گروه اقتصاد ـ صبح امروز شنبه، جلسهی کمیته فرش دستباف استان کرمان با حضور رئیس سازمان صمت شمال و جمع پرتعدادی از فعالان صنعت فرش استان تشکیل شد. در این جلسه، از روند نزولی صادرات فرش استان خبر داده و فعالان فرش و مقامات دولتی مشکلات این هنرـ صنعت دیرینه را یادآوری کردند.
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، معاون بازرگانی و توسعه تجارت داخلی سازمان صنعت، معدن و تجارت شمال استان کرمان در این جلسه به فراز و فرودهایی که فرش پرقدمت کرمان داشته اشاره کرد و گفت: «پیش از وقوع انقلاب صنعتی، فرش کرمان دوران پررونقی داشته ولی پس از آن و همزمان با جنگ جهانی اول و رکود اقتصادی جهانی رکود و کسادی در فرش کرمان را شاهدیم. دهههای 60 و 70 اما اوج فرش کرمان بود تا جایی که در سال 74 بالغ بر یک میلیارد دلار صادرات داشتیم. از سالهای دههی هشتاد به بعد اما مجدد رکود را داشتیم ولی از دههی نود یک رونق نسبی در فرش را شاهدیم».
محمدرضا خواجویی افزود: «60 هزار بافنده در استان داریم و در سطح استان یک تعاونی تولید فرش شهری و هشت تعاونی روستایی و هفت اتحادیه فرش دستباف داریم و متراژ فرش تولیدی استان 353 هزار مترمربع در سال است». وی اضافه کرد: «صادرات فرش استان کرمان به 66 کشور انجام میشود و به آمریکا، کانادا و کشورهای اروپایی بیشترین صادرات را داشتهایم».
وی سپس گفت: «سازمان صمت استان تاکید دارد فرشی تولید کنیم که کیفیت صادراتی داشته باشند. اما عواملی وجود دارد که تاثیر منفی بر صادرات فرش گذاشته؛ یکی اینکه تقاضای جهانی نسبت به خرید فرش کمتر شده و بیشتر، از کالاهای جایگزین استفاده میشود. همچنین، عدهای از طراحان و بافندگان ما اطلاعی از سلایق کشورهای دیگر ندارند و تولیداتی مطابق خواست بازار انجام نمیدهند. ضمن اینکه نقشههای ما هنوز قدیمی است». وی افزود: «قبل از انقلاب صنعتی 150 طراح فرش در کرمان داشتیم امروز اما طراحی مناسبی در استان نداریم. کشورهای رقیب هم بر روی فرش ایران کار کردند؛ فرشهایی دقیقا با طرح و نقشهی ما همخوانی دارد را تولید میکنند که کیفیت مناسبی ندارند».
خواجویی اظهار کرد: «اخیرا در فرش استان هم از مواد اولیهای استفاده میکنیم که کیفیت مناسبی ندارد. یکی از عواملی که در این زمینه دخالت دارد این است مشتریان، به فرش با قیمت پایین نیاز دارند و همین، کیفیت را تحت تاثیر قرار داده است چرا که مواد اولیه طبیعی قیمت را بالا میبرد».
وی اضافه کرد: «رصدی که انجام دادیم مشخص شد در تبریز این وضعیت را شاهد نیستیم ولی در کرمان مواد اولیهای استفاده میشود که کیفیت را خدشهدار کرده و بازارها را داریم از دست میدهیم. متاسفانه خیلی از افراد تولید کننده به این موارد دقت نمیکنند و در این شرایط، بازارهای هدف را از دست میدهیم».
وی با بیان اینکه جایگاه فرش در سنوات قبل رشد داشته اما باید بهتر شود و باید در نمایشگاههای تخصصی بینالمللی فرش شرکت کنیم، اظهار کرد: «بازار کشورهای هدف را بررسی و سعی کنیم در صادرات هدفمند عمل کنیم. مهمترین عامل هم استفاده از مواد اولیهی مرغوب است. سال قبل در جریان جهانی شدن سیرجان افرادی که از کشورهای دیگر آمده بودند آنچه برایشان مهم بود، محصولی بود که در آن از مواد طبیعی و باکیفیت استفاده شده بود».
وی با اشاره به افزایش صادرات سال 95 نسبت به سال 94 تصریح کرد: «امسال هم به دنبال افزایش حدال 10 درصدی صادرات هستیم و برای بهبود صادرات و بهبود مواد اولیه این جلسه را تشکیل دادهایم».
**دیگر اخبار مربوط به این جلسه در سایت فردایکرمان در دسترس است. بر واژۀ «فرش» در قسمت پایین این خبر کلیک کنید و دیگر اخبار این حوزه را بخوانید.
4615
معاون سازمان صمت استان کرمان انتقاد کرد
نظر خود را بنویسید