اسما پورزنگیآبادی ـ قصهی ساخت بهارستان هنرمندان کرمان به درازای شب یلداست. «پروندهی غمانگیز و پر از بیتوجهی و جور». این، تعبیری است که محمدعلی فردوسی؛ از پیشکسوتان روزنامهنگاری کرمان و عضو کمیته بهارستان هنرمندان در یک یادداشت در اینباره بهکار برد.
او در آن متن که تاریخچهی این پروژه را بهطور کامل شرح داده (و در شمارهی 608 هفتهنامه استقامت در 28 بهمنماه 96 منتشر شده است) یادآور میشود که قدمهای اول برای اینکه بهارستان هنرمندان احداث شود از سال 78 خورشیدی برداشته شده؛ «سال 78 شهرداری کرمان، «قبرستان سیدحسین» را تخریب و تسطیح میکند، اداره ارشاد، از بیم اینکه مبادا قبور بزرگانی از جمله مرحوم فواد، میرزا مقصود، مشاق، تجربهکار، میرحسینی و… از بین برود، از شهردار وقت میخواهد به این قبرستان سر و سامان دهد…». و حالا نزدیک به 20 سال است دولتها و شوراها و شهرداران آمده و رفتهاند و هنرمندانی را از دست دادهایم، بر دوش گذاشته و به این خاک سپردهایم ولی هنوز از ایجاد یک فضای مناسب در شان نام و کارنامهی آنان دریغ شده است.
فردوسی در آن یادداشت خود از پیگیریهای مدام و خستگیناپذیریِ اعضای کمیته بهارستان مینویسد، همچنین از وعدههایی که عمل نمیشود و امضاهایی که صاحبان آن و یا مجریان، ارزشی بر آن قائل نبودهاند. این پروژه با هر تغییری در شهرداری و استانداری و شورای شهر، تحولات جدیدی هم یافته است؛ البته همه روی کاغذ! تاکنون سهبار هم توسط مدیران استان افتتاح شده ولی آنچه انجام شده، تقریبا هیچ است! 20 سال گذشته ولی حتی یک مسیر دسترسی مناسب برای رسیدن به قبور هنرمندان دفن شده در این آرامگاه وجود ندارد!
به گفتهی فردوسی، تا آن زمان که او این یادداشت را مینگاشته، آخرین نامهنگاری دربارهی بهارستان هنرمندان که در دفتر استاندار وقت کرمان؛ حبیبالله دهمرده بایگانی میشود، مربوط به ابوالقاسم سیفالهی؛ شهردار وقت کرمان است که مینویسد: «600 میلیون تومان برای اتمام این پروژه نیاز است». تاریخ این نامه 19 مهرماه سال 88 است.
در همهی این سالهای طولانی، جز اندکی اقدامات، کاری برای ایجاد یک مجموعهی آبرومند که مفاخر این شهر باید آنجا دفن شوند صورت نگرفت و هربار که کسی از هنرمندان درگذشت، همه رفتند و وضعیت این قبرستان را دیدند و تاسف خوردند و برگشتند تا اینکه سال گذشته، یک گروه از پیشکسوتان فرهنگی استان کرمان از مهدی محبیکرمانی و محمدعلی فردوسی گرفته تا محمد لطیفکار و چماه کوهبنانی و حمید نیکنفس، بهطور سلسلهوار و در قالب یادداشتهایی که در نشریه استقامت منتشر شد، خواستار ساماندهی بهارستان شدند. مدیرعامل خانههنرمندان استان نیز در ابتدای راهاندازی این تشکل، در گفتوگویی که اواسط تیرماه 96 با نشریه «استقامت» داشت؛ تاکید کرد که تعیینتکلیف و ساماندهی بهارستان هنرمندان یکی از مطالبات جدی در استان است. همان ایام بود که علیرضا رزمحسینی؛ استاندار وقت کرمان هم مانند سلف خویش، به وادی وعدهدهندگان پیوست و اعلام شد که او قصد دارد از اجرای این پروژه حمایت جدی داشته باشد؛ «به گزارش روابط عمومی استانداری کرمان، در پی نامهی یکی از هنرمندان دلسوز، متعهد و ریزبین کرمانی به استاندار و درخواست وی برای زیباسازی بهارستان هنرمندان، استاندار کرمان در اسرع وقت دستور پیگیری ویژهی این موضوع را صادر کرده و موارد مورد تاکید را به شهرداری کرمان و سایر نهادهای مربوطه اعلام داشته است. 27 تیرماه 96».
همچنان اما در بر همان پاشنه چرخید و کاری نشد تا که نوروز امسال، خبر آمد محمدرضا علیزاده؛ مدیرکل فرهنگ استان کرمان به همراه سیدمهران عالمزاده؛ شهردار از بهارستان هنرمندان بازدید و تاکید کردهاند باید این مجموعه به سرانجام برسد.
تیرماه بود که عبدالرضا قراری؛ مدیرعامل خانههنرمندان کرمان در اینباره به «فردایکرمان» گفت: «در ایام نوروز شهردار محترم بههمراه مدیرکل محترم ارشاد از بهارستان هنرمندان بازدید کردند و وضعیت بهصورت حضوری بررسی شد. سوابق اجرایی و طراحی و قانونی پروژه به اطلاع شهردار رسانده شد و ایشان دستور دادند تا طرح قدیمی مورد مطالعه قرار گیرد. همچنین، دستور بهسازی موقت فضای بهارستان را دادند. در زمینهی بازنگری طرح هم تاکیداتی شد. حالا بازنگری در حال انجام است و از نظر اعتباری هم شهرداری مانعی نمیبیند و طرح که نهایی شود، منابع اجرای آن پیشبینی شده است».
از آن زما تاکنون نیز همچون همیشه که اخبار بهارستان بالا میآمد و بعد لابهلای دیگر اخبار و رویدادها پنهان میشد؛ خبری از بهارستان هنرمندان نشد تا که شنبهی این هفته، 24 آذرماه 97، محمدجواد فدایی؛ استاندار کرمان به همراه جمعی دیگر از مدیران به بازدید بهارستان رفتند. فدایی هفتمین استاندار و عالمزاده ششمین شهردار است که قصد دارند تا به این پروژه رسیدگی کنند. روز شنبه، خبر آمد که؛ استاندار کرمان بر بازنگری در طرح آرامستان هنرمندان این شهر تاکید کرده و گفته طرح این مکان بازنگری شده و در صورت نیاز تغییراتی در آن داده میشود تا در نهایت، بر اساس برنامهی زمانبندی اجرایی شود. همچنین، آئیننامهی مربوط به آرامستان هنرمندان کرمان نیز باید مجدد بررسی و اشکالات احتمالی آن رفع شود.
مهدی نیکویی؛ معاون خدمات شهری شهرداری کرمان، دوشنبه 26 آذرماه به «فردایکرمان» دربارهی آنچه قرار است پس از این بازدید رخ دهد توضیحاتی داد. او گفت: «آرامستان هنرمندان زیرمجموعهی سازمان بهشت زهرا شهرداری است اما ما هیچگونه دخل و تصرفی در آن نداریم. یک کارگروهی وجود دارد که فرهنگ و ارشاد و استانداری و جمعی از هنرمندان شرایط را بررسی و تعیین میکنند تدفین باید آنجا انجام شود. شهرداری کاری که انجام میدهد ارایهی یکسری خدمات است که هزینهای هم نمیگیرد».
وی به بهسازیای که در گذشته و با حمایت مالی استانداری کرمان در زمان مدیریت دهمرده انجام شده، اشاره کرد و افزود: «در تمام این سالها، در مقاطعی اقداماتی در این محل انجام شده است که کافی نبوده. پس از دستور آقای عالمزاده، از سوی شهرداری پیگیریهایی از ابتدای امسال صورت گرفته است. روز شنبه نیز آقای استاندار و مدیرکل محترم ارشاد و آقای گلابزاده و جمعی دیگر، از بهارستان هنرمندان بازدید انجام داده و مسائل مربوط به این پروژه را بررسی کردند».
وی با بیان اینکه وضعیت فعلی بهارستان در شان مفاخر ما نیست، ادامه داد: «طی چند ماه گذشته، با دستور شهردار محترم بررسی طرح و سوابق پروژه انجام و طرح جدید اکنون آماده شده است. چند المان، دو سردر، یک یادبود و مسجد سرگرد سخایی توسط شهرداری طراحی شده؛ مجری بخشی از این طرح، آقای عطا احمدی است. ایشان اما پیش از این، گفته بودند که طرح شهرداری را قبول ندارند و برای همین، همه چیز یک مدتی راکد مانده بود که بازدید استاندار محترم روز شنبه انجام شد».
وی اظهار کرد: «پس از بازدید استاندار محترم، روز یکشنبهی همین هفته، در دفتر آقای موسوی؛ معاون عمرانی استاندار جلسهای داشتیم، آقای بیجاری نمایندهی آقای احمدی آمد و ایشان گفت که نقشهها را دیدیم و حرفی نداریم. قرار شد بررسی کنند و اگر اصلاحاتی مدنظر دارند اعلام کنند تا اجرای طرح شروع شود».
نیکویی تصریح کرد: «شهرداری در این مدت، به تعهد خود عمل کرده و طرح جدید، تهیه شده است. حالا استانداری، ارشاد و هنرمندان باید بررسی را انجام داده و همچنین، شرایط جدید تدفین را نهایی کنند. هر تصمیمی که گرفته شد و هر وظیفهای برعهدهی شهرداری بود ما نیز آن را انجام خواهیم داد».
وی در پاسخ به این پرسش که آیا ممکن است تا آخر امسال پروژهی بهارستان هنرمندان کرمان فعال شود؟ گفت: «امیدواریم اینطور شود. باید بهزودی خدمت عطا احمدی برسیم تا نظر نهایی ایشان را دربارهی طرح بگیریم». وی دربارهی اعتبار اجرای پروژه نیز اظهار کرد که بخشی از آن از سوی عطا احمدی و بخشی را نیز شهرداری باید تامین کند که فکر نمیکنم مشکلی از این بابت وجود داشته باشد.
4886
استانداری و شهرداری در تکاپوی اجرای یک پروژۀ 20 ساله
نظر خود را بنویسید