فردایکرمان – گروه جامعه: نخستین جایزه استانی دکتر مهدی رجبعلیپور چهرۀ ماندگار علم ریاضی کشور با حضور جمعی از مسئولان و اساتید در تالار وحدت دانشگاه شهید باهنر کرمان رونمایی شد.
رجبعلیپور متولد ۱۳۲۴ شهر کرمان، ریاضیدان، استاد دانشگاه، عضو پیوسته فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران، عضو وابسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی، عضو هیات تحریریه مجلات مختلف ریاضی و چهرۀ ماندگار عرصه ریاضیات در نخستین همایش چهرههای ماندگار سال ۱۳۸۰ است.
این جایزه را بنیاد ملی نخبگان برای شناسایی افراد نخبه در دانشگاههای سراسر استان و ویژۀ مستعدان برتر ریاضیات با هدف تشویق به فراگیری علوم ریاضی در ۲ بخش دانشآموزی و دانشجویی طراحی و برگزار میکند.
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایرنا کرمان، قائم مقام بنیاد ملی نخبگان در این مراسم گفت: «در زندگی استاد رجبعلیپور میتوان یک ویژگی و شاخص دید و نیاز به حل مساله یکی از شاخصهای منحصر بهفرد این استاد ارجمند است».
سعید خدایگان بیان کرد: «کشور ما مسائل زیادی دارد و ما در بنیاد ملی نخبگان بخشی از طرحها را بر حل مساله گذاشتهایم زیرا نخبه باید روحیه، اراده و عشق حل مساله داشته باشد».
وی ادامه داد: «استاد رجبعلیپور تحصیلات خود را خارج از کشور به اتمام رساند و به کشور و استان خود برگشت تا با درجۀ علمی بالا به دانشگاه باهنر کرمان خدمت کند».
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان خاطرنشان کرد: «روحیۀ شاگردپروری، نخبهپروری و جانشینپروری نیز در کنار تواضع و فروتنی از ویژگیهای دکتر رجبعلیپور محسوب میشود».
وی گفت: «در رویکرد جدید ما در بنیاد نخبگان، تلاش داریم نخبگان را در سراسر کشور شناسایی، حمایت و معرفی کنیم».
خدایگان اضافه کرد: «مسیر نخبگی از شناسایی تا حمایت، تکریم و الگوسازی ادامه دارد و افرادی مانند دکتر رجبعلیپور، گنجی هستند که باید تکثیر شوند و افزایش پیدا کنند».
دانشگاه و جامعه به وفاق ملی نیاز دارند
دکتر مهدی رجبعلی پور چهرۀ نخبه علمی و استاد پیشکسوت ریاضی دانشگاه شهید باهنر کرمان نیز گفت: «پس از فارغالتحصیلی در خارج از کشور و بازگشت به ایران در دانشگاه مازندران مشغول به تحصیل شدم و حتی پیشنهاد تدریس در دانشگاه صنعتی شریف را دریافت کردم، اما تصمیم گرفتم به کرمان بیایم و به دعوت مرحوم افضلیپور(موسس دانشگاه شهید باهنر) پاسخ بدهم».
وی افزود: «از آمدن به این دانشگاه ضرر نکردم و خدا را شکر میکنم که نعمت تدریس در این دانشگاه را به من داده است».
این نخبه ریاضی کشور ضمن قدردانی از همۀ اساتید و همکاران، خانواده و شاگردانی که وی را طی این سالها در تحقیقات و پیشرفت یاری کردند یادآور شد: «یکی از اساتید بزرگ ریاضی تاکید میکند که جامعه با وفاق ملی پیشرفت میکند و امروز نیز جامعه و دانشگاههای ما به این وفاق نیاز دارند که رئیسجمهور ما هم بهدرستی آن را مطرح کردهاند».
مستندسازی مقالات نخبگان کشور
مدیرکل دفتر الگوسازی و تکریم نخبگان بنیاد ملی نخبگان نیز در این مراسم گفت: «دکتر رجبعلیپور در تمامی کارگروههای تخصصی این بنیاد حضور داشت و از مشورت دادن به ما دریغ نمیکرد».
محسن شاهرضایی افزود: «مقالات و سخنرانیهای نخبگان و اساتید کشور در بنیاد مستندسازی شده و در سایت آن موجود و قابل دسترس است».
وی بیان کرد: «در کرمان مفاخر فراوانی داریم بهطور مثال استاد پرویز شهریاری حداقل ۲۵۰ کتاب نوشته است که امیدواریم نام آنان را زنده نگه داریم و بهعنوان الگوهای زندگی، این مفاخر را به نسل جوان بشناسانیم».
به نخبگان کشور اقتدا شود
نماینده ولیفقیه در استان کرمان نیز اظهار کرد: «جامعۀ نخبگانی دو رسالت دارد، رسالت اول شخصیتسازی است که باید تلاش کنید در عرصههای مختلف چهرههایی ساخته شوند».
حجتالاسلام والمسلمین حسن علیدادیسلیمانی افزود: «هر انسان میتواند در هر زمینه نخبه و الگو باشد، باید تلاش کنیم استعداد واقعی او را شناسایی و کمک کنیم تا بروز و ظهور پیدا کند».
وی خاطرنشان کرد: «رسالت دوم نخبگان شخصیتپردازی است، یعنی کاری کنیم که شخصیتهایی که ساخته میشوند، الگو شوند و افراد به آنها اقتدا و توجه کنند؛ اگر این دو رسالت انجام شود حتما در جامعه اتفاقهای خوب میافتد».
تاثیرات تکریم نخبگان
رئیس دانشگاه شهید باهنر کرمان نیز با اشاره به ویژگیهای دکتر رجبعلیپور گفت: «این استاد و چهرۀ شاخص علمی کشور از افتخارات دانشگاه هستند که سالهای زیادی برای تربیت دانشجویان زحمت کشیدند».
حسین اکبریفرد با اشاره به نقش نخبگان در پیشرفت جامعه و کشور بیان کرد: «تکریم شخصیتهای نخبۀ دانشگاهی برای الگوسازی بین جوانان و دانشجویان ضرورت دارد و حرکت موثری در تربیت نخبگان محسوب میشود».
طراحی برنامهها حول محور نیازهای استان
رئیس بنیاد ملی نخبگان استان کرمان نیز با اشاره به نخستین جایزه استانی دکتر رجبعلیپور گفت: «یکی از حیطههای برگزاری این جایزه بحث انگیزشی است که دانشآموزان ما به این انگیزش، الگوپذیری و تکریم نیازمند هستند».
قاسم سرگزی ادامه داد: «نگاه ویژه به رشتههای علومپایه مانند ریاضی نیز از دیگر اهداف این جایزه است تا موضوع بورسیه رشتههای خاص در علوم انسانی و علوم پایه مورد توجه قرار گیرد».
وی با اشاره به تکریم و بزرگداشت سرآمدان و نخبگان استان کرمان اظهار کرد: «خوشحالیم در استانی هستیم که مفاخر و سرآمدان زیادی در رشتههای مختلف دارد و بنیاد نخبگان آماده است برای هر کدام از این عزیزان جایزهای در شان و منزلت آنان طراحی کند».
رئیس بنیاد ملی نخبگان استان کرمان افزود: «تفاوت جایزۀ استاد رجبعلیپور با سایر جایزهها در این است که ارتباط با صنایع و مرجعیت بنیاد ملی نخبگان برقرار میشود که رویکرد و الگوی جدیدی برای این بنیاد است».
وی گفت: «بنیاد نخبگان استان کرمان بهعنوان حلقۀ واسط ایجاد شده که هدف آن ترمیم و تکمیل شبکهسازی نخبگانی در استان است و بیشتر برنامهها حول محور نیازها و اولویتهای استان انجام شده است».
سرگزی ادامه داد: «تشکیل هیاتهای اندیشهورز در دانشگاههای استان با سرفصلهایی مثل مهاجرت و اقتصاد دانشبنیان و تشکیل هستههای مسالهمحور از فعالیتهای این بنیاد در استان کرمان بوده بهطوری که در یکسال اخیر ۲ هزار و ۹ نفر از تسهیلات این بنیاد در استان بهره گرفتهاند».
ارتباط مستقیم نخبگان با توسعهیافتگی
معاون توسعه مدیریت و منابع استاندار کرمان نیز با اشاره به ضرورت تکریم نخبگان و سرآمدان استان کرمان اظهار کرد: «کرمان، نخبهپرور و استعدادخیز است که یکی از نمونههای آن را امروز میبینیم و بسیار هدفگذاری خوبی بوده است».
علی بیگزاده گفت: «این جایزه در دو حیطۀ دانشجویی و دانشآموزی برگزار میشود که باعث ایجاد انگیزه در این حوزه شده و بسیار حائز اهمیت است».
وی خاطرنشان کرد: «اینکه بنیاد ملی نخبگان نیروهای نخبه را برای حل مسائل استان در قالب هیاتهای اندیشهورز ساماندهی کرده بسیار ارزشمند است».
معاون استاندار کرمان افزود: «توسعهیافتگی در هر کشوری ارتباط مستقیمی با نخبگان آن جامعه دارد و معاشرت منطقی و سامانیافته میان نخبگان و جامعه، سرنوشت یک جامعه را تحت تاثیر قرار میدهد».
وی ادامه داد: «برای تقویت حکمرانی خوب در جامعه باید بدانیم نقش نخبگان بیبدیل است و در هر جایی هستیم حفظ نخبگان ضرورت دارد».
اساتید دانشگاهی برای تقویت خودباوری شناسایی شوند
رئیس اتاق بازرگانی استان کرمان نیز گفت: «مطالعات ما نشان داده کرمان در نیروی انسانی برای فعال کردن ظرفیتها و توسعهیافتگی چیزی کم ندارد و بر این موضوع تمرکز ویژه داریم».
سیدمهدی طبیبزاده افزود: «استان کرمان نیازمند انسان توسعهیافته و ماهر و مستلزم حرکت جدی و واقعی برای عبور از اقتصاد صرفا متکی بر منابع است».
وی اضافه کرد: «۸۵ درصد درآمدهای کرمان از استخراج منابع معدن است که روزی تمام میشود و میتوان با ایجاد زنجیرههای ارزش، تکنولوژی و استفاده از ۲۰۰ همت درآمد سالانه استان منابع وسیعی برای کار شکل داد».
طبیبزاده افزود: «سنگ بنیاد عبور استان کرمان از منابع تجدیدناپذیر به اقتصاد دانشبنیان را از همین جلسات بگذاریم و دولت، مجلس و دانشگاه میتوانند برنامۀ بلندمدتی را ایجاد کنند که باید این خودباوری را در دانشگاه تقویت کنیم».
گفتنی است، در این نشست از تعدادی از دانشآموزان نخبه، برگزیدگان کنکور و المپیادهای علمی استان کرمان نیز تجلیل شد. /پ
نظر خود را بنویسید