فردایکرمان – پروین میرزاحسینی: تغییرات اقلیمی که هر بار طی سه سال گذشته خودش را به شکلی در استان کرمان نشان داد، کشاورزان را با چالشهای جدی مواجه کرد.
بسیاری از کشاورزان پستهکار، سه سال متوالی به دلیل سرمازدگی و تعدادی نیز به دلیل سیل، محصولی برداشت نکردند و با زحمت و مشقت هزینههای باغداری را متقبل شدند. تعداد زیادی از آنها نیز برای ادامۀ کار دست به دامن بانکها شدند و با گرفتن وام و تسهیلات بخشی از هزینههای خود را پوشش دادند.
امسال اما تاکنون کرمان شرایط آب و هوایی خوبی را پشت سر گذاشته و این امید میرود که برداشت پسته از باغهای سطح استان نیز خوب باشد.
با این وجود به گفتۀ دبیر خانه کشاورز استان کرمان، کشاورزان در حال حاضر با دغدغهای جدی مواجه شدهاند و در حالی که هنوز دستشان خالی است و منتظر به ثمر نشستن محصول و فروش آن برای صاف کردن بدهیها هستند، بانک کشاورزی برای تسویه حساب دست به کار شده است و خانه و ماشین کشاورزان بدهکار را توقیف کرده است.
مهدی سیفالدینی در گفتوگو با فردایکرمان خواستار پیگیری مسئولان استانی برای رفع این مشکل کشاورزان و مهلت گرفتن از آنها برای بازپرداخت وامها تا زمان برداشت محصول شد و تاکید کرد که کشاورز نمیخواهد بد حسابی بکند، فقط دستش در این وضعیت اقتصادی خالی است زیرا دو سه سال پسته برداشت نکرده است.
وی همچنین با اشاره به تصرف خانه و ماشین کشاورزان خاطرنشان کرد که حتی اگر بانک اموال کشاورزان را متصرف نشود، کشاورز باید مبلغ هنگفتی، هزینۀ وکیل و نیمعشر پرداخت کند و این به معنای تحمیل کردن یک ضرر مضاعف به کشاورزان است.
به گزارش فردایکرمان، سیفالدینی در توضیح بیشتر بیان کرد: «کشاورزان برای تامین هزینهها و رفع مشکلات سرمایه در گردش، طی چند سال گذشته مجبور شدند از بانکها خصوصا از بانک کشاورزی وام بگیرند».
وی ادامه داد: «بانکها در زمان پرداخت وام با کشاورزان قرارداد مشارکت مدنی میبندند و این قرارداد به این معناست که بانک هم در ضرر و هم در سود کشاورزان با آنها شریک هستند».
دبیر خانه کشاورز استان کرمان یادآور شد: «شمال استان کرمان و مناطق پستهکاری، سه سال پیدرپی دچار سرمازدگی شدند و محصولشان از بین رفت و به همین دلیل کشاورزان نتوانستند وامهای خود را پرداخت کنند».
وی توضیح داد: «برای رفع این مشکل چندین جلسه توسط خانه کشاورز و تشکلهای کشاورزی دیگر برگزار شد و موضوع پیگیری شد که تسهیلات جدیدی به کشاورزان پرداخت شود تا آنها بتوانند هزینههای خود را پوشش بدهند اما متاسفانه تسهیلات جدید ندادند و کمک نکردند در نتیجه پیگیر امهال وامها شدیم و در تهران نیز با معاون وزیر و رئیس ستاد بحران دیدار کردیم».
سیفالدینی خاطرنشان کرد: «حتی به ستاد بحران لیست مناطق خاصی که سه سال سرمازدگی داشتند ارائه کردیم که این مناطق و پهنههایی که دو سه سال دچار سرمازدگی شدند در جهاد کشاورزی نیز مشخص شده است».
وی گفت: «پس از پیگیری ما قول دادند که موضوع را بررسی و پیگیری خواهند کرد تا وام جدید پرداخت شود و وامهای قبلی امهال شود اما متاسفانه این قولها همه وعده و وعید بود».
دبیر خانه کشاورز استان کرمان با اشاره به نامهنگاریهای زیادی که با نمایندگان مجلس داشتند، ادامه داد: «همه به ما وعده دادند که مشکل کشاورزان را حل میکنند، وام جدید میدهند و برای بازپرداخت تسهیلات گذشته به کشاورزان فرصت میدهند اما بانکها هیچ کار مثبتی برای کشاورزان انجام ندادند».
وی با اشاره به فرارسیدن سررسید وامهای سال 1402 کشاورزان، بیان کرد: «سرمازدگی سال گذشته در برخی مناطق و شهرستانها مانند سیرجان، انار و زرند بهصورت منطقهای بود و به همین دلیل پیگیر شدیم که حداقل همین مناطق خاص را حمایت کنند و اگر امکان اعطای تسهیلات به کشاورزان وجود ندارد به تعدادی که در این مناطق قرار داشتند و محصول آنها به دلیل سرمازدگی از بین رفته است برای بازپرداخت وام مهلت بدهند».
سیفالدینی یادآور شد: «بانکها با توجه به قانون کلی که از کشور دریافت میکنند و بخشنامهای که از بانک مرکزی صادر میشود، عمل میکنند و در نتیجه دیگر به جزئیات نمیپردازند که این منطقه سه سال دچار سرمازدگی شدید شده و الان کشاورز در معیشت و خرج زندگی خود هم مانده است، چه برسد به اینکه وام را پرداخت کند».
وی خاطرنشان کرد: «قبل از سال جدید اعلام کردند بخشنامهای آمده که کشاورزان هم شامل آن میشوند و اگر 80 درصد وامشان را پرداخت کنند و سود و جریمۀ وام را بدهند، 80 درصد وام را به او برمیگردانند اما کشاورزان این پول را نداشتند. البته شاید کشاورزان خرد که وامهایی با مبلغ کم گرفته بودند، توانستند این کار را انجام دهند اما کشاورزانی که مبلغ وام آنها سنگین بود و چند سال هم محصولی برداشت نکرده بودند، نتوانستند از این شرایط استفاده کنند».
دبیر خانه کشاورز استان کرمان گفت: «این کار را تا قبل از سال جدید انجام میدادند اما بعد از عید خیلیها به دلیل اینکه مبلغ وام بالا بود نتوانستند از این بخشنامه استفاده کنند و در نتیجه بانک به دلیل کسری بودجه و به دلیل اینکه بانک کشاورزی استان کرمان بیشتر از سایر بانکها به بانک مرکزی بدهکار است، نسبت به اخذ بدهی کشاورزان اقدام کرد».
وی تصریح کرد: «ما سه سال پسته نداشتیم و امسال همان مناطق پسته دارند اما الان که محصول سر درخت است و نیاز به هزینه دارد، کشاورز توان تسویۀ بدهی بانکی خود را ندارد، 4 ماه دیگر که محصول خود را برداشت کرد پول بانک را میپردازد».
سیفالدینی تاکید کرد: «بانک حداقل 4 یا 5 ماه صبر کند تا کشاورزان بتوانند محصول را برداشت کنند و بفروشند تا بتوانند بدهی بانک را بپردازند. کشاورز نمیخواهد بد حسابی بکند و فقط دستش در این وضعیت اقتصادی خالی است، دو سه سال است که پسته برداشت نکرده است».
وی ادامه داد: «در سالی که مقام معظم رهبری میگویند جهش تولید با مشارکت مردم، آیا دولت توان این را ندارد از تعداد معدودی کشاورز که در تامین و تولید مواد غذایی نقش دارند، و اکنون به دلیل تغییرات اقلیمی دچار مشکل شدهاند، حمایت کند و چند ماه برای پرداخت بدهی به آنها مهلت بدهد؟».
دبیر خانه کشاورز با بیان اینکه به دلیل تعویق در پرداخت وام، حساب کشاورزان مسدود شده و ماشین کشاورزان آبرومند و بااعتبار در خیابان توقیف میشود، افزود: «وام گرفتن از بانک کشاورزی همیشه مقداری سخت بود اما بانک در بازپرداخت وام با کشاورز همراهی و مدارا میکرد، وام را تمدید میکرد یا در سیستم خودبهخود جابهجا میکرد اما الان به هیچ وجه وامها را جابهجا نمیکنند و سند خانههایی که کشاورزان در رهن بانک گذاشتند را به محضر میبرند و به مرحلۀ اجرا میگذارند، حتی برای کشاورزی که در کشور جز تولید و مشقتهای آن نباید دردسر دیگری داشته باشد، وکیل گرفتند و الان باید درگیر دادگاه، کارشناس و اجرائیات باشد و دنبال این باشد که خانه و ماشینش را بانک تصرف نکند».
وی خاطرنشان کرد: «حتی اگر بانک، خانۀ کشاورز را هم تصرف نکند، باید پول هنگفتی بابت وکیل و نیمعشر پرداخت کند و این یعنی یک ضرر مضاعف به کشاورزان تحمیل میشود».
سیفالدینی در پایان گفت: «از دولتمردان استان، آقای استاندار، نمایندگان استان، شورای بانکهای استان میخواهیم که کشاورزان مناطق پستهخیز و خسارتدیده که در اثر سرما و سیل متضرر شدند را پالایش کنند و تا برداشت محصول برای بازپرداخت وام به آنها مهلت بدهند».
وی تاکید کرد: «اگر قرار است کشاورزان در تولید مشارکت داشته باشند آیا باید با آنها به این شکل برخورد شود؟». /پ
نظر خود را بنویسید