فردایکرمان – گروه جامعه: رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی گفت: «پیشبینیها بیانگر بارشهای کمتر از نرمال و دمای بیش از میانگین بلندمدت در اغلب نقاط کشور تا پایان زمستان است».
احد وظیفه با بیان اینکه در بهمنماه معمولا بارشها کمتر از میزان نرمال است گفت: «بارندگی طی بهمنماه در سطح کشور بهخصوص در طول دو هفتۀ ابتدایی بهشدت کمتر از نرمال خواهد بود، با این حال شرایط بارندگی نسبت به دیماه بهتر میشود».
وی ادامه داد: «میانگین دمای بهمنماه در سطح کشور به نرمال نزدیکتر است، بهویژه دمای هوای نیمۀ شرقی کشور با احتمال بالا نرمال و کمتر از نرمال خواهد بود بنابراین انتظار نداریم میانگین دمای نیمۀ شرقی کشور با میانگین دمای بلندمدت تفاوتی داشته باشد اما میانگین دما در مناطق غربی و شمالغرب بهطور نسبی حدود دو تا سه درجه سانتیگراد بیش از نرمال خواهد بود».
دیماه گرم و کمبارش کشور
وظیفه در بخش دیگری از صحبتهای خود دربارۀ وضعیت دمای کشور طی دیماه گفت: «میانگین دمای هوا در سطح کشور طی دیماه سال ۱۴۰۳ نسبت به میانگین بلندمدت (دورۀ ۳۰ ساله) ۰.۶ درجۀ سانتیگراد گرمتر بود».
به گفتۀ رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی، نابهنجاری کمینۀ دمای میانگین دیماه در سطح کشور ۰.۴ درجۀ سانتیگراد و بیشینه ۰.۸ درجۀ سانتیگراد بوده است.
افزایش دمای فراتر از نرمال در غرب و شمال کشور
وظیفه اظهار کرد: «بیشترین نابهنجاری دما طی دیماه در اردبیل سپس گیلان و پس از این دو استان در آذربایجان غربی و چهارمحال و بختیاری گزارش شده است».
وی خاطرنشان کرد: «دمای این چهار استان به ترتیب ۲.۳ درجه، ۲.۱ درجه، ۱.۹ درجه و ۱.۸ درجه فراتر از نرمال بود».
وظیفه افزود: «درمقابل میانگین دمای هوا در استانهای سیستان و بلوچستان و کرمان کمتر از نرمال بود و به ترتیب ۰.۶ - درجه و ۰.۴ - درجه نابهنجاری منفی داشت این درحالیست که دما در اغلب نواحی کشور مانند شمالغرب و مرکز بیش از حد نرمال ثبت شد».
کاهش بارندگی در دیماه ۱۴۰۳
وی دربارۀ وضعیت بارش طی دیماه گفت: «میانگین بارش کشور طی ماه گذشته ۱۲ میلیمتر بود و با توجه به اینکه میانگین بارندگی کشور در این بازۀ زمانی ۳۲ میلیمتر است بنابراین ایران طی دیماه، ۶۲ درصد کمتر از حد نرمال بارش دریافت کرد».
وظیفه با تاکید بر اینکه دیماه بسیار خشکی بود، اظهار کرد: «پاییز و ماه اول زمستان بسیار خشک و در مجموع متوسط بارش در کشور حدود ۵۰ درصد کمتر از میانگین بلندمدت بود. متوسط بارش از ابتدای سال آبی جاری (اول مهرماه) بهطور تقریبی مشابه سال گذشته مشابه است».
وی گفت: «۱۴۰۲ نیز سال خشکی محسوب میشد و سالجاری نیز از شروع سال آبی تاکنون حدود ۵۰ درصد کمتر از نرمال بارندگی دریافت شده است».
میزان کم بارندگی در استانهای همیشه پرآب
رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی در ادامه گفت: «پر آبترین مناطق ایران در سال آبی جاری جزو استانهای کمبارش هستند. بهعنوان مثال کهگیلویه و بویراحمد باید حدود ۳۵۰ میلیمتر بارندگی دریافت میکرد اما تنها ۷۸ میلیمتر بارش داشته است. در مجموع بارش طی سال آبی جاری در کهگیلویه و بویراحمد ۷۷.۵ درصد کمتر از نرمال بوده است».
وی به بارش کمتر از نرمال استان چهارمحال و بختیاری نیز اشاره کرد و افزود: «کارون از استان چهارمحال و بختیاری سرچشمه میگیرد. کهگیلویه و بویر احمد، چهارمحال و بختیاری و لرستان دارای رودخانههای بزرگ جنوب غرب، یعنی سرچشمههای دز و کارون هستند اما طی سال آبی جاری در چهارمحال و بختیاری تنها ۱۰۰ میلیمتر بارش ثبت شده است این در حالیست که باید حدود ۲۸۲ میلیمتر بارش دریافت میکرد».
رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی افزود: «بارندگی تنها در استان مازندران نرمال بوده است».
وظیفه در پایان با اشاره به میزان بارش استان تهران اظهارکرد: «استان تهران از ابتدای سال آبی بهطور میانگین ۵۷ میلیمتر بارندگی داشته و این مقدار ۴۲ درصد کمتر از نرمال بوده است». /پ
نظر خود را بنویسید