فردایکرمان – گروه جامعه: رئیس دانشگاه جامع علمی کاربردی استان کرمان از تصویب و اجرای طرح «آباد» خبر داد و گفت: «طرح آباد که مخفف «آموزش برای اشتغال دانشآموختگان و دانشجویان» است توسط دانشگاه جامع علمی کاربردی به دولت ارائه شد».
دکتر مسعود ایرانمنش افزود: «این طرح در آبانماه سال گذشته به هیئت دولت ارائه و نهایتاً خردادماه ۱۴۰۳ پس از تصویب، ابلاغ شد».
وی یادآور شد: «طرح آباد در قالب ۸ ماده است که میتواند چالشها و موانع اشتغال فارغالتحصیلان دانشگاه را برطرف کند».
ایرانمنش ادامه داد: «بر اساس این طرح، بایستی سالانه زمینۀ اشتغال ۵۰ هزار نفر از فارغالتحصیلان دانشگاهها فراهم شود که سهم استان کرمان از این تعداد، حدود ۲۵۰۰ نفر است».
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، رئیس دانشگاه جامع علمی کاربردی استان کرمان ۱۸ مهرماه در یک نشست خبری بیان کرد: «فارغالتحصیلان دانشگاهی به دلیل نداشتن مهارت جذب بازار کار نمیشوند، زیرا دانشگاهها محیط واقعی کار ندارند و این مسئله از چالشهای مهم دانشگاههاست».
وی با بیان اینکه هیئت دولت در این مصوبه، تکالیف و مشوقهایی را برای دستگاههای اجرایی و بخش خصوصی مشخص کرده است گفت: «پس از ابلاغ این مصوبه به تمام دستگاههای اجرایی، در استانها و زیر نظر استاندار، کمیتهای با عنوان توانمندسازی و اشتغال دانشآموختگان دانشگاهی تشکیل شد که تحت کارگروه اشتغال استان بود و اعضای این کمیته روسای کلیۀ دانشگاهها و دستگاههای اجرایی هستند؛ رئیس کمیته معاون اقتصادی استاندار و دبیر کمیته رئیس دانشگاه جامع علمی کاربردی است».
ایرانمنش با اشاره به تشکیل اولین جلسه این کمیته در روز ۱۲ مهرماه جاری در کرمان یادآور شد: «دستگاههای اجرایی برای پیگیری آییننامههای اجرایی این مصوبه باید از دستگاههای خود استعلام بگیرند و همچنین دستگاهها باید نیازمندیهای شغلی و دانشگاهها نیز آمار فارغالتحصیلان خود را در قالب این طرح به دانشگاه جامع علمی کاربردی اعلام کنند».
وی افزود: «در مراحل اجرایی این طرح، دانشگاه جامع علمی کاربردی باید بر اساس نیازسنجی شغلی بازار و رشتههای فارغالتحصیلان دانشگاهی و تطابق آنها با یکدیگر، دورههایی که برای تقویت مهارت دانشجویان و فارغالتحصیلان نیاز است را در قالب دورههای پودمانی طراحی و مجری توانمند برای آن انتخاب کند تا دانشجویانی که جویای کار هستند این دورهها را بگذرانند».
رئیس دانشگاه جامع علمی کاربردی استان کرمان با بیان اینکه اجرای موفق این طرح مستلزم همکاری همۀ دستگاهها، دانشگاهها، بنگاههای اقتصادی و شرکتهای بزرگ و صنعتی است، خاطرنشان کرد: «در این مصوبه علاوه بر تکالیفی که برای دستگاههای اجرایی مشخص شده، مشوقهایی نیز مانند بخشودگیهای مالیاتی، تعهد پرداخت بیمه یا معافیتهای بیمهای برای بخش خصوصی تعیین شده است که البته باید آییننامۀ اجرایی آن ابلاغ شود».
هرم نیروی انسانی در بنگاههای اقتصادی دچار اشکال است
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به سی و سومین سالگرد تاسیس دانشگاه علمی کاربردی، بیان کرد: «این دانشگاه پس از پایان جنگ تحمیلی و در زمان سازندگی کشور، بر اساس ضرورتهایی که احساس میشد آغاز به کار کرد زیرا کشور در آستانۀ بازسازی بود و نیاز به نیروهای متخصص، کارآمد و ماهر داشت».
ایرانمنش با اشاره به دلایل راهاندازی دانشگاه جامع علمی کاربردی گفت: «دانشگاه علمی کاربردی همچنین در پاسخ به یکسری خلاءها و چالشهایی که در جامعه بود ایجاد شد که یکی از آنها عدم وجود مهارت کافی در فارغالتحصیلان دانشگاهی برای ورود به بازار کار بود».
وی خاطرنشان کرد: «از سوی دیگر، رشتههای تحصیلی که در دانشگاهها ارائه میشد - و هنوز هم میشود - متناسب بازار کار نبود و لازم بود که این نیازسنجی انجام شود و بر اساس نیاز جامعه و صنعت این رشتهها و دورهها اجرا شود».
رئیس دانشگاه جامع علمی کاربردی استان کرمان افزود: «در نتیجۀ خلائی که وجود دارد، هرم نیروی انسانی در صنایع و بنگاههای اقتصادی دچار اشکال است و ما به شدت در لایههای تکنسین و نیروهای مهارتی دچار ضعف هستیم».
دانشگاه علمی کاربردی مکمل سایر دانشگاههاست
وی با بیان اینکه دانشگاه علمی کاربردی مکمل سایر دانشگاهها است، توضیح داد: «شعار دانشگاه، آموزش برای اشتغال است و به همین دلیل بر اساس نیازسنجی بازار کار، دانشجو میپذیرد و ساختار دانشگاه نیز بر همین اساس طراحی شده است».
رئیس دانشگاه جامع علمی کاربردی استان کرمان ادامه داد: «یک ساختار اگر بخواهد آمایشپذیر باشد باید انعطاف هم داشته باشد تا بتواند بهراحتی یک یا چند رشته را حذف کند یا رشتههای جدید ایجاد کند که این کار در سایر دانشگاهها امکانپذیر نیست».
وی افزود: «دانشگاه علمی کاربردی برخلاف دانشگاههای دیگر که آموزشمحور هستند، تقاضامحور است و اگر در رشتهای تقاضا کم شد یا به صفر رسید، آن رشته را تعطیل میکند و در رشتههای جدید و مورد نیاز جامعه دانشجو میپذیرد».
ایرانمنش یکی دیگر از ویژگیهای دانشگاه علمی کاربردی را وابستگی اندک آن به بودجههای دولتی بیان کرد و گفت: «ویژگی منحصر بهفرد دیگر دانشگاه، آموزش در محیط واقعی کار است».
تحصیل ۹۰۰۰ دانشجو در دانشگاههای علمی کاربردی کرمان
وی در بخش دیگری از سخنان خود از تحصیل ۹ هزار دانشجو در ۱۰ مرکز جامع علمی کاربردی استان خبر داد و خاطرنشان کرد: «در این مراکز ۱۰۹ رشته تدریس میشود که ۶۷ مورد در مقطع کاردانی و ۴۲ رشته در مقطع کارشناسی هستند».
رئیس دانشگاه جامع علمی کاربردی استان کرمان یادآور شد: «در سال تحصیلی جدید بر اساس آمایشی که انجام شد، حدود ۱۶ کد رشتهمحل را حذف کردیم».
وی با بیان اینکه آمار نشان میدهد بیش از ۴۰ درصد دانشآموختگان دانشگاهها بیکار هستند، گفت: «بر اساس آمار موسسه پژوهش و برنامهریزی آموزش عالی وابسته به وزارت علوم، از کل فارغالتحصیلان دانشگاهی ۴۹.۶ درصد شاغل هستند که از این تعداد ۴۸ درصد آنها در بخش دولتی و ۴۲ درصد دیگر در بخش غیردولتی مشغول به کار هستند و اعلام میشود بخش زیادی از آنها در رشتههای نامرتبط با رشتۀ دانشگاهی خود فعالیت دارند».
ایرانمنش ادامه داد: «همچنین بر اساس آماری که در خردادماه سال ۱۴۰۳ توسط رئیس سازمان امور استخدامی کشور اعلام شد، ۲۸.۶ درصد فارغالتحصیلان دانشگاههای وزارت علوم و ۴۰.۶ درصد فارغالتحصیلان وزارت بهداشت در بخش دولتی مشغول به کار هستند».
وی گفت: «این آمار نشان میدهد حدود ۷۱.۴ درصد رشتههای وزارت علوم و ۵۹.۴ درصد رشتههای وزارت بهداشت، فاقد تقاضای شغل دولتی هستند».
آماری از نرخ بیکاری تحصیلکردگان کرمان نداریم
ایرانمنش یادآور شد: «بر اساس آخرین آماری که پایان سال ۱۴۰۲ اعلام شد، نرخ بیکاری در کشور ۸.۱ درصد و در استان کرمان ۸.۸ درصد بود».
وی با بیان اینکه آماری برای نرخ بیکاری فارغالتحصیلان دانشگاهی در استان کرمان نداریم، اظهار کرد: «بر اساس پایشی که سال گذشته در دانشگاه جامع علمی کاربردی انجام شد، ۸۸ درصد فارغالتحصیلان دانشگاه جامع علمی کاربردی شاغل میشوند که ۵۹ درصد آنها قبل از شروع تحصیل یا حین تحصیل مشغول به کار میشوند و ۴۱ درصد بعد از اتمام تحصیل شاغل میشوند».
رئیس دانشگاه جامع علمی کاربردی استان کرمان ادامه داد: «۸۷ درصد فارغالتحصیلان مقطع کاردانی و ۹۰ درصد فارغالتحصیلان کارشناسی دانشگاه جامع علمی کاربردی مشغول به کار میشوند که عمدۀ اینها در بخش صنعت به کار گرفته میشوند».
وی خاطرنشان کرد: «بر اساس آخرین گزارشی که در شورای اشتغال و سرمایهگذاری استان کرمان اعلام شد، اشتغالزایی ۳۹۳۰۳ نفر در سال ۱۴۰۳ هدفگذاری شده که سهم فارغالتحصیلان ۲۵ درصد، معادل ۹۵۴۵ نفر است».
تنظیم سند آمایش علمی کاربردی
وی در ادامه گفت: «دانشگاه جامع علمی کاربردی از سال ۱۴۰۰ اقدام به تنظیم سند آمایش علمی کاربردی در تمام استانها کرد که پیادهسازی آن منجر به غربالگری و حذف یکسری از رشتهها شد و ۸۷۸۵ رشته در سال ۱۴۰۱ به ۴ هزار و ۴۰۹ کد رشته در سالجاری رسید».
ایرانمنش ادامه داد: «همچنین دانشگاه از سال گذشته برای توسعۀ مراکز جدید علمی کاربردی، شرط تضمین اشتغال را مطرح کرده که بر اساس آن، مراکزی که میخواهند راهاندازی شوند باید در کنار یک صنعت یا بنگاه اقتصادی باشند که خروجی آن منجر به اشتغال شود».
وی بیان کرد: «با اجرای این طرح حدود ۱۵ هزار ظرفیت پذیرش دانشجو فراهم شد».
ایرانمنش یکی دیگر از اقدامات دانشگاه علمی کاربردی را استفاده از ظرفیتهای بخش خصوصی و ظرفیتهای بلااستفاده در صنایع برای آموزش بیان کرد و یادآور شد: «در حال حاضر در استان کرمان، در کنار هواپیمایی ماهان، شرکت زغالسنگ، هلالاحمر و خودروسازی ارگ بم، مراکز علمی کاربردی راهاندازی شده و فارغالتحصیلان آن، جذب این بنگاهها میشوند، در حالیکه با توجه به محدودیت ظرفیتی که صنایع دارند، این فارغالتحصیلان جوابگوی نیاز آنها نیستند».
وی همچنین با اشاره به اجرای طرح استقرار نظام صلاحیت حرفهای، گفت: «استقرار نظام صلاحیت حرفهای هم برای استخدام و هم در طول استخدام برای ارتقاء شغلی، تبدیل وضعیت و سایر موارد استفاده میشود و مستلزم این است که فرد گواهینامه صلاحیت حرفهای را دریافت کند».
رئیس دانشگاه جامع علمی کاربردی استان کرمان یادآور شد: «اخیرا سازمان امور استخدامی کشور مجوز انجام هزار نفر آزمون صلاحیت حرفهای را به دانشگاه جامع علمی کاربردی داده است که دستگاههای اجرایی میتوانند آن را انجام دهند».
وی خاطرنشان کرد: «شرکتها، موسسات و دستگاههای اجرایی زیادی در زمینۀ آموزش هزینه میکنند اما این آموزشها هدفمند نیست و ممکن است در راستای نیاز شغلی فرد نباشد که با انجام صلاحیت حرفهای آموزشها هدفمند میشوند».
فارغالتحصیلان دانشگاهی تمایلی به کسب مهارت ندارند
ایرانمنش ادامه داد: «یکی دیگر از اقدامات دانشگاه جامع علمی کاربردی با هدف تضمین ارتقاء کیفیت آموزش، نظارت هوشمند است که از مهرماه سالجاری، تمام مراکز ملزم به اجرای این نظارت هوشمند شدهاند و ساختار فیزیکی آن هم ایجاد شده و تمام مراحل آموزش، تحت نظارت آنلاین است».
وی بیان کرد: «یکی از ویژگیهای منحصر بهفرد دانشگاه جامع علمی کاربردی این است که در حوزۀ آموزش متکی به نیروهای آموزشی ثابت نیست و نیروها بهصورت حقالتدریس با دانشگاه همکاری میکنند زیرا آموزشها بر اساس نیاز جامعه ارائه میشود و هر سال تعدادی از رشتهها حذف میشوند و رشتههای جدید جایگزین میشوند».
ایرانمنش یادآور شد: «داشتن مدرک کارشناسی ارشد، حداقل سه سال سابقۀ کار در ارتباط با رشتۀ خود و شرط سنی بین ۲۸ تا ۶۵ سال از شرایط پذیرش مدرس برای دانشگاه جامع علمی کاربردی است».
ایرانمنش در ادامه با بیان اینکه در کشور و خصوصاً استان کرمان مشکل ضعف فرهنگ کار وجود دارد، گفت: «متاسفانه فارغالتحصیلان دانشگاهی تمایلی به کسب مهارت برای جذب در بازار کار ندارند».
وی افزود: «بخش زیادی از نیروهای تخصصی، تکنسینها و نیروهای ماهری که در شرکتها و صنایع کرمان مشغول فعالیت هستند، غیربومی هستند که امیدواریم با شروع طرح آباد بتوانیم قدم موثری را برای مهارتافزایی فارغالتحصیلان دانشگاهی برداریم». /پ
نظر خود را بنویسید