فردایکرمان – پروین میرزاحسینی: سال گذشته خاموشی موتور پمپهای کشاورزی خسارت هنگفتی به بخش کشاورزی کرمان وارد کرد که بهگفتۀ دبیر خانه کشاورز استان کرمان این خسارت حدود 20 هزار میلیارد تومان برآورد میشود.
مهدی سیفالدینی معتقد است ادامۀ این سیاست در تابستان سال آینده میتواند تتمۀ کشاورزی استان را دچار خسارت جبرانناپذیری بکند.
او با اشاره به تحقیقاتی که برای راهاندازی پنلهای خورشیدی در مجاورت چاههای کشاورزی بهمنظور تامین برق مورد نیاز کشاورزان و کمک به حفظ کشاورزی استان انجام داده است، میگوید در شرایط فعلی و با افزایش قیمت دلار تنها در صورتی کشاورزان میتوانند به سمت راهاندازی نیروگاههای کوچک مقیاس برای تامین برق موتورپمپهای کشاورزی بروند که یا تسهیلات کمبهره به آنها تعلق بگیرد و یا وزارت نیرو برق را با قیمت بیشتری از کشاورزان خریداری کند.
سیفالدینی با ابراز نگرانی شدید از تکرار شیوههای گذشته برای کمبود جبران برق با خاموشی موتور پمپهای کشاورزی تاکید کرد که ادامۀ این روند کشاورزی استان را نابود میکند و سال آینده کشاورزان زیر بار خاموشی موتور پمپها نمیروند.
وی در گفتوگو با خبرنگار فردایکرمان با اشاره به قطع برق موتور پمپهای کشاورزی در تابستان امسال اظهار کرد: «سال 1401 وزارت نیرو برنامۀ خاموشی موتورپمپهای کشاورزی را تا حدودی اجرا کرد و سال 1402 قرار شد این کار با برنامهریزی انجام شود».
دبیر خانه کشاورز استان کرمان افزود: «تابستان گذشته در جلسهای که با برق منطقهای داشتیم اعلام کردیم که خاموشی موتور پمپها در سالی که کشاورزان محصول دارند سبب ضرر و زیان زیادی میشود و حتی تعدادی از مسئولان را به کارگاههای پمپسازی بردیم تا از نزدیک شاهد موتورهای سوخته شده به دلیل قطع برق باشند».
وی توضیح داد: «به دلیل اینکه عمق چاهها بسیار پایین رفته و به 300 متر رسیده، این خاموشیها خسارت زیادی به تاسیسات برقی کشاورزی وارد میکند و به همین دلیل درخواست دادیم به جای اینکه هر روز به مدت 4 ساعت در پیک بار، برق قطع شود، موتورپمپهای کشاورزی 24 تا 48 ساعت در هفته خاموش شوند یا در ماه چند روز متوالی خاموش باشند».
سیفالدینی ادامه داد: «با پیگیریهای انجام شده قرار شد شرکت توزیع برق هفتهای یک تا دو روز برق کشاورزان را قطع کند اما بعد برنامهای اعلام کردند که هفتهای سه روز موتورپمپهای کشاورزی شمال استان باید خاموش شود».
وی با بیان اینکه خاموشی یک روز در میان موتورپمپها در گرمای بیسابقۀ هوا بسیار آزاردهنده بود، گفت: «در جریان سفر رئیسجمهور به استان، استاندار کرمان و فرماندار رفسنجان مشکلات را توضیح دادند و رئیسجمهور دستور داد به دلیل اینکه امسال استان کرمان محصول دارد و هوا نیز بسیار گرم است هفتهای یک روز موتورپمپها خاموش شود. این دستور رئیسجمهور فقط برای مدت محدود اجرا شد و بعد مجددا خاموشیها به دو روز در هفته و سرانجام همان سه روز در هفته برگشت و حتی گاهی روزهای جمعه که اعلام کرده بودند در این روز پیک بار نداریم، برق کشاورزان قطع میشد».
خسارت 20 میلیاردی قطع برق به کشاورزی
دبیر خانه کشاورز استان کرمان خاطرنشان کرد: «این خاموشی و گرمای بیسابقۀ هوا سبب شد حدود 20 هزار تن پسته شمال استان، معادل 10 هزار میلیارد تومان از بین برود».
وی با اشاره به خسارت کشاورزان در سایر شهرستانهای شمال استان کرمان ادامه داد: «جمعبندی ضرر و زیان قطع برق موتورپمپهای کشاورزی حدود 20 هزار میلیارد تومان برآورد میشود».
سیفالدینی بیان کرد: «این در حالیاست که در قانون تاکید شده در صورت کمبود برق، کارگاههای تولیدی خصوصا بخش کشاورزی که امنیت غذایی را تامین میکند باید آخرین جایی باشند که برق آنها قطع شود».
وی افزود: «آقای دکتر پورابراهیمی در جلسهای که در استانداری برگزار شد خواستار پرداخت خسارت به کشاورزان از سوی وزارت نیرو و شرکت برق شدند اما نهتنها هیچ خسارتی به کشاورزان پرداخت نشد که الان شرکت برق در حال برنامهریزی برای سال آینده است تا برنامۀ خاموشی را مجددا اجرا کنند».
دبیر خانه کشاورز استان کرمان گفت: «شرکت برق از تعدادی از سازمانهای مردمنهاد کشاورزی دعوت کرده تا با حضور در یک نشست، نظر خودشان را دربارۀ ساعات خاموشی موتوپمپها در تابستان سال آینده بیان کنند تا کشاورزی کمتر آسیب ببیند».
وی یادآور شد: «در تابستان و گرمای هوا نیاز آبی درخت پسته و سایر محصولات کشاورزی بیشتر است و هیچکس نمیتواند تعیین کند از اردیبهشتماه تا مهرماه محصولات کشاورزی در چه زمانی در صورت خاموشی چاه موتورها کمتر آسیب میبینند».
سیفالدینی تاکید کرد: «در اوج گرما به دلیل تبخیر و تعرق بالا و گرمای شدید هوا که هر سال هم افزایش مییابد، هر روز و هر ساعتی که برق کشاورزان قطع شود سبب ضرر و زیان میشود».
وی افزود: «وزارت نیرو به جای اینکه نظر کشاورزان را دربارۀ مدت زمان خاموشی یا زمان خاموشی سوال کند باید به فکر تامین برق باشد. نمیتوان به کشاورز گفت اگر دوست نداری از این کشور برو. ما وابسته به این آب و خاک هستیم و کشاورزان غذای 80 میلیون نفر را تامین میکنند. ما نمیتوانیم کشورمان را رها کنیم و برویم. جان و هستی ما به خاک و آب استان و روستایمان گره خورده است».
حمایت از کشاورزان برای احداث پنلهای خورشیدی
دبیر خانه کشاورز استان کرمان در ادامه با اشاره به راهکارهای تامین برق حوزۀ کشاورزی توضیح داد: «وزارت نیرو در تابستان با 4 ساعت کمبود برق مواجه است. حدود 60 هزار مگاوات برق تولید میشود اما در پیک بار حدود 65 هزار مگاوات میزان مصرف برق است و 12 هزار مگاوات کمبود برق در پیک مصرف داریم که این کمبود را با خاموشی برق کشاورزان جبران میکنند».
وی افزود: «اگر دولت بخواهد برای جبران این کمبود برق نیروگاه بسازد مقرون بهصرفه نیست و به همین دلیل موضوع نصب پنل خورشیدی سر چاهموتورهای کشاورزی مطرح شد که این پنلها به برق سراسری وصل میشوند. از یک سو کشاورزان با فروش برق به شرکت توزیع کسب درآمد میکنند و از سوی دیگر کمبود برق در کشور برطرف میشود».
سیفالدینی بیان کرد: «نصب پنلهای خورشیدی در سالهای گذشته و تا زمانی که قیمت دلار زیر 30 هزار تومان بود مقرون به صرفه بود اما در حال حاضر با افزایش قیمت دلار، قیمتی که شرکت توزیع برق بابت برق تولیدی به کشاورزان پرداخت میکند و همچنین انحصاری بودن شرکتهای پنل خورشیدی، این کار مقرون به صرفه نیست».
وی یادآور شد: «سه منطقه در دنیا شامل منطقهای در عربستان، بخشی از استرالیا و قسمتی از خاک ایران، بیشترین انرژی خورشید را دریافت میکنند و از نظر راندمان تولید برق بسیار مطرح هستند که این مناطق در کشور ما شامل استانهای کرمان، اصفهان و یزد است».
سیفالدینی با بیان اینکه نصب پنلهای خورشیدی حدود هفت میلیارد برای کشاورز هزینه دارد، گفت: «این در حالیست که قیمت خرید برق نسبت به سالهای گذشته تغییری نکرده است و در شرایط فعلی کشاورزان توانایی پرداخت این هزینه را ندارند».
وی ادامه داد: «برای تامین کمبود برق با استفاده از نصب پنلهای خورشیدی در مجاورت چاهموتورها یا دولت باید در سرمایهگذاری مشارکت کند و با پرداخت تسهیلات به کشاورزان کمک کند و یا وزارت نیرو باید از کشاورزان برق را مقداری گرانتر خریداری کنند تا هزینههای آنها جبران شود».
دبیر خانه کشاورز استان کرمان اظهار کرد: «این مسائل را پیگیری کردیم اما در نهایت اعلام کردند این پیشنهادات نیاز به مصوبۀ مجلس دارد که پیگیری این قسمت برای دریافت مصوبۀ مجلس از توان کشاورزان خارج است».
وی افزود: «مجلس یازدهم روزهای پایانی را سپری میکند و تا برگزاری انتخابات و شروع به کار مجلس جدید، تابستان از راه میرسد و ادامۀ این روند کشاورزی استان را نابود میکند». /پ
نظر خود را بنویسید