فردایکرمان ـ اسما پورزنگیآبادی: «شهرداری کرمان از لحاظ سرانۀ حیواناتی که جمعآوری شده و اقداماتی که برای اجرای دستورالعمل وزارت کشور در خصوص ساماندهی سگهای بلاصاحب باید انجام میشد، در بین کلانشهرهای ایران وضعیت بسیار خوبی دارد اما تا شرایط ایدهآل و مطلوب کمی فاصله داریم».
این، ارزیابی مدیر بازرسی شهرداری کرمان از عملکردشان در زمینۀ ساماندهی سگهای بلاصاحب در شهر کرمان است. ارزیابیای که در نقطۀ مقابل نظر دانشگاه علومپزشکی قرار دارد. هفتۀ گذشته، مدیر گروه مبارزه با بیماریهای واگیر دانشگاه علومپزشکی کرمان در پاسخ به پرسشم که خواستم عملکرد شهرداری را در این زمینه ارزیابی کند گفت که شهرداریها آنطور که باید و شاید، توفیقی در پیشبرد برنامهها و رسیدن به اهداف مدنظر در زمینۀ ساماندهی حیوانات نداشتهاند.
مرتضی هوشهویدا ـ مدیر بازرسی شهرداری در گفتوگویی که شنبه نهم تیرماه با فردایکرمان داشت، آمار بالای جمعیت سگها در شهر را نپذیرفت و با دفاع از عملکرد شهرداری در زمینۀ ساماندهی سگها گفت: «براساس تماسهایی که با سامانۀ 137 شهرداری گرفته میشود میتوان میزان رضایت شهروندان را تشخیص داد. در سال 1402 روزانه حداقل 10 تا 15 تماس در خصوص جمعآوری سگها داشتیم که الان به یک تماس در روز رسیده است». او افزود: «حاضرم با شما در خیابانهای شهر کرمان چرخ بزنیم، خواهید دید که خیابانها تقریبا عاری از حیوانات است مگر در مناطق خاصی که حیوانات به صورت لکهای زندگی میکنند».
بنا به گفتۀ او، در حال حاضر، بیشترین تماس در خصوص جمعآوری سگها از سوی ساکنان مناطق 2 و 4 شهر کرمان انجام میشود. به این دلیل که در این مناطق زمینهای بزرگ بدون حصار زیادی وجود دارد که به محل تجمع سگها تبدیل شده است. او گفت: «در حال حاضر، اکیپهای ما وقتی برای زندهگیری میروند سگها را به صورت لکهای در این زمینها مشاهده میکنند. مثلا در یک قطعه زمین 20،30 یا 50 تا سگ موجود است».
زندهگیری و جمعآوری سگها در شهر کرمان در حال حاضر اما با چالشی جدی مواجه شده است چرا که داروی «کتامین» که برای بیهوشی حیوانات استفاده میشود دچار کمبود شده است.
بنا به گفتۀ هوشهویدا، شهردار کرمان شخصا به وزارت جهاد کشاورزی مراجعه کرده تا این دارو را تامین کند اما هنوز موفق نشدهاند.
وی در پاسخ به این پرسش که داروی بیهوشی را در چه مراحلی استفاده میکنید؟ اظهار کرد: «ما در مرحلۀ جمعآوری سگها از این دارو استفاده میکنیم. وقتی دامپزشکان میخواهند حیوانات را عقیمسازی کنند هم به این دارو نیاز دارند».
او با بیان اینکه هم قیمت کتامین افزایش پیدا کرده و هم گیر نمیآید، افزود: «سه دارو از سوی دامپزشکی بهعنوان داروی جایگزین پیشنهاد شده است اما استفاده از این داروها هم مشکلات خاص خود را دارد».
ورود سگهای مناطق پیرامون به شهر
کمبود و نبود داروی بیهوشی تنها مشکل شهرداری کرمان در خصوص ساماندهی سگها نیست.
هوشهویدا در گفتوگو با فردایکرمان اظهار کرد: «یکی دیگر از مشکلات ما این است که حیوانات از اطراف به شهر کرمان میآیند. دهیاریهای پیرامون ما اکیپ زندهگیری ندارند و سگهایی که در این مناطق هستند وارد شهر کرمان میشوند. فرمانداری هم این موضوع را تایید کرده است».
وی افزود: «قرار بود شهرداری کرمان به این دهیاریها برای ساماندهی سگها کمک کند که متاسفانه با کمبود داروی کتامین مواجه شدیم و نتوانستیم این اقدام را انجام بدهیم».
وی در پاسخ به این پرسش که آیا دهیاریها سگهای بلاصاحب منطقۀ خود را جمعآوری و در شهر کرمان رها میکنند یا جمعیت سگها خودشان به کرمان میآیند؟ اظهار کرد: «دهیاریها حیوانات را رها نمیکنند و سگها خودشان میآیند».
ظرفیت مناسب پناهگاه
از همان زمانی که شهرداری کرمان به کشتن سگها پایان داد، برای اجرای دستورالعمل ساماندهی حیوانات نیاز به پناهگاهی داشت تا حیوانات بعد از زندهگیری به این محل منتقل و سپس عقیم شوند و در نهایت هم یا در پناهگاه غذارسانی یا در مکانهایی مشخص و دور از سکونتگاههای انسانی رهاسازی شوند.
مدیر بازرسی شهرداری کرمان در پاسخ به فردایکرمان وضعیت فعلی پناهگاه را که در جادۀ کوهپایه واقع شده است مناسب دانست و گفت: «پناهگاه ظرفیت کافی دارد و از این نظر مشکلی نداریم. حتی اعلام کردهایم که اگر شهرداریهای اطراف نیاز داشته باشند حاضریم پناهگاه در اختیارشان بگذاریم».
وی اضافه کرد: «ضمن اینکه پناهگاه دوم را هم ایجاد کردهایم».
ادعای مدیریت معضل
مدیر بازرسی شهرداری کرمان در ادامۀ این گفتوگو با تاکید بر اینکه شهر کرمان در بین کلانشهرهای ایران در وضعیت بسیار خوبی از لحاظ ساماندهی حیوانات قرار دارد، اظهار کرد: «البته این بدان معنا نیست که وضعیت مطلوب است. پیش از این، شرایط بسیار پیچیده و مشکلات بسیار عدیدهای داشتیم اما در دو سال اخیر با تشکیل کارگروهها و اقداماتی که انجام شد، با کمک سایر نهادهایی که در این زمینه وظایفی دارند از جمله دامپزشکی و دانشگاه علومپزشکی توانستیم با شیبی ملایم این معضل را مدیریت کنیم».
او ادامه داد: «اما موانع و مشکلاتی هم وجود دارد که به آن اشاره کردم. یکی دیگر از مشکلاتی که داریم این است که مردم زبالهها را در ساعات مشخص بیرون نمیگذارند. شهروندان باید بدانند که وقتی در طول روز زبالههای خود را بیرون میگذارند، این زبالهها غذای حیوانات بلاصاحب از جمله سگها هستند و باعث تجمع حیوانات در مکانهایی میشود که زباله رها شده است».
زندگی گلهای در زمینهای خالی
هوشهویدا در پاسخ به این پرسش که دلایل اصلی اینکه میگویید جمعیت سگهای بلاصاحب در معابر عمومی شهر کرمان کاهش پیدا کرده چیست؟ کشته شدند یا به پناهگاه منتقل شدهاند؟ توضیح داد: «دو دلیل دارد. یکی اینکه جمعآوری شدند و دیگر اینکه در زمینهای بزرگ بدون حصار زندگی میکنند. الان در مناطق یک و سه و پنج مشکل تقریبا خیلی کم است ولی در مناطق دو و چهار چون زمینهای بزرگی داریم که محصور هم نیستند به محلی برای تجمع حیوانات تبدیل شدهاند و عمدۀ تماسهای شهروندان با 137 هم از این دو منطقۀ شهری است».
مدیر بازرسی شهرداری کرمان افزود: «نکتهای وجود دارد که هیچکس به آن توجه نمیکند و آن اینکه جمعیت سگها هیچگاه صفر نخواهد شد. به نقل از کارشناس محیطزیست در جلسهای در فرمانداری میگویم که گفتند امکان صفر شدن جمعیت این سگها نیست. اگر این اتفاق بیفتد، گونههای دیگر زیستی مثل گربهها افزایش پیدا میکنند و مشکلات دیگری پیش خواهد آمد». / الف
نظر خود را بنویسید