فردایکرمان ـ گروه جامعه: مسعود پزشکیان در نخستین مناظرۀ دور دوم چهاردهمین انتخابات ریاستجمهوری که با حضور «سعید جلیلی» رقیب وی برگزار شد، گفت: «نگاه من به سیاست خارجی با رقیب عزیزمان فرق دارد. من قائل به مذاکره برای رفع تحریم هستم، برادرم آقای جلیلی میگوید فایدهای ندارد و آن را قبول ندارد. من تحریم را یک چالش و مانع بر سر راه مردم ایران میدانم. برادرم میفرمایند این یک سبک زندگی است و باید با آن خو کنیم».
وی افزود: «من تحریم را آسیب جدی به اقتصاد ایران میدانم، برادرم آقای جلیلی میگوید آمریکا و غرب هستند که از تحریم ما زیان دیدهاند و اقتصادشان در معرض فروپاشی است. اطرافیانشان به همین صراحت این اظهارات را کردهاند».
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایرنا، نامزد چهاردهمین دورۀ انتخابات ریاستجمهوری ادامه داد: «سیاست خارجی من بر مبنای واقعبینی است، من قائل به پیوستن به FATF و عادیسازی روابط بانکی و مالی ایران با جهان هستم. من به سیاست خارجی یک نگاه ملی دارم».
پزشکیان بیان کرد: «برای من معنی خنثیسازی تحریم این است که هر جوان ایرانی بتواند با کمترین امکانات به یک مشتری در یک کشور، محصولات و خدمات خود را بفروشد و پول خود را مستقیم در حساب بانکیاش در ایران دریافت کند، اما برادرم آقای جلیلی به خنثیسازی تحریم میگوید واسطهگری دلالی، قاچاقفروشی و میلیاردها دلار زیان».
وی گفت: «برای من سیاست خارجی یعنی ایجاد پیوندهای متعدد و منافع مشترک با همۀ کشورهای جهان در راستای رشد اقتصادی و توسعه ایران».
نامزد چهاردهمین دورۀ انتخابات ریاستجمهوری ادامه داد: «برای من سیاست خارجی یعنی تشخیص تهدیدها و بحرانهای پیش رو با صداقت و واقعنگری. برای من سیاست خارجی یعنی آرامش روحی و روانی مردم».
پزشکیان بیان کرد: «سیاست خارجی من وسیلهای برای متوقف کردن روند مهاجرت جوانان و ایجاد زمینۀ بازگشت ایران ایرانیان خارج از کشور است و اینکه ایرانیان بتوانند برای آیندۀ خود در بلندمدت برنامه بریزند».
پزشکیان افزود: «برای من سیاست خارجی یعنی تعامل، همکاری، تامین منافع ملی و الهام از تمدن و عظمت شکوهمند ایرانی. سیاست خارجی من برای رفاه مردم است؛ برای ایجاد انگیزۀ ماندن و ساختن و رشد اقتصادی و توسعه و آسایش روانی و ثبات در زندگی برای نسل آینده، برای صلح، برای مردم نه به هزینه مردم و در یک کلام برای ایران».
کاهش نگرانکنندۀ مشارکت
وی در بخش دیگری از سخنانش اظهار کرد: «مشارکتی که در دور اول انتخابات صورت گرفت نگرانکننده است، قابل قبول نیست در کشور ۶۰ درصد از مردم جامعه پای صندوق رای نیامدهاند. این نشان میدهد ما یک جای کار مشکل داریم».
وی افزود: «مشکل ما این است که زنان جامعه را بازی نمیدهیم، اقوام جامعه را مشارکت نمیدهیم، حق و عدالت را نمیبینیم. وقتی من احساس کنم در کشور، جامعه یا سازمان محلی از اعراب ندارم و من را بازی نمیدهند طبیعتا نخواهم آمد که ایفای نقش کنم. اگر قرار نیست که مرا حساب نکنند برای چه پای صندوق رای بیایم؟».
پزشکیان با تاکید بر اینکه اگر قرار است در مقابل دشمن بایستیم این مردم هستند که میایستند، اظهار کرد: «ما تنهایی نمیتوانیم بایستیم؛ بمب و موشک سرجای خودش بحث مهمی است».
نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری اذعان کرد :«کسانی که نیامدند رای بدهند کسانی نبودند که نگران پول باشند. محرومین همیشه پای صندوق آمدهاند. مشکل ما این است که به همین افراد هم درست رسیدگی نکردیم؛ یعنی همان کسانی که امروز پشتوانۀ این انقلاب هستند زندگیشان تامین نیست».
انتقاد از رفتارهای حامیان رقیب
وی در بخش دیگری از اظهاراتش گفت: «۲۱۰ میلیون تومان به رجا نیوز و یک رسانه دیگر پول دادند، یک خبر دروغ از قول ما در رسانهها پخش کردهاند که «پسر فلانی گفته که به سنیها توهین کردهاند و به عبدالحمید در زاهدان حرفهای بدی زدیم و بیاحترامی کردهایم» اینها پول گرفتند که به نقل از من این حرف را بزنند».
وی افزود: «اینها دروغهایی است که آنها میگویند و در رسانهها پخش میکنند و عدهای هم این خبرهای دروغ را گسترش میدهند. این کارها خیلی زشت است».
پزشکیان گفت: «رفته بودم زیارت، همین بچههایی که میگویند ما حزباللهی هستیم به من میگفتند «منافق هستی و مرگ بر منافق» آیا من منافقم؟ من که تمام زندگی و کارم برای اعتقاد و باور است».
انتقاد از نادیده گرفتن مردم
وی در بخش دیگری از سخنانش اظهار کرد: «مجری باید قانون را انجام بدهد. وقتی مجری عزم و ارادهای برای اجرای چنین کاری ندارد، وقتی قدرتها یعنی مجلس و دولت و قوه قضاییه خودشان برای خودشان سفرهای پهن کردهاند و برای مردم سفرۀ دیگری پهن کردهاند مردم این را میبینند و میگویند خدمتی که ما میگیریم با خدمتی که بزرگان میگیرند با هم متفاوت است و در نتیجه، ما را باور نمیکنند».
وی افزود: «ما میگوییم که از مردم هستیم اما سر سفرۀ دیگری مینشینیم. سفرۀ دیگری برای خودمان است؛ اما به مردم که میرسیم میگوییم ما به فکر شما هستیم».
نامزد چهاردهمین دورۀ انتخابات ریاستجمهوری بیان کرد: «قانون و برنامه وجود دارد، پس چرا مشکلات را حل نکردیم؟ مشکل مجریان و مسئولان هستند».
وی با تاکید بر اینکه باید عزم و اراده برای حل مشکل وجود داشته باشد، افزود: «حالا شما بگویید ما به فکر مردم هستم، به فکر مردم بودن در شعار نیست. مردم میفهمند ما به فکرشان هستیم یا نیستیم».
وی ادامه داد: «اگر من در این مملکت سُنی باشم و توان و بنیۀ علمی داشته باشم آیا حق دارم در این مملکت در جایگاه خودم قرار بگیرم یا نه؟».
وی تصریح کرد: «الان اکثر قدرتها دست یک گروه یا جناح خاصی است و همه جا از همین آدمها میگذارند».
پرهیز از تبعیض
پزشکیان در بخش دیگری از سخنانش گفت: «اگر ما بخواهیم مشارکت ایجاد کنیم مردم باید باور کنند که من سر سفرهای خواهم نشست که آنها مینشینند. پسر من، بچه و قوم و خویش من همانگونه استخدام خواهد شد که بچۀ آنها استخدام میشود و در دانشگاه هم همانطور خواهد آمد که بچه من خواهد آمد».
وی افزود: «ما یک عده خواص هستیم و برای خودمان یک سفره داریم. برای یک عدۀ دیگر، سفرۀ دیگری داریم. بعد هم برای اینکه رای بگیریم میگوییم فقرا! مشکل فقرا ما هستیم، مشکل فقرا که آمریکا نیست».
تاکید بر شنیدن صدای مردم
پزشکیان در بخش دیگری از سخنانش، با تاکید بر اینکه مقصر اصلی اجرا نشدن برنامهها، دولت و مجلس و قوه قضاییه است، گفت: «من در هر دورهای دربارۀ اجرا نشدن برنامه سوال و اعتراض کردم. گفتم آدمهایی که مسئول میگذارید خودشان منافع شخصی دارند. مجلس داشت قانون مینوشت؛ گفتم وقتی قانون مینویسید و اجرا نمیکنید چه فایدهای دارد؟».
وی ادامه داد: «در همین دولت اساتید را بازنشسته و بیرون کردند. دانشجویان را به خاطر اعتراض تعلیق کردند. از این طرف هم میگوییم مردم حق دارند حرف بزنند؛ چرا مردم اگر با ما باشند حق دارند به خیابان بیایند، ولی وقتی با ما نیستند اگر به خیابان بیایند بازداشت میشوند؟».
وی اظهار کرد: «ما مگر گذاشتهایم مردم مطالبهگری داشته باشند؟».
نامزد چهاردهمین انتخابات ریاستجمهوری گفت: «حقوق معلم را نمیدهند و وقتی اعتراض میکند ما با باتوم به سراغش میرویم. بازنشسته اعتراض میکند و او را زندانی میکنیم. باید به مردم احترام بگذاریم و حرفشان را بشنویم».
پزشکیان ادامه داد: «باید صدای مردم را بشنویم. آیا صدای ۶۰ درصد از کسانی که رای ندادند را شنیدهایم؟ باید گوشی برای شنیدن صدا و دغدغههای آنها داشته باشیم. باید هوای همۀ مردم از هنرپیشه و ورزشکار و قومیت و دانشگاهی را داشته باشیم. اگر میخواهیم مملکت را درست کنیم باید حق و عدالت را پیاده کنیم».
وی تصریح کرد: «با کفر میشود مملکت را نگهداشت ولی با ظلم نمیشود».
برنامههای اجرانشده
پزشکیان در بخش دیگری از اظهاراتش بیان کرد: «رهبر معظم انقلاب سیاستهای کلی را از چه زمانی ابلاغ کردند؟ قرار بود ما در ۱۴۰۴ در منطقه اول باشیم، چرا نشدیم؟ حالا بگوییم آن دولتها مقصر هستند. دولتی فلانی مقصر است، دولت این یکی چطور؟ آیا درست کرد؟ این که گفته میشود برنامه؛ آیا دولتها طبق برنامهای که خودشان نوشتهاند عمل میکنند؟».
وی افزود: «برنامه مینویسند یک کار دیگر میکنند؛ وعدههایی هم که میدهیم که من فلان کار را میکنم، در طی این ۴۰ سال آنگونه که باید عمل میکردند، نکردند».
نامزد چهاردهمین انتخابات ریاستجمهوری توضیح داد: «قوانینی که مینویسیم روی آن بایستیم. رهبر معظم انقلاب ۲۰ سال است که میگویند این سیاست است؛ هر فردی آمد اجرا نکرد و هیچکس هم جوابگو نیست. اگر قرار بود اجرا نکنیم برای چه نوشتند؟ هرکس هم میگوید که من برنامه دارم، برای چه برنامه دارید؟ برنامۀ شما باید این اهداف را پیاده کند نه این که برای خود راهی دیگر بروی!».
وی ادامه داد: «باید به هدفی که سیاستها تنظیم کرده برسیم؛ میخواهید من کلی کتاب و برنامه بیاورم؟ وقتی به هدف نمیرسد ارزشی ندارد. برنامه یعنی اینکه ما را از این نقطه به آن نقطهای که تعیین شده برساند».
پزشکیان بیان کرد: «در مدیریت سه اصل وجود دارد؛ نخست اینکه چه کسی است؟ دوم اینکه چگونه باید کار کند؟ و سوم پاسخگویی است. اگر در یک سیستم که برنامه وجود دارد مسئول را بیاوریم و بگوییم وظیفه تو است که این کار را انجام بدهی و اگر نکرد او را مجازاتش کنیم، در این صورت، او نمیتواند حق یک کارگر را ندهد، یک دانشجو را بیدلیل اخراج کند، نمیتواند حقوق پرسنل خود را ندهد».
وی اظهار کرد: «۹۹ درصد مدیران نمیدانند که قانون برنامه به چه معنی است. حتی وزیر هم آن را نمیداند، وزیری که نمیداند قانون برنامه چیست، رئیس دانشگاه یا مدیرکلی که این را نمیداند. چه چیزی را میخواهید از او سوال کنید؟».
دفاع از حق اعتراض
وی دربارۀ اینکه «بعضا این پیشنهادات را مطرح میکردند که اگر اعتراضات صنفی یا کارگری وجود دارد فضایی را آماده خواهیم کرد که هرکس اعتراض دارد در این فضا پلاکارد خود را بلند کند، دولت شما به لحاظ اجرایی در این ارتباط چه ساز و کاری را خواهد داشت» گفت: «مملکت ما زمانی درست میشود که با هم دعوا نکنیم و به قانون عمل کنیم. مردم حق دارند که اعتراض کنند؛ قرار نیست اجازه بگیرد. اینها میگویند اجازه بگیرد و اجازه هم نمیدهند. یا باید قانون را عوض کنیم و یا وقتی او حق دارد براساس قانون اعتراض کند، چرا جلو او را میگیریم؟».
پزشکیان در پاسخ به این سوال که برای اینکه اعتراض به اغتشاشات تبدیل نشود چه راهکاری دارید؟ اظهار کرد: «اگر ما راه حرف زدن را باز بگذاریم، مگر او دیوانه است اغتشاش کند؟ ما وقتی به او جواب نمیدهیم، از سیاهی بالاتر که رنگی نیست، او هم میزند و شیشه را میشکند. اگر ما بنشینیم حرف او را گوش بدهیم و جواب او را بدهیم مگر آنها دیوانه هستند که اغتشاش کنند؟».
نامزد چهاردهمین دورۀ انتخابات ریاستجمهوری افزود: «این دانشجویان فردای مملکت ما هستند، اینها نخبگان مملکت ما هستند. اگر مقصر هستید عذرخواهی کنید و بگویید درست میکنیم یا قانعشان کنید؛ نه اینکه اخراج کنید، نه اینکه تهمت بزنیم و انگ بچسبانیم».
انتقاد از فیلترینگ
پزشکیان در پاسخ به سوالی دربارۀ فیلترینگ گفت: «در همۀ دنیا در مواقع خاص محدودیت برای اینترنت داریم. ولی الان که هیچ مسئلهای نیست، چرا باید اینترنت فیلتر شود؟ الان کاربران بیشتر از اینترنت دارند پول فیلترشکن میدهند. وقتی کاربر با فیلترشکن وارد میشود، دیگر نمیتوانید کنترلی انجام بدهید. کاربر به هر سایت ممنوعی بخواهد میتواند برود».
وی ادامه داد: «حوزههای آموزش، خدماتی و بانکی و دارایی به اینترنت وصل است. ارتباط با دنیا براساس اینترنت است. نمیتوانیم بگوییم در قفس زندگی کنیم و ارتباطی با دنیا نداشته باشیم. باید با شرکتهای خارجی که کاربران ایرانی از خدمات آنها استفاده میکنند صحبت کنیم».
نامزد چهاردهمین دورۀ انتخابات ریاستجمهوری با طرح این پرسش که الان پول فیلترشکنها در جیب چه کسی میرود؟ افزود: «عدهای داشتند با فضای مجازی زندگی میکردند. زندگی مردم را با فیلترینگ ساقط کردند».
وی با تاکید بر این که در آمریکا هم محدودیتهایی وجود دارد، افزود: «در کشور ما در وضعیت عادی همه دارند از فیلترشکن استفاده میکنند. وقتی فیلترشکن روشن است، موقعیت کاربر را نمیشود مشخص کرد. یک زمانی تظاهرات بود. محدودیت ایجاد شد، هر حاکمیتی ممکن است اینترنت را قطع کند. ولی الان که شرایط عادی است».
پزشکیان اذعان کرد: «با فیلترینگ کار دانشگاه و بیمارستان با مشکل مواجه می شود. باید کاری کنیم که مردم بتوانند در این فضا راحت زندگی و درآمد کسب کنند».
وی تصریح کرد: «دنیایی از فرصت و امکانات در اینترنت وجود دارد. دولت باید با شرکتهای خارجی که در ایران خدمات میدهند، قرارداد ببندد. در خصوص مدیریت اینترنت باید مثل بقیه دنیا عمل کنیم. الان زندگی مردم را از کار انداخته ایم. همه جای دنیا چه کار میکنند؟ ما هم مشابهش عمل کنیم. ما از خودمان قرار نیست چیزی را اختراع کنیم».
نامزد چهاردهمین دورۀ انتخابات ریاستجمهوری با بیان این که مردم بیشتر از اینترنت پول فیلترشکن میدهند، اظهار کرد: «کسانی که این پولها را میخورند، مالیات هم نمیدهند. اگر دست دولت باشد، در مواقع امنیتی میشود اینترنت را قطع کرد و مالیات هم میشود گرفت».
تاکید بر استفاده از متخصصان
پزشکیان در پاسخ به سوال مجری دربارۀ اینکه «بارها به موضوع کارشناسی اشاره کردهاید و کلید واژۀ پرتکرار شما بوده است»، گفت: «وقتی میگویم کارشناسی اقتصاد، ۱۲۵ تخصص مختلف است که میتوانید از آنها نظر بگیرید. هم اینکه بفهمید چه کسی در کجا کارشناس است خود یک مسئله است».
نامزد چهاردهمین دورۀ انتخابات ریاستجمهوری افزود: «سیاستهای کلی را رهبر معظم انقلاب مشخص کرده است، از کدام متخصص برای رسیدن به کدام هدف باید استفاده کنیم؟ وقتی چشم من مریض است پیش متخصص جراحی سینه و شکم که نمیروم، بلکه جراح چشم پیدا میکنم. اگر قرار است در گندم، اقتصادی را تعریف کنیم دنبال کسی میرویم که در گندم کارشناس است».
وی ادامه داد: «ما اقتصاد دارو داریم، اقتصاد بیمارستان داریم. اینگونه نیست اقتصاددان بیاید و بگوید در بیمارستان فلان کار را بکنید. شاید بتواند بگوید اما این کلیگویی است».
وی اظهار کرد: «اینکه ما کجا از چه متخصصی برای چه موضوعی استفاده کنیم برمیگردد به نگاه ما و جایی که میخواهیم از آن متخصص استفاده کنیم و سوم اینکه آن متخصص هم قرار نیست هرکسی باشد».
ضرورت ارتباطات بینالمللی
پزشکیان در ادامۀ اظهاراتش بیان کرد: «سیاست خارجی اصولا باید بستر را آماده کند برای اینکه اقتصاددانان و تاجران در بازارهای دنیا براساس آن رشتهای که است مثل کشاورزی یا صنعت بستر را پیدا کنند. اصلا اقتصاد صنعت با اقتصاد کشاورزی فرق میکند».
وی در بخش دیگری از اظهاراتش گفت: «سیاستهای رهبری و امام نه شرقی و نه غربی است. رهبری فرمودهاند ما براساس مصلحت، حکمت و عزت کار میکنیم. هرجا عزت ما حفظ شود و منفعت ما اقتضا کند ما میرویم صحبت میکنیم».
نامزد چهاردهمین دورۀ انتخابات ریاستجمهوری افزود: «در حوزۀ روابط خارجی، مشکل اصلی ما در مملکت همان اختلاف است. FATF وقتی در آن دولت است موافقت میشود اما وقتی در این دولت است مخالفت میشود».
وی ادامه داد: «اگر میخواهیم در دنیا رشد کنیم هرچقدر ارتباطمان را بیشتر کنیم همان قدر بهتر میتوانیم زندگی کنیم. ابتدا از همسایهها شروع میکنیم و بعد هر چقدر بتوانیم آن طرفتر میرویم. هر چقدر کسانی که میتوانیم با آنها رابطه داشته باشیم، سبدهای مختلفی باشد و یک گزینه نباشد، آن گزینه نمیتواند سر ما را کلاه بگذارد و هرچه بخواهد به ما دیکته کند».
وی تاکید کرد: «هنر وزارت خارجه یا سیاست خارجه باید این باشد که قابلیت انعطاف برای گفتوگو و معامله و تجارت داشته باشد».
پزشکیان گفت: «در ارتباط با برجام من با جزئیات موضوع کاری ندارم اما ترامپ مخالف بود، نتانیاهو هم مخالف بود. در ایران کسانی که رفتند و سفارتخانه عربستان سعودی و انگلستان را آتش زدند مخالف بودند. عربستان سعودی هم مخالف بود. چقدر به این مملکت صدمه زدند؟».
وی بیان کرد: «نتانیاهو داشت خودش را میکشت که این برجام اجرا نشود این چه چیزی است که نتانیاهو قسم خورد که من نباید بگذارم برجام درست شود؟».
پزشکیان افزود: «آیا میدانید ما الان به خاطر FATF و برجام چقدر ضرر میکنیم، شاید روزانه ۱۰ هزار میلیارد ضرر میکنیم. ۳۰ درصد ارزان میفروشیم، از آن طرف گران میخریم؛ در ضمن جنس بنجل به ما میدهند».
وی خاطرنشان کرد: «این وسط هم عدهای کاسب تحریم هستند و تا دلتان بخواهد میخورند و ما هم خبر نداریم؛ به این دلیل که شفاف نیست و میگویند دزدکی بردم و فروختم و شما نمیتوانید بگوید درست یا غلط است».
خسارات تحریم
پزشکیان در پاسخ به مجری دربارۀ تفاوت و وجه تمایز سیاست خارجی دولت شما و دولت آقای روحانی چیست؟ اظهار کرد: «ما بر اساس سیاستهای کلی یعنی «حکمت و عزت و مصلحت» جلو خواهیم رفت و اگر در داخل این دعواهایی را که الان وجود دارد را ادامه دهیم، هیچ وجه فرقی نخواهد کرد و فقط ما به جان هم افتادهایم».
وی افزود: «اول باید انسجام داخلی به وجود بیاید. چون تا یکی میخواهد موفق بشود آن یکی گیر میدهد و فرصت از دست خواهد رفت. ما ابتدا اول باید همگرایی داخلی را درست کنیم و دست از این اختلافات برداریم و بعد بپذیریم که منفعت ما این است که بتوانیم با دنیا گفتوگو کنیم و سهممان را بگیریم».
نامزد چهاردهمین دورۀ انتخابات ریاستجمهوری با اذعان به تحریمهای فلجکننده اظهار کرد: «در زمان شهید رئیسی ۵۰۰ تحریم اضافه شده است. معامله را جوش ندادن در روابط بینالمللی هنر نیست. من زمانی گفتم اگر برجام را قبول نداریم چه راهی در پیش داریم؟ آنها زور میگویند. باید یک نقشه داشته باشیم. باید بگوییم اگر قبول نکنیم چه میکنیم؟».
وی افزود: «به خاطر سوءمدیریت داریم به این مملکت ضرر میزنیم. چگونه باید گفتوگو کنیم؟ این یک هنر است. اگر غرب به تعهداتش عمل نکند، شما چه میکنید؟».
نامزد چهاردهمین دورۀ انتخابات ریاستجمهوری ادامه داد: «میتوانید از مردم و کارشناسان داخلی و خارجی و بازرگانان سوال کنید ببینید روزگارشان سیاه شده است. ارز گران میخرند و ارزان میفروشند و بعد پولشان هم بر نمیگردد و حتی گم می شود. چه کسی باید جواب دهد؟».
وی اظهار کرد: «چرا عراقی که این همه به آن خدمت کردیم پول ما را نمیدهد؟ چرا چینیها که این قدر رابطه خوبی با آنها داریم دلارهای ما را نمیدهند؟ اینها دردهایی است که ما داریم. اگر میخواهید به همین وضع ادامه دهید زندگی میکنیم اما سرمایههای مملکت را نابود میکنیم».
وی خطاب به جلیلی اظهار کرد: «نتیجۀ مذاکرات شما سیاست خارجی را قفل کرد. پولهای ما را دارند میخورند. منابع مملکت ما را دارند نابود میکنند. شما هم شعار هزار فرصت میدهید. شما سفارت عربستان را آتش زدید».
وی افزود: «ما باید هستهای را داشته باشیم ولی نباید برجام و افایتیاف را قفل کنیم».
وی همچنین بیان کرد: «خبری را به نقل از من در رسانهها پخش کردند که ما بنزین را گران میکنیم، در حالی که ما بارها گفتیم این کار را نمیکنیم. به طور قاطع میگویم که ما بدون رضایت مردم هیچ اقدامی نخواهیم کرد». / الف
نظر خود را بنویسید