گروه اقتصاد ـ مدیرکل صنعت، معدن و تجارت شمال استان کرمان با برشمردن مهمترین چالشهای صنعت فرش استان، فعالان این حوزه را به همگرایی دعوت و ضمن انتقاد از وعده و شعارهای بیسرانجام، تاکید کرد که فرش باید جایگاه گذشتهی خود را بهدست آورد.
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، مهدی حسینینژاد، صبح شنبه هفدهم آذرماه، در نشست کمیته فرش دستباف استان گفت: «سالهاست بحث فرش را داریم مطرح میکنیم و مشکلات آن را همه خوب میدانیم. واقعیت امروز این است که صادرات فرش کرمان سیر نزولی پیدا کرده است در حالیکه فرش کرمان در گذشته یک برند بوده است».
وی افزود: «با وجود جایگاه فرش کرمان که از مشهورترین فرشهای دنیاست ولی متاسفانه به جایی رسیدهایم که سال گذشته 15 تا 30 میلیون دلار صادرات فرش داشتهایم. امسال هم یک فرصت ویژه و بهشدت استثنایی برای صادرات پیش آمد ولی متاسفانه نتوانستیم از آن استفاده کنیم».
وی سپس به برخی چالشهای صنعت فرش استان کرمان پرداخت.
حسینینژاد اظهار کرد: «در سفری که اخیرا به هندوستان داشتیم، از تلاش اتاق اصناف مشهد برای توسعهی صادرات فرش این استان مطلع شدم. در این سفر، 10 اتحادیه از اتاق اصناف مشهد بههمراه نایب رئیس اتاق با ما بودند. گفتند سال 93 سازمان صمت خراسان رضوی ماموریتی به اتاق اصناف داده تا به بازار افغانستان ورود کنیم. با ترس و لرز به همراه پنج اتحادیه رفتیم و صادرات را با کمک بخش خصوصی و اتحادیههای خود شروع کردیم و الان دو سال و نیم است که کنسرسیوم صادراتی را اتاق اصناف شکل داده و همزمان با ما که اینجا هستیم، 10 اتحادیه در فلان کشور اروپایی و حتی در استانهای خودمان دارند بازار را رصد و بازاریابی میکنند».
وی ادامه داد: «نتیجهی این تلاش آنها این شده که سال گذشته، یک میلیارد و 100 میلیون دلار صادرات را انجام دادهاند».
حسینینژاد بیان کرد: «ما اما سالها در استان کرمان از خوشه فرش و کنسرسیوم حرف زدیم و همه در حد برنامه و شعار بوده است ولی مشهد اینگونه عمل کرده است».
وی با بیان اینکه استان کرمان یک استان صادراتی است و 4.8 درصد صادرات غیرنفتی سال گذشتهی کشور از این استان بوده است، گفت: «اما صادرات عمدهای که داشتیم پسته بوده که بهدلیل کاهش تولید، امسال صادرات آن هم بهشدت در حال کاهش است. ضمن اینکه فلهای هم صادر میشده است. در حوزهی فرش هم روزی استان برتر بودیم ولی الان جایگاهی نداریم».
مدیرکل صمت استان کرمان این سوال را مطرح کرد که؛ چه چیزی باعث شده به اینجا برسیم؟ و ادامه داد: «بخش دولتی از جوایز صادراتی و کنسرسیوم و خوشه حرف میزند ولی به وعدهها و تعهدات خود عمل نمیکند. نتیجه هم میشود کاهش صادرات فرش!».
فرش نیاز به ساختار منظم صادراتی دارد
وی تصریح کرد: «نبود یک ساختار صادراتی منظم در حوزهی فرش استان یک مشکل اساسی است. سالها خواستیم کنسرسیوم ایجاد کنیم ولی موفق نشدیم چون دولتی عمل کردیم. اتاق اصناف مشهد اما این تجربهی موفق را به دست آورده است».
حسینینژاد گفت: «مشکل بعدی؛ بحث کیفیت است. بالای 80 درصد تولید ما امکان صادرات ندارد و در بازار داخل باید بفروشیم؛ چون کیفیت و طرح مناسب ندارد».
وی افزود: «مشکل دیگر در استان این است که بازارها را رصد نکردهایم تا سلیقههای جدید را بشناسیم و ببینیم دنیا به چه طرحهایی نیاز دارد. در آن سفر هندوستان، رئیس اتحادیه خشکبار مشهد که نایب رئیس اتاق اصناف هم هست؛ شخصا آمده بود بازار مربوط به زعفران و زرشک را بررسی کند که بداند چه نوع بستهبندی را در هندوستان بیشتر میپسندند!؟».
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان کرمان تاکید کرد: «در کرمان وقت آن رسیده که در حوزهی فرش کار اجرایی کنیم و ما معتقدیم در هر زمینهای بخش خصوصی ورود کند میتوانیم به نتایج خوبی دست یابیم».
وقت کار اجرایی است
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، در ادامهی این جلسه، تعداد زیادی از فعالان فرش استان به طرح مسائل و دغدغهها و مشکلات این حوزه پرداختند. سپس، حسینینژاد با بیان اینکه باور داریم چنین جلساتی خروجیهای خوبی دارد و تجربهی قبلی نیز در حوزههای دیگر داریم، افزود: «هفتهی گذشته در وزارت کار جلسهای در حوزهی ذغالسنگ داشتیم. بیش از 45 سال است که نزدیک به 50 درصد ذغال کشور را کرمان تامین میکند. ذغال را استخراج و با شستوشوی اولیه به اصفهان میفرستیم. مشکل اینجاست که پول ذغال هم به کرمان برنمیگردد!».
وی افزود: «جلسات خیلی زیادی درحد وزرا و دستگاههای متولی گذاشته شده؛ ماحصل آن شده اینکه افزایش 20 درصدی در قیمت ذغال رخ بدهد در صورتی که قیمت ذغال صادراتی دنیا 30 درصد از این قیمت بالاتر است. بارها و بارها و بارها تلاش کردیم انجمن ذغال را در استان داشته باشیم ولی نتوانستیم. عدم همگرایی در استان داریم. در صادرات ذغالسنگی که 50 درصد بیشتر از قیمت امروز آن را میتوانیم صادر کنیم ماندهایم؛ چون همگرایی نداریم و برای حل مشکلات، باید جلساتی در حد وزیران بگذاریم که چندان نتیجهای هم نمیدهد!».
جلسات نتیجه میدهد
وی ادامه داد: «در حوزهی صنعت چنین جلساتی را از سه سال قبل شروع کردیم. کرمان را میگوییم بهشت معادن؛ اما فرآوری در استان نداشتیم. چنین جلساتی که در پی آن، همگرایی با ذینفعان دولتی و خصوصی و سرمایهگذاران ایجاد شد نتیجه داده و بهزودی کرمان را استانی صنعتی خواهید شناخت؛ با تولید 10 میلیون تن فولاد از 55 میلیون فولاد کشور». وی با بیان اینکه تکمیل زنجیرهی تولید هم در استان شکل میگیرد، اظهار کرد: «دولت پول ندارد. اگر نگاهمان به دولت باشد هیچ اتفاقی نیفتاده و نخواهد افتاد. ولی اگر بخش خصوصی توانمند را حمایت کنیم نتیجه میشود اینکه بالای 35 هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری صنعتی در استان اتفاق میافتد در حالیکه تا سال 95 این سرمایهگذاری هشت هزار میلیارد تومان بود».
حسینینژاد در ادامه گفت: «فرش کرمان در دورانی، صنعتی بوده که در دنیا خود را به اثبات رسانده است و ما امروز داریم تاریخچه و پیشینهی خود را به رخ میکشیم ولی از امروزمان چه داریم ارایه کنیم؟».
وی تصریح کرد: «دولت حتما از فرش مثل حوزههای صنعت و معدن حمایت خواهد کرد. ما به بخش خصوصی اعتماد کردیم و در حوزههای مختلف در حال واگذاری اختیارات سه حوزه صنعت، معدن و تجارت هستیم. در حوزهی فرش هم این آمادگی را داریم تا اختیارات را واگذار کنیم».
حسینینژاد سپس با اشاره به برگزاری شبفرش کرمان به رئیس کمیسیون فرش اتاق پیشنهاد کرد تا برنامهای در این زمینه را آماده و در آن مراسم ارایه کنند تا با هماندیشی اختیارات واگذار شود.
وی در ادامه، با تاکید دوباره بر همگرایی در صنعت فرش، گفت: «با کمک همدیگر باید کار را پیش ببریم. اتحادیه را بزرگ کردن دردی از ما دوا نخواهد کرد».
مدیرکل صمت استان کرمان اذعان کرد: «در همین جلسه دیدیم نقطه نظرات فعالان فرش بسیار متفاوت است و این، یک ضعف است که نمیتوانیم اشتراک داشته باشیم ولی به تدریج میتوانیم واحد شویم».
کارخانۀ کرک بافت فعال میشود
وی با بیان اینکه ضعفی که در حوزهی مواد اولیه داریم باید اصلاح شود، ادامه داد: «شهرستان بافت ما بهترین کرک دنیا را دارد و کارخانهای که، سالها تعطیل بود اما با کمک بخش خصوصی داریم آن را مجدد راهاندازی میکنیم».
وی به سرمایههای انسانی فعال در فرش کرمان اشاره کرد و افزود: «این افراد و بزرگان وزنههایی برای فرش ما هستند ولی باید همگرایی بین بخشهای مختلف ایجاد شود».
وی با اشاره به تردید یکی از فعالان فرش نسبت به آمار دولت اظهار کرد: «تردیدی دربارهی آمار بافندگان وجود دارد اما باید بگویم که ما 15 هزار و 318 نفر بافندهی بیمهشده در استان داریم. فرض کنید 15 هزار نفر درست است. این جمعیت بزرگترین پتانسیل فرش ماست و باید از این ظرفیت بهخوبی استفاده کنیم».
وی همچنین بر تشکیل کنسرسیوم صادراتی در استان تاکید کرد و وعده داد جلسهی بعدی کمیته فرش دستباف استان 10 روز دیگر (27 آذرماه) برگزار خواهد شد.
*دیگر اخبار مربوط به این جلسه در سایت فردایکرمان در دسترس است. بر واژۀ «فرش» در قسمت پایین این خبر کلیک کنید و دیگر اخبار این حوزه را بخوانید.
نظر خود را بنویسید