گروه جامعه - کارشناس تغذیه دانشگاه علوم پزشکی کرمان گفت: «سموم کشاورزی زیر پوست میوه جمع میشوند و برای مصرف باید حتما پوست میوه گرفته شود».
مژگان خطیبی در گفتوگو با خبرنگار فردای کرمان اظهار کرد: «اگر چه پوست میوهها به دلیل فیبر بالا دارای ارزش غذایی خیلی خوبی هستند و حتی بعضی از ویتامینها و املاح در فاصلهی بین پوست و گوشت میوهها تجمع میکنند اما با توجه به اینکه متاسفانه استفاده از سموم در کشاورزی ما اجتنابناپذیر شده است؛ بهتر است میوهها حتما پوستگیری شوند».
وی افزود: «سموم کشاورزی زیر پوست میوه جمع میشوند و برای مصرف باید حتما پوست میوه گرفته شود».
کارشناس تغذیه دانشگاه علوم پزشکی کرمان با بیان اینکه میتوان با بعضی کارها میزان تجمع سم را در میوه کاهش داد، یادآور شد: «پوستگیری میوه سبب کاهش سم میشود بنابراین توصیه میکنیم همیشه پوست میوهها و صیفیجات گرفته شود. شستوشو نیز باعث کاهش سم میشود اما مواردی مانند خشکاندن میوهها و تولید برگه باعث افزایش تجمع سم میشود».
وی ادامه داد: «کنسانتره کردن و تغلیظ میوهها مانند تبدیل میوه به مارمالاد و کمپوت نیز باعث افزایش و تجمع سم میشود».
خطیبی خاطرنشان کرد: «بهتر است برای تولید برگه و یا مارمالاد از میوههای محلی و ارگانیک استفاده شود».
وی اظهار کرد: «خالزدگی و کرم خوردگی یکی از نشانههای ارگانیک بودن میوه است زیرا حشرات بر خلاف ما که به دنبال زیبایی میوه هستیم به دنبال سلامت میوه هستند؛ اگرچه باز هم نمیتوان گفت میوه اصلا سم ندارد اما ممکن است سم کمتری داشته باشد».
کارشناس تغذیه دانشگاه علوم پزشکی کرمان با تاکید بر اینکه اولویت با میوه تازه، شسته و پوست گرفته شده است، گفت: «شستو شو میتواند تا 5/22 درصد میزان سم را کاهش دهد. آبگیری میوه 9/73 درصد و پوستگیری 70 تا 100 درصد میزان سم موجود در میوه را کاهش میدهد».
وی با بیان اینکه تغلیظ کردن گوجه و تبدیل آن به سس کچاپ سبب تجمع آفتکشها و سموم در مادهی غذایی فرآیند شدهای که شما استفاده میکنید میشود، افزود: «توت خشک، کشمش و ... نیز باعث تجمع سم میشود زیرا آب محصول کم میشود و در نتیجه تجمع سم زیاد میشود».
خطیبی در خصوص استفاده از سیبزمینی با پوست به صورت کبابی یا سرخ شده نیز گفت: «برای سمزدایی سیبزمینی باید پوست آن گرفته شود، چند ساعت داخل آب قرار گیرد و بعد از جوشاندن خیلی کم و بیرون ریختن آب، برای سرخ کردن و یا پختن استفاده کرد».
وی ادامه داد: «انجام این کارها اگر چه سبب میشود درصدی از پتاسیم و املاح سیبزمینی کم شود اما درصد سم نیترات که باعث بروز سرطان میشود را 18 تا 40 درصد کاهش میدهد».
کارشناس تغذیه معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی کرمان خاطرنشان کرد: «گوجه نیز بهتر است پس از شستوشو خیسانده شود؛ اگر با آب معمولی خیسانده شود 5/9 تا 5/16 درصد سم آن کم میشود و اگر یک تا دو ساعت آن را در آب نمک قرار دهیم 43 تا 5/91 درصد سم آن کم میشود».
وی اذعان کرد: «فریز کردن گوجه نیز پنج تا 26 درصد سم موجود در آن را کاهش میدهد».
4738
کارشناس تغذیه دانشگاه علوم پزشکی کرمان:
نظر خود را بنویسید