فردایکرمان ـ گروه جامعه: مسعود پزشکیان در نخستین مناظرۀ نامزدهای چهاردهمین دوره ریاستجمهوری در مقابل پنج رقیب دیگر انتخاباتی خود، برنامهها و دیدگاههای اجرایی خود در دولت «برای ایران» را با موضوع اقتصاد تشریح کرد.
وی گفت: «مردم ایران، زندگی شخصی و سیاسی من مبتنی بر این اصل اخلاقی یعنی صداقت است و این بنیان را تغییر نخواهم داد و این مهمترین عهد من با شما خواهد بود».
وی همچنین اظهار کرد: «من اساسا پدیدهای به نام شبهدولتی را قبول ندارم و میدان را به بخش خصوصی واقعی میسپارم البته بخش خصوصی باید بداند که رانتی در کار نخواهد بود».
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایرنا، وی 28 خردادماه در بخش دیگری از سخنانش بیان کرد: «چه کسی گفته ما دل به خارج میبندیم؟ من اول گفتم که باید انسجام داخلی داشته باشیم. اختلافات را کنار بگذاریم. اگر در داخل اختلاف داشته باشیم و مرزها را باز کنیم مشکل حل نمیشود. هرچقدر پول هم بیاوریم فایده ندارد. باید اختلافاتمان را حل کنیم».
وی افزود: «تصور اینکه یک عدۀ معدودی عقل کل هستند و بقیه اجنبی، خارجی و وابسته و از این حرفها، این تصورات را باید درست کنند. این مردم ایران هستند که مشکلات را میتوانند حل کنند نه یک گروه، دسته و جناح».
«اگر نتوانیم انسجام داخلی و مشارکت همۀ جناحها، دستهها و گروهها را در جریان اجرای برنامهها همراه خود کنیم، هرچقدر برنامۀ درست بنویسم، مانند برنامههای دیگر، معطل میماند و هرچقدر هم قول دهیم اتفاقی نمیافتد».
وی ادامه داد: «لازمۀ اجرای برنامه، ابتدا حضور و مشارکت همه به دور از اختلاف و استفاده از کارشناسان برجستۀ نخبه و دانشگاهی و نه جناحی و دستهای است. کارشناسانی که فقط اسم آنها کارشناس است در حالی که کارشناس نیستند ما را به آن هدفی که در برنامه است، نمیرساند».
پزشکیان گفت: «برای رشد هشت درصدی سالانه ۲۰۰ میلیارد دلار پول لازم داریم. در همین حالت عادی بخواهیم این ۲۰۰ میلیارد دلار را تهیه کنیم غیرممکن است. در نتیجه اینکه ما با دنیا چگونه ارتباط برقرار کنیم از ملزومات این هدف است».
وی ادامه داد: «از طرف دیگر، کاری که در داخل باید انجام دهیم این است که به تولیدکنندگان، اتاق بازرگانی و همۀ کسانی که در تولید مشارکت میکنند، میدان دهیم تا در تصمیمسازی و فعالیتها باز باشند و کار کنند. نباید در این مملکت یک تولید کننده بدنش بلرزد که فردا چه بلایی قرار است سرش بیاید چرا که قوانین را لحظه به لحظه مینویسیم و بیثباتی در قانون ایجاد میکنیم و مشکلاتی را بهوجود میآوریم که هیچ تولید کنندهای در این بستری که درست کردیم امنیت سرمایهگذاری ندارد».
فاجعۀ تحریم
وی در بخش دیگری از اظهاراتش بیان کرد: «تحریم فاجعه است. اینکه بگوییم تحریم را دور میزنیم که داریم دور میزنیم در این مسیر غلطی که میرویم کلی بخور بخور وجود دارد».
وی افزود: «اگر شفافیت در اقتصاد نیاید، اگر مسیرها را روشن نکنیم، اگر بازار را نداشته باشیم و اگر نتوانیم با دنیا رابطه داشته باشیم چگونه صادرات کنیم؟».
نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری ادامه داد: «با چین توافق کردیم که سرمایهگذاری کند. گفتند تا افایتیاف را حل نکنید سرمایهگذاری نمیکنیم. اگر راست میگویند بیایند سرمایهگذاری کنند، امکان ندارد بدون وارد شدن به این چارچوبها بتوانیم سرمایهگذار خارجی داشته باشیم. امکان ندارد با این تحریمهایی که درست کردند یک شریک تجاری درست و حسابی داشته باشیم».
وضع بد معیشت
وی همچنین اظهار کرد: «حقوقهایی که به کارگر و کارمند میدهیم در حالی که رشد ۴۰ درصدی است اما پرداخت ما ۲۰ درصدی در بهترین شرایط است».
وی افزود: «الان بازنشستگان و معلمان ما زندگیشان نمیچرخد و کسانی که کارمند هستند گرفتار شدهاند؛چه کسی باید مشکل آنها را کند؟ شعارها و تجربیات بینالمللی و مستندات علمی و تجربه روشن دنیا وجود دارد که اگر به آنها متکی شویم، میتوانیم راه حلی پیدا کنیم».
پزشکیان با تاکید بر لزوم مشورت با عقل دیگران گفت: «وقتی مریض میشویم به دنبال پزشک کارشناس هستیم نه اینکه پزشکی را پیدا کنیم که از جناح ما باشد، در اقتصاد، صنعت، کشاورزی و تجارت نیز باید اینگونه رفتار کنیم. بهترین روش را هم اگر طراحی کنید اما اگر به دست کسی بدهید که کارشناس نیست، آن را خراب میکند».
دولت و تورم
پزشکیان در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه عامل اصلی تورمها دولتها هستند، گفت: «دولت است که تورم ایجاد میکند یا کسری بودجه دارد یا از بانکها میخواهد که پول چاپ کنند. اگر میخواهد درست شود باید کسری بودجه را به مجلس نیاورد و از طرف دیگر بانکها پول چاپ نکنند».
وی افزود: «واقعیت این است که تورم یعنی جیب مردم را خالی کردن. بدون اینکه متوجه شوید صبح که از خواب بیدار میشوید میبینید که قدرت خرید از بین رفته است. اکثر نگرانیها و اعتراضاتی که بازنشستگان و معلمان در این کشور دارند برای این است که زندگی خود را با روند تورمی به راحتی ادامه دهند. شرمسار خانوادهشان هستند. معلم ما چرا باید در اسنپ هم کار کند؟».
پزشکیان بیان کرد: «باید در اصلاح بودجهریزی را عملیاتی کنیم. دولت باید هزینههای خود را کنترل کند و کسری بودجه برای سیستم ایجاد نکند».
وی ادامه داد: «کنترل هزینه زمانی امکانپذیر است که بودجه عملیاتی شود. کنترل هزینه زمانی است که نظارت اصلاح شود. کنترل هزینه زمانی است که شفافیت در هزینهها اعمال شود و از طرف دیگر دولت اولین کاری که باید بکند به بانکها دستور ندهد که پول چاپ کنند. بانکها را وادار نکند که تعهداتی ایجاد کنند که امکان پرداخت وجود ندارد. به بانکها بگوید کسانی که میخواهند ازدواج کنند این پولها را بدهید. از کجا باید بدهند باید چاپ کنند. اکثر توقعاتی که دولت در بانکها اعمال میکند، عامل تورم است».
وی تاکید کرد: «اگر میخواهیم تورم را مهار کنیم باید نظام بانکها را به صورت علمی اصلاح کنیم و قاعدهمندی قیمتها و خدمات بانکی را انجام دهیم».
وی افزود: «اگر بخواهیم اصلاح نظام بانکی را انجام دهیم بانکها باید از بنگاهداری خارج شوند. باید نظارت بر وام دادن کلان بانکها داشته باشیم».
پزشکیان با بیان اینکه بانکها در برگردان وامهای کلان مشکل پیدا میکنند، اظهار کرد: «بانکها موظفند قاعدهگذاری کنند نه این که قیمتگذاری. بانک ها برای خدمات بانکی قیمتگذاری میکنند».
وی گفت: «ممنوعیت تامین مالی دولت از بانکها باید صورت بگیرد. دولت نباید سراغ بازار بدهی برود. اینها کارهایی است که باید انجام دهیم».
عهد پزشکیان با مردم
این نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری در بخش دیگری از سخنانش اظهار کرد: «مردم ایران، زندگی شخصی و سیاسی من مبتنی بر این اصل اخلاقی یعنی صداقت است و این بنیان را تغییر نخواهم داد و این مهمترین عهد من با شما خواهد بود».
پزشکیان افزود: «خوب میدانم که رئیسجمهور در کشور اختیارات تعریف شدهای دارد. قرار نیست که کشور را با دعوا و درگیری اداره کنم. اما مواضع خود را شفاف اعلام میکنم و دنبال خواهم کرد».
وی با تاکید بر اینکه هر رویکردی در عرصۀ اقتصاد باید به کاهش تورم و فقر بینجامد، ادامه داد: «در ابعاد اجتماعی و اقتصادی من طرفدار عدالت اجتماعی هستم نه شعارهای توزیعی پوپولیستی که حاصل آن تورم بیشتر برای همانهایی است که قرار بود از آنها حمایت کنیم».
وی سپس گفت: «به تعامل فعال با جهان قویا معتقدم. تحریم به معنای جنگ است و کشتههای جنگ اقتصادی فقرا هستند. ثروتمندان کارآفرین را متفاوت از ثروتمندان نوکیسه میدانم. ثروتمندان کارآفرینی که به بهرهوری و کارآییشان متکی هستند دست آنها را میبوسم».
پزشکیان افزود: «از نظر دولت من مردم باید بدانند پول دولت کجا خرج میشود. من خزانه دولت را در اتاق تمام شیشهای قرار میدهم. هر مبلغی که از خزانه به استثنای امور نظامی و امنیتی به خزانه وارد و پرداخت میشود باید منتشر شود».
وی با بیان اینکه حذف زمینههای فساد و برخورد با افراد فاسد ضروری است، افزود: «نظام چند نرخی منشا اصلی فساد است که به سمت حذف آن حرکت خواهم کرد؛ البته شوک وارد نخواهم کرد».
پزشکیان گفت: «من اساسا پدیدهای به نام شبهدولتی را قبول ندارم و میدان را به بخش خصوصی واقعی میسپارم البته بخش خصوصی باید بداند که رانتی در کار نخواهد بود».
وی ادامه داد: «دولت چهاردهم با هر رئیسجمهوری ناچار از اتخاذ تصمیمهای مهم خواهد بود. هر تصمیمی باید هم مشکل کمبودها را حل کند و هم به رفع فقر مطلق بینجامد».
وی گفت: «فیلترینگ و محدودیت اینترنت مانع ایجاد کسب و کارها شده است که در دولت من حوزههای کارآفرینی نوین میدان بیشتری خواهند داشت».
پزشکیان افزود: «فقر پدیده ای چند بعدی است باید همزمان با از بین بردن عوامل آن یک نظام تامین اجتماعی موثر برای فقرا داشته باشیم که من در دولتم این نهاد را ایجاد خواهم کرد».
وی تاکید کرد: «هر اصلاحی که در اقتصاد صورت بگیرد باید بزرگترین برندۀ آن فقرا باشند». / الف
نظر خود را بنویسید