این بود که مردم با گذشتۀ این بناها آشنا شوند و بدانند این بناها قبل از مرمت به چه شکلی بودهاند و بعد از مرمت به چه شکلی درآمدند، و تغییرات این بناها را در طول زمان احساس کنند».
وی در ادامه این را هم اضافه کرد که برنامۀ ما محدود به نشان دادن مجموعۀ گنجعبخان نیست، و انشاءالله در آینده تلاش خواهیم کرد تا تمام بناها را به همین شکل در معرض دید مردم قرار دهیم.
دغدغۀ عکاسی از بناهای تاریخی کرمان
هادی جلالپور عکاسی که نزدیک دو دهه است در حوزههای طبیعت، مستند، مطبوعات و معماری فعالیت میکند، و این نمایشگاه را با تلاش زیادی به ثمر رسانده است گفت: «در طول سالها یکی از دغدغههایم عکاسی از بناهای تاریخی شهر کرمان بوده است. اردیبهشت امسال به پیشنهاد دوستان مرکز اسناد و مدارک ادارهکل میراثفرهنگی مجموعۀ همنما را شروع کردم».
وی افزود: «مجموعه عکسهایی که در اختیارم قرار گرفت از دهۀ چهل تا دهۀ هفتاد را شامل میشد. عکسهایی که من گرفتهام از اردیبهشت امسال شروع میشود و تا آبانماه عکاسی از آنها ادامه یافت».
جلالپور در بارۀ دلیل انتخاب عکسهای مجموعۀ گنجعلیخان توضیح داد که این مجموعه شهرت زیادی دارد و در کل کشور شناخته شده است؛ بنابراین عکسها برای نسل قدیم خاطرهانگیز است و برای نسل جدید هم جذابیت دارد.
این عکاس کرمانی با بیان اینکه انجام این کار جذابیتهای خاص خود را داشت، گفت: «یکی از دشواریهای این نمایشگاه، پیدا کردن زوایای و نماهایی بود که عکاسان قدیمی به آنها توجه کرده بودند، در نتیجه برای این که کار خیلی دقیق و درست در بیاید بعضی عکسها را چهار پنج بار گرفتم. حتی اگر عکسی قدیمی با زاویهای کج گرفته شده، در عکس جدید هم همان نما را عمدا کج گرفتهام که تفاوتی نسبت به عکس اصلی پیش نیاید».
جلالپور با اشاره به اینکه این نمایشگاه نسل امروز را با گذشتۀ تاریخیاش آشنا میکند، بیان کرد: «در این چند روز شاهد بودم بازدیدکنندۀ مسن از تماشای عکسها لذت میبرد، و نسل امروز هم چون با دیدن عکسها از گذشتۀ تاریخی شهر باخبر میشد، تماشای عکسها را با لذت دنبال میکرد».
وی با ابراز رضایت از برگزاری نمایشگاه گفت: «پیشنهادم به مرکز اسناد میراثفرهنگی این است که این نوع نمایشگاه بهصورت دائمی در طول سال برگزار شود، و اگر هم این عکسها بهصورت کتاب منتشر بشوند، اتفاق بسیار خوبی است».
نظر خود را بنویسید