فردایکرمان – گروه جامعه: مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علومپزشکی کرمان با اشاره به ماه سپتامبر (11 شهریور الی 9 مهر) به عنوان ماه اطلاعرسانی دربارۀ سرطان پروستات، گفت: «سرطان پروستات در بین سرطانهای مردان در کشور، رتبۀ اول را به خود اختصاص میدهد و در استان کرمان این نوع سرطان در جایگاه چهارم قرار دارد».
دکتر کاوه رفیعیپور به دلیل بروز سرطان پروستات اشاره کرد و افزود: «دلیل این بیماری میتواند ژنتیکی (سابقۀ خانوادگی) باشد و همچنین برخی عوامل مرتبط با سبک زندگی مانند مصرف سیگار، الکل و رژیم غذایی نامناسب نیز میتواند نقش مهمی در بروز آن داشته باشد».
به گزارش فردایکرمان به نقل از روابط عمومی دانشگاه علومپزشکی کرمان، وی در توضیح بیشتر بیان کرد: «غده پروستات بخشی از دستگاه تولید مثل مردان است که در زیر مثانه و به صورت یک حلقه اطراف مجرای ادرار قرار دارد».
رفیعیپور خاطرنشان کرد: «سرطان پروستات، که معمولاً در مردان بالای 50 سال بروز میکند، به موجب آن سلولهای طبیعی پروستات به سلولهای غیرطبیعی با رشد خارج از کنترل تبدیل میشوند».
وی اصلاح سبک زندگی، ورزش منظم و کافی، اجتناب از استعمال دخانیات و تغذیۀ سالم را به عنوان راهکارهای پیشگیری از سرطان پروستات معرفی کرد.
تشخیص سرطان پروستات با انجام آزمایش
فلوشیپ فوقتخصص لاپاروسکوپی کلیه و مجاری ادراری و عضو هیات علمی دانشگاه علومپزشکی کرمان نیز با بیان اینکه سرطان پروستات شایعترین سرطان دستگاه ادراری در مردان است، گفت: «تشخیص بهموقع این بیماری از طریق اندازهگیری سطح PSA در مردان بین 50 تا 70 سال صورت میگیرد و در صورت نیاز، نمونهبرداری از بافت پروستات انجام خواهد شد و انتخاب روش درمان مناسب در صورت تشخیص زودرس میتواند منجر به درمان قطعی بیماری با کمترین عوارض شود».
دکتر حمید پاکمنش یادآور شد: «سرطان پروستات بهعنوان شایعترین بدخیمی دستگاه ادراری مردان شناخته میشود و باید توجه داشت که این بیماری با بزرگی خوشخیم پروستات متفاوت است».
وی ادامه داد: «معمولاً این تومور در مردان از سن 50 سال به بعد بروز میکند. با این حال، افرادی که دارای سابقۀ خانوادگی تومور پروستات در پدر، برادر، دایی یا عمو هستند، ممکن است از سن 35 سالگی به این بیماری مبتلا شوند».
پاکمنش با تأکید بر اینکه در مراحل اولیۀ بیماری، فرد هیچ علامتی ندارد، افزود: «تنها راه شناسایی سرطان پروستات در مراحل اولیه، انجام آزمایش خون است. بنابراین، انجام آزمایش دورهای سالیانه غربالگری در مردان از سن 50 سال شروع شده و تا 70 سال ادامه مییابد اما در صورت وجود سابقۀ خانوادگی سرطان پروستات، آغاز آزمایش سالیانه از سن 35 سالگی توصیه میشود».
وی تاکید کرد: «اگر فرد دیر مراجعه کند، ممکن است با علائمی نظیر سوزش ادرار یا تخلیه نشدن و بند آمدن ادرار مواجه شود. در برخی موارد، بیمار ممکن است با نارسایی کلیه یا انتشار تومور به استخوان و دردهای استخوانی مراجعه کند. در مراحل پیشرفته، در صورت عدم درمان، این وضعیت میتواند منجر به کمردرد و فلج اندامها شود».
این عضو هیات علمی دانشگاه علومپزشکی کرمان دربارۀ نتایج درمان سرطان پروستات گفت: «چنانچه تشخیص سرطان بهموقع انجام شده باشد، نتایج جراحی رادیکال پروستاتکتومی بسیار مطلوب است و سرطان به طور کلی از بدن حذف میشود».
وی به روشهای دیگر درمان اشاره کرد و گفت: «رادیوتراپی به عنوان یکی دیگر از گزینههای درمانی مطرح است و در بیماران مسن یا کسانی که دارای بیماریهای زمینهای هستند نیز هورموندرمانی انجام میشود».
نظر خود را بنویسید