فردایکرمان ـ گروه جامعه: در حالی که به شروع سال جدید و آغاز سفرهای نوروزی زمان زیادی باقی نمانده، میدان تاریخی گنجعلیخان در شهر کرمان برای بازدید گردشگران مهیا نیست و کاستیها و مشکلات متعددی در این مقصد مهم گردشگری وجود دارد آنچنان که امید ابراهیمی ـ مدیرعامل انجمن دیدهبان میراث و تمدن کارمانیا میگوید که این میدان به حال خود رها شده و شهرداری و میراثفرهنگی برای آن ارزش چندانی قائل نیستند. او به فردایکرمان میگوید که وضعیت طوری است که انگار این میدان یکی از فضاهای شهری کرمان نیست چرا که حتی از حداقل امکانات یک فضای عمومی از جمله روشنایی بیبهره است!
تاریکی میدان در ساعات شب و بهویژه پس از تعطیلی مغازههای بازار، بساط دستفروشان در طاقهای اطراف میدان، وجود فالگیرها و متکدیان در این محدوده، نبود تابلوهای راهنما و تردد و پارک موتورسیکلتها در این میدان و بازار تاریخی کرمان از جمله برخی مشکلاتی است که این فعال میراثی به آن اشاره میکند.
به گفتۀ ابراهیمی در نشستی که اخیرا راهنمایان گردشگری با معاون اقتصادی استاندار کرمان و مدیرکل میراثفرهنگی استان داشتهاند بسیاری از این فعالان گردشگری از وضعیت میدان گنجعلیخان انتقاد کرده و خواستار رسیدگی به آن شدهاند.
او با یادآوری این که سومین سالی است که دربارۀ وضع نامناسب میدان گنجعلیخان اطلاعرسانی میشود، میافزاید: «میدان گنجعلیخان حتی در حد یک پارک هم در شهر کرمان نیست. اکثر پارکهای کرمان روشن هستند و نگهبان و فضای سبز نسبتا مطلوبی دارند و نگهداری میشوند. اگر این میدان را با پارک شورا در روبهروی ساختمان شهرداری کرمان مقایسه کنید خواهید دید که که چقدر به این اثر تاریخی بیمهری میشود».
وی ادامه میدهد: «میدان گنجعلیخان ضعیفترین و بدشکلترین گلکاری را دارد. چند ماه است که معلوم نیست در باغچههای میانی این میدان دارند چه میکنند که هربار میرویم کود و لولههای پلاستیکی آبیاری در اطراف آن رها شده است».
او با یادآوری این که این میدان مثل نگین گردشگری کرمان است که هرکسی به کرمان میآید از گردشگران مقاومت تا تاریخی و فرهنگی از آنجا بازدید میکند، اظهار میکند: «بارها پیش آمده که دیدهام بچههایی که اغلب کودککار هستند دارند وسط این میدان فوتبال بازی میکنند!».
ابراهیمی میافزاید: «چه از سمت چارسوق و چه خیابان تجلی بخواهید وارد مجموعۀ گنجعلیخان شوید، اگر مغازهداران بسته باشند در ساعات شب آنقدر تاریک است که بیشتر به تونل وحشت شباهت دارد تا یک بازار تاریخی سرپوشیده!».
او با تاکید بر این که وضعیت روشنایی کل شهر کرمان همواره مورد انتقاد بوده است، اظهار میکند: «اغراق نیست اگر بگوییم یکی از تاریکترین مراکز تاریخی شهر کرمان همین میدان است».
تقاضا از شهرداری
وی در ادامۀ این گفتوگو بیان میکند: «سال گذشته در بیبرنامهترین وضعیت ممکن، شهرداری تا بعد از شروع سال جدید در حال کار در میدان گنجعلیخان بود و یک المان نازیبا در وسط میدان اجرا شد. از شهرداری کرمان تقاضا دارم که امسال هیچ کاری وسط میدان انجام ندهند چرا که منظر این اثر تاریخی به اندازۀ کافی زیبایی دارد و نیازی به این نیست که شهرداری کاری انجام بدهد».
وی میافزاید: «به جای این اقدامات که نهتنها چیزی به میدان نمیافزاید بلکه آن را نابسامان هم میکند بهتر است شهرداری وظایف مهمتر خود از جمله رسیدگی به فضای سبز آن را انجام دهد».
ابراهیمی میگوید: «پیش از این، نیمکتهایی برای استراحت بازدیدکنندگان در میدان وجود داشت اما این نیمکتها بهخاطر المانی که شهرداری نصب کرد حذف شدند».
وی از شهرداری میخواهد تا نیمکتهایی را در اطراف این میدان نصب کند تا بازدیدکنندگان مجبور نباشند روی زمین کف میدان بنشینند!
نبود تابلوهای راهنما
این فعال میراثفرهنگی سپس با یادآوری این که کاروانسرای گنجعلیخان که در ضلع شرقی میدان واقع شده امسال ثبت جهانی شد و در حال حاضر تنها اثر جهانی شهر کرمان است، اظهار میکند: «اما حریم این کاروانسرا تاریک و ناخواناست و برای ساماندهی آن کاری انجام نشده است».
وی میافزاید: «یکی دیگر از مشکلات کل این مجموعه و بازار تاریخی کرمان این است که سرویسهای بهداشتی از لحاظ نظافت وضعیت بسیار بدی دارند و تابلوی راهنما هم وجود ندارد و اگر کسی بپرسد سرویس بهداشتی کجاست؛ باید با فرد تا محل سرویس بهداشتی برویم چون هرکسی نمیتواند بهراحتی آن را پیدا کند».
وی بیان میکند: «حمام گنجعلیخان و موزههای بازار نیز تابلوی راهنما ندارد».
ابراهیمی اضافه میکند: «آقای ودیعتی بسیار زحمت کشیده و موزه خیلی خوب و هوشمند طلا و جواهر را در مجموعۀ ابراهیمخان در مجاورت مجموعۀ گنجعلیخان راهاندازی کرده ولی این موزه هم تابلوی راهنما ندارد».
وی با بیان این که ورودی مسجد گنجعلیخان هم تابلو ندارد و بسیاری از گردشگران و حتی شهروندان کرمانی این بنا را نمیبینند و نمیشناسند، تاکید میکند: «تابلوهای راهنما باید در بازار تاریخی نصب شود تا گردشگران بهراحتی به اماکن تاریخی و گردشگری در این مجموعه دسترسی پیدا کنند». .
تردد موتورسیکلتها
وی همچنین با اشاره به تردد موتورسیکلتها در راستهبازار کرمان میگوید: «در اطراف بازار کرمان پارکینگ موتورسیکلت وجود ندارد و بسیاری از موتورسواران با وسیلۀ نقلیۀ خود وارد میدان گنجعلیخان شده و آن را همانجا پارک میکنند».
وی میافزاید: «ورود موتورسیکلت به این محدوده علاوه بر منظر نازیبایی که ایجاد میکند، برای عابرانپیاده که در حال گذر یا تماشای بناهای اطراف خود هستند میتواند خطراتی به دنبال داشته باشد و این محدوده را ناایمن کند».
ابراهیمی با تاکید بر این که تمام ورودیها به بازار تاریخی باید مسدود شود، اظهار میکند: «نیاز است پارکینگی برای موتورسیکلتها در بیرون از بازار در نظرگرفته شود».
دستفروشان دائمی
وی با انتقاد از عدم رسیدگی به استقرار دستفروشان در بازار تاریخی کرمان ادامه میدهد: «تقریبا تمام طاقهای ورودی به میدان گنجعلیخان در ضلع جنوبی این اثر با بساط دستفروشان بسته شدهاند».
وی میگوید: «کالاهایی که دستفروشان میفروشند هم ارتباطی با کرمان و تاریخی بودن محل استقرار آنها ندارد».
ابراهیمی میافزید: «تمام منظر حمام و میدان گنجعلیخان را بساط دستفروشان پوشانده است».
مدیرعامل انجمن دیدهبان میراث و تمدن کارمانیا ادامه میدهد: «مسئول مربوطه در شهرداری گفته که بهتنهایی نمیتوانیم دستفروشان را ساماندهی کنیم. چرا جلساتی با فرمانداری و نیروی انتظامی و دادگستری و ... برگزار نمیکنند تا مشکل را حل کنند؟».
وی با بیان این که سدمعبر هم در بازار کرمان و مجموعۀ گنجعلیخان زیاد است، اظهار میکند: «مغازههای کوچکی در بازار وجود دارد که چند برابر وسعت مغازه، بساط و کالاهای خود را در مسیر رهگذران چیدهاند».
وی اضافه میکند: «در دو طرف ورودی کاروانسرای گنجعلیخان این وضعیت را بهخوبی میتوانید مشاهده کنید».
ابراهیمی اضافه میکند: «یک باکس برق هم در ضلع جنوبی میدان در یکی از طاقها وجود دارد که آن را مسدود و منظر این محدوده را خدشهدار کرده و باید برای آن فکری بشود».
وی با اشاره به وضعیت نامطلوب نظافت این میدان تاریخی میگوید: «بهخصوص در شبها زبالههای زیادی در این سو و آن سوی میدان رها شده که در شان یک مکان و منظر یک اثر 400 ساله نیست».
نورپردازی کاروانسرا
ابراهیمی دربارۀ وضعیت کاروانسرای گنجعلیخان بیان میکند: «این بنا وضعیت بهتری دارد اما نورپردازی آن مشکل دارد».
وی میافزاید: «در ورودی کاروانسرا از سمت میدان کاشیکاریای وجود دارد که روی آن عنوان میراثفرهنگی نوشته شده و بسیاری از بازدیدکنندگان با تصور این که اینجا سازمان دولتی است وارد نمیشوند».
وی بر اصلاح این نوشته و خواناسازی بهتر این بنای تاریخی تاکید میکند.
مشکلات تلمبارشده
این فعال میراثی خاطرنشان میکند: «این سومین سالی است که به نوروز نزدیک میشویم و خواهان رسیدگی به آن هستیم ولی این مشکلات حلنشده باقی مانده است».
وی با تاکید بر تعامل و همکاری بین ارگانهای مسئول برای حل این مشکلات تصریح میکند: «با شرایطی که این مجموعۀ تاریخی دارد انگار هیچ متولی ندارد!». / الف
نظر خود را بنویسید