فردایکرمان ـ گروه جامعه: وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: «آمادهام با تمام توان، ظرفیت و تجربه و حمایت گستردۀ جامعه سلامت کشور، تلاش کنم تا مردم به جز رنج بیماری، رنج دیگری را تحمل نکنند و این جمله عصاره همه برنامههای حوزه سلامت است».
محمدرضا ظفرقندی پزشک و متخصص جراحی عمومی و یکی از چهرههای برجسته و شناختهشده در حوزۀ پزشکی در ایران است که با 163 رای نمایندگان مجلس بهعنوان وزیر بهداشت دولت دکتر پزشکیان انتخاب شد.
وی چهار چالش عمدۀ حوزۀ بهداشت و درمان در کشور را «بحران نیروی انسانی، فرسودگی و کمبود زیرساختها، بحران دارو و تجهیزات پزشکی و تاثیر عوامل اجتماعی موثر بر سلامت» که مدیریت آن خارج از وزارت بهداشت است اعلام کرد.
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایرنا، وی در جریان دفاع از برنامههای خود در مجلس شورای اسلامی این موارد را ذکر کرد
ظفرقندی در بخش دیگری از سخنانش بیان کرد: «کشور ما اکنون درگیر بحرانهای مختلفی است، دچار تحریمهای ظالمانه و محدودیتهای پولی و مالی متفاوت هستیم که مانع جدی در تبادلات اقتصادی و روابط بینالمللی است همچنین با معضلات داخلی از جمله مهاجرت کادر درمان که غصۀ بزرگ معلمان دانشگاهها است همچنین هزینههای بالای دارو و تجهیزات، هزینههای کمرشکن سلامت، کمبودهای بهداشتی و درمانی در مناطق محروم مواجه هستیم.
چالشهای چهارگانه
وی، چالش اول را تولیت نظام سلامت دانست و گفت: «تولیت بر عهده وزارت بهداشت است اما تحقق آن بدون در اختیار داشتن ابزارهای لازم ممکن نیست. ۷۰ درصد سلامت مردم تحت تاثیر عوامل اجتماعی موثر بر سلامت است که مدیریت آن خارج از حوزه بهداشت است».
وی افزود: «بیشترین عمر از دست رفتۀ مردم ایران مربوط به تروما، حوادث و سوانح است که بخش عمدۀ آن مربوط به جادهها و خودروهاست».
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ادامه داد: «چالش دوم که در چند سال اخیر نمایان شد، بحران نیروی انسانی است؛ مسائلی چون مهاجرت، خروج از چرخه خدمت، تغییر شکل و عدم اقبال به ادامه تحصیل بهخصوص در دورههای دستیاری از سنجههای این چالش هستند. موضوع مهاجرت همین امروز در بخش پرستاری و پزشکی به صورت معضل جدی خود را نشان داده است؛ میتوانیم این معاجرت را کم و در نهایتا معکوس کنیم».
ظفرقندی چالش سوم حوزه سلامت را بحران دارو و تجهیزات پزشکی دانست و اظهار کرد: «هر یک از مراحل تامین، توزیع و دسترسی و قیمت دارو با مشکلات متعدد روبروست که برای حل آنها راهکارهای فوری و تصمیمات جدی لازم است».
وی ادامه داد: «چالش چهارم فرسودگی و کمبود زیرساختها در بخشهای مختلف است. فرسودگی امکانات بستری و کمبود امکانات سرپایی دولتی از یک سو و فرسودگی تجهیزات با فناوری پیشرفته (مانند امآرآی- سی تی اسکن- آنژیوگرافی) و عدم توازن تعرفه با هزینههای نوسازی از سوی دیگر، باعث افت کیفیت و کمیت ارائه خدمات درمانی در بخش دولتی است».
وی اظهار کرد: «علاوه بر چالشهای فوق، موضوعات جدید دیگری هم در زمان حاضر پا به عرصه گذاشتهاند که بدون توجه به آنها نمیتوان برنامۀ مناسبی برای حل مشکلات تدوین کرد. تغییر نسلی که در مدیریت نیروی انسانی نقش بسیار پر رنگی دارد، فناوری اطلاعات که اساس هر تغییر و تحولی در نظام سلامت امروز است و هوش مصنوعی که میرود تا در تمام شئون زندگی بشری نقش جدی ایفا کند از جمله این موارد است».
وی در بخش دیگری از سخنانش فرصتهای حوزۀ بهداشت و درمان را نیز تشریح کرد.
ظفرقندی گفت: «در کنار چالشها و تهدیداتِ پیش روی دولت برای ارتقای سلامت مردم، فرصتهای مهمی هم برای وزارت بهداشت در این دوره وجود دارد. اولین فرصت حمایت رهبری نظام از دانش و گسترش آن و توجه ایشان به جایگاه دانشگاه است. فرصت دیگر شخص رئیسجمهور است که خود مسلط به حوزۀ سلامت و شعار انتخاباتی ایشان و عدالت و احقاق حقوق مردم بوده است. فرصت سوم تشکیل دولت وفاق ملی است که مبنای آن خدمت بهتر به مردم بدون در نظر گرفتن منویات سیاسی است».
وی ادامه داد: «فرصت دیگر امکان تعامل مثبت و فعال با نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی به ویژه کمیسیونهای تخصصی است همچنین ظرفیت بزرگ نیروی انسانی در ایران فرصت بسیار مهم دیگر است که در صورت امید به آینده توانمندیهای عظیمِ خود را در اختیار دولت و مردم قرار خواهد داد».
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی فهرستی از ۱۷ برنامۀ کلان خود در وزارت بهداشت را اعلام کرد. تقویت نقش حکمرانی و تولیت وزارت بهداشت براساس شواهد بینالمللی، تامین منابع مالی پایدار و نشاندار حوزه سلامت و متناسبسازی سهم سلامت از تولید ناخالص داخلی مبتنی بر بند ۱۰ سیاستهای کلی سلامت، تمرکززدایی و تفویض اختیار در راستای استقلال دانشگاهها به منظور ارتقای توانمندیهای علمی و پژوهشی و تقویت دیپلماسی علمی و تولید دانش در جهت پاسخگویی به نیازهای حال و آینده سلامت جمعیت تحت پوشش و رقابت با دانشگاههای پیشرو جهان از جمله این موارد است.
وی همچنین ارتقای کمی و کیفیِ شبکه بهداشتی درمانی موجود به شبکه خدمات و مراقبتهای جامع و همگانی سلامت با توجه به اولویت پیشگیری بر درمان با تاکید بر بیماریهای غیر واگیر، گسترش سواد سلامت، خودمراقبتی، و بهبود سبک زندگی، ارتقای آموزش و پژوهشهای علوم پزشکی در راستای تقویت مرجعیت و خودکفایی علمی و تبدیل کشور به قطب پزشکی منطقه آسیای جنوب غربی و جهان اسلام، افزایش پوشش اثربخشِ بیمه پایه سلامت با اصلاح نظام پرداخت، منطقی نمودن تعرفههای خدمات و هوشمندسازی فرآیند خرید راهبردی خدمات برای کاهش پرداخت از جیب خانوار و کاهش هزینههای کمرشکن سلامت و حمایت از حقوق حرفهای، کرامت و منزلت اساتید، دانشجویان و کارکنان نظام سلامت باتوجه به عوامل اثرگذار بر ثبات منابع انسانی و افزایش انگیزه برای نگهداشت و جلوگیری از مهاجرت و ترک خدمت از بخش دولتی و کشور و توزیع عادلانه فرصتهای شغلی بخصوص برای شاغلین جوان حوزه سلامت از جمله برخی دیگر از برنامههای وی است.
وی همچنین گفت: «یکپارچهسازی و جامعیتبخشی به برنامههای متفرق امنیت غذایی و ایمنی مواد غذایی کشور از طریق ائتلاف سازمان برنامه و بودجه، وزارت خانههای بهداشت، جهادکشاورزی و صنعت معدن و تجارت و سازمان ملی استاندارد، ضروری و در تعهد متولی نظام سلامت خواهد بود».
پیشگیری از آسیبهای اجتماعی همچون اعتیاد، رفتارهای پرخطر و خود آسیبرسان و تبدیل ایران به قطب خدمات سلامت منطقه با تبادلات علمی، افزایش جذب دانشجوی خارجی، گسترش گردشگری سلامت و افزایش درآمد کشور از طریق صادرات خدمات و محصولات سلامت هم از اهم برنامههای ظفرقندی در وزارت بهداشت است.
گفتنی است مجلس عصر چهارشنبه 31 مردادماه به همۀ گزینههای پیشنهادی پزشکیان برای کابینۀ دولت چهاردهم رای اعتماد داد و ظفرقندی نیز وزیر بهداشت شد. / الف
نظر خود را بنویسید