فردایکرمان ـ محمدجواد بیگزاده*: از زمان بهرهبرداری بخشی از بلوار سردار سلیمانی در شهر کرمان که پل کوثر را به بلوار حسنآباد متصل میکند زمان زیادی نمیگذرد اما در همین مدت کوتاه، این بلوار به محلی برای تجمع خودروهای تیونینگ و مسابقات غیرمجاز تبدیل شده است. این وضعیت نهتنها آرامش ساکنان مناطق اطراف را بر هم زده، بلکه ایمنی تردد در این بلوار را نیز به شدت کاهش داده است. شنیده شده که برای کاهش سرعت در این مسیر قصد دارند سرعتکاه احداث کنند. تجربهای که طی سالهای اخیر به کرّات در شهر کرمان شاهد آن بودهایم. اگرچه ممکن است سرعتکاهها در کاهش حوادث تاثیر گذاشته باشند اما مشکلات زیادی نیز برای شهروندان بهدنبال داشتهاند. این نکته را فراموش نکنیم که خودروهای تیونینگ و تقویتشده به راحتی قادر به عبور از موانع سرعتکاه هستند بنابراین، ایجاد چنین موانعی، تنها برای خودروهای معمولی ایجاد مزاحمت میکند.
به نظر میرسد حضور خودروهای تیونینگ و تقویتشده در بلوار سردار سلیمانی به دلیل طراحی مناسب این بلوار برای سرعت بالا و همچنین نبود نظارت کافی پلیس، به سرعت افزایش یافته است. این خودروها بهطور مداوم در این مسیر به رقابت میپردازند که علاوه بر ایجاد مزاحمت برای ساکنان، احتمال وقوع تصادفات شدید را نیز افزایش دادهاند. در این شرایط، با وجود گزارشهای متعدد شهروندان، پلیس تاکنون اقدام موثری برای برخورد با این تخلفات انجام نداده است اما زمزمههایی شنیده میشود مبنی بر اینکه بهدنبال نصب سرعتکاه در این مسیر هستند. اما سوال اساسی این است که آیا نصب موانع کاهش سرعت، بهترین راهحل است؟
نصب موانع سرعتکاه همواره با انتقادات زیادی از سوی کارشناسان مواجه بوده است. این موانع که با ریختن حجمی از آسفالت در میانۀ مسیر ایجاد میشود، بهطور مستقیم به زیرساخت خودروها، به ویژه سیستم تعلیق، آسیب میرساند و هزینههای نگهداری خودروها را افزایش میدهد. با نصب موانع سرعتکاه، همۀ شهروندان، حتی کسانی که تخلفی مرتکب نشدهاند، مجبور به تحمل این هزینهها خواهند بود. ضمن اینکه برای خودروهای تقویتشده مانعی برای کاهش سرعت به حساب نمیآیند.
پیشنهاد میشود که بهجای نصب سرعتکاه، از راهکارهای جایگزین در این بلوار استفاده شود که یک مورد آن افزایش نظارت پلیس و برخورد قاطع با خودروهای متخلف است. این روش، همواره در افزایش ایمنی ترافیک و کاهش تخلفات اثرگذار بوده و قطعا در این بلوار هم نتایج مثبتی بهدنبال خواهد داشت.
در سالهای اخیر، استفاده از تجهیزات هوشمند بهجای حضور فیزیکی و مستقیم پلیس مورد توجه بیشتری قرار گرفته است. پیشنهاد میشود در این بلوار نیز دوربینهای کنترل سرعت نصب شود و با جریمۀ خودروهای متخلف، مسیر را برای تردد ایمن سازند.
موضوعی که نباید نادیده گرفته شود تقاضایی است که برای ایجاد مسابقات خودروهای تیونینگ وجود دارد. در این وضعیت، ضروری است که مسیرهای مخصوص مسابقات این خودروها در خارج از شهر ایجاد شود تا علاقهمندان را از تجمع در معابر عمومی منصرف کند.
برگزاری کارگاهها و کمپینهای آموزشی برای افزایش آگاهی شهروندان در مورد قوانین رانندگی و اهمیت رعایت ایمنی نیز، میتواند نقش مهمی در کاهش تخلفات داشته باشد.
آنچه که مشخص است اینکه تصمیم به نصب موانع سرعتکاه در بلوار سردار سلیمانی، نشان از عدم شناخت دقیق مشکل و پیگیری راهحلهای سطحی دارد. به جای اینکه بهصورت ریشهای و اصولی با این مشکل برخورد شود، راهکارهایی مورد توجه قرار گرفته که همۀ شهروندان را بهدلیل تخلف عدهای معدود، متحمل خسارت میکند.
برای حل این مشکل، نیازمند یک رویکرد جامع و مبتنی بر مشارکت همه دستگاههای مسئول هستیم. تنها با افزایش نظارت، اعمال قانون، و ایجاد فرهنگ رانندگی صحیح میتوانیم بلوار سردار سلیمانی را به محیطی امن و آرام برای همه تبدیل کنیم.
*مهندس معمار، عضو سابق شورای شهر اختیارآباد
نظر خود را بنویسید