فردایکرمان – گروه جامعه: مدیرکل دفتر مخاطرات سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی با بیان اینکه از سال ۱۳۷۷ ایران وارد یک دورۀ خشکسالی پیوسته شده است و همه ترازهای آبی در حال افت هستند، گفت: «تا سال ۱۳۸۵ چاه بیشتر حفر کردیم و آب بیشتری برداشت شد، ولی از سال ۸۶ چاه بیشتری حفر شد و آب کمتری برداشت کردیم که اسم آن را فرونشست و اختلال در چرخه آب گذاشتیم».
رضا شهبازی در افتتاحیه چهل و سومین گردهمایی علوم زمین اظهار کرد: «بین سالهای ۹۵ تا ۱۴۰۰ مساحت پهنههای فرونشستی کشور ۱۰ برابر شده، یعنی ۱۰۰ هزار مترمربع پهنههای درگیر فرونشست در کشور داریم و احتمالا در آینده نرخ آن کمتر و کمتر میشود، چون در زیر زمین دیگر آبی باقی نمیماند».
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایسنا، وی همچنین با بیان اینکه روند زمینلرزهها تقریبا ثابت است، افزود: «تقریبا در ایران هر ۱۰ سال، یک زمینلرزه با بزرگای بیش از ۷ را تجربه میکنیم، ولی به تدریج رخدادهایی که اقلیم در آن تاثیرگذار هستند مانند سیل، آبگرفتگی و لغزش زمین بیشتر و بیشتر میشوند».
شهبازی ادامه داد: «۷۰ درصد از رخدادهایی که وقتی با آن مواجه میشویم، قادر به مدیریت کردن آن نیستیم، در دنیا در حال افزایش است».
وی گفت: «ما در منطقهای زندگی میکنیم که با دو مخاطرۀ اصلی یعنی زمینلرزه و چالشهای مرتبط با آب مواجه هستیم. این امر موجب مهاجرت میشود. مهاجرت دلایل مختلفی میتواند داشته باشد و مشاهده میکنیم که مهاجرت به سمت شمال کشور در حال شروع شدن است».
مدیرکل دفتر مخاطرات سازمان زمینشناسی با اشاره به ساختوسازها در شمال کشور، اظهار کرد: «در سیل فروردین ۹۸ در اتوبان اندیشمک به خرمآباد ۲۰۰ منطقه را مشاهده کردم که در حال ریزش بودند، در حالی که در ۲۰ سال قبل از آن هیچ اتفاقی در این منطقه رخ نداده بود و بعد از ۲۰ سال بلایی بر سر این زیرساختها وارد شد».
وی، وقوع غبار نانومتری را از دیگر چالشها دانست و خاطرنشان کرد: «۳۲۵هزار کیلومتر مربع کانونهای تولید گرد و غبار در پیرامون ایران وجود دارد، اما با ذرات ۲۰ نانومتری غبار چه کنیم؟ اطلاعات ایستگاه محیط زیست در پل فردیس کرج در ۱۵ آبان ۱۳۹۸ نشان از اندازۀ ذرات ۲۰ نانومتری دارد». /پ
نظر خود را بنویسید