فردایکرمان – گروه اقتصاد: کشاورزان مناطق مختلف استان کرمان از قطع برق در طول سال خصوصا در ایام گرم تابستان بسیار متضرر شدهاند. عدم آبیاری بهموقع محصولات کشاورزی، سبب شده در بسیاری از مناطق که اقتصاد آنها وابسته با کشاورزی است، چالشهای جدی برای ساکنین ایجاد شود.
سلمان دستافشان فعال حوزۀ کشاورزی جنوب کرمان میگوید این شرایط در منطقۀ جازموریان که از چند روز دیگر وارد فصل گرم میشود، بسیار خسارتبار بوده زیرا هم برق به مدت طولانی و هم بدون اطلاع قطع میشود.
وی در گفتوگو با خبرنگار فردایکرمان بیان کرد: «اکثر موتورپمپهای کشاورزی در سال ۸۰ و با دستور دولت برقی شدند که کار خوبی بود زیرا وابستگی به سوخت و گازوئیل کم شد».
دستافشان ادامه داد: «با وجود اینکه در قانون، ۴ تا ۵ ساعت خاموشی برای پمپهای کشاورزی در نظر گرفته شده است اما برق موتورپمپهای کشاورزی، بدون اطلاعرسانی به کشاورز به مدت ۱۰ تا ۱۲ ساعت قطع میشود که این مساله به کشاورزی منطقه خسارات زیادی وارد کرده است».
وی با بیان اینکه گاهی برق از ساعت ۱۲ ظهر تا ۱۰ یا ۱۲ شب قطع میشود، یادآور شد: «ساعت قطع برق متغیر است و اطلاعرسانی دقیقی هم در این خصوص صورت نمیگیرد».
این فعال حوزۀ کشاورزی ادامه داد: «با توجه به اینکه جنوب کرمان در حال ورود به فصل گرما است و نیاز به آبیاری محصولات کشاورزی زیاد میشود متغیر بودن ساعت قطع برق در طول روز سبب میشود کشاورزان نتوانند برنامهریزی دقیقی برای آبیاری داشته باشند».
وی تاکید کرد: «در برخی جاها کشاورزان در بهرهبرداری از آب چاهها مشترک هستند و قطع برق سبب میشود در این زمینه با مشکلات زیادی مواجه شوند».
دستافشان افزود: «قطع ۱۰ ساعتۀ برق سبب میشود کشاورزی به کلی نابود شود».
وی خاطرنشان کرد: «استان کرمان و خصوصاً جنوب استان شرایط بسیار خوبی برای استفاده از انرژی خورشیدی دارد اما هیچ اطلاعرسانی از سمت دولت انجام نمیشود تا کشاورز در این زمینه توجیه اقتصادی شود و قانع شود که استفاده از انرژی خورشیدی به نفع اوست».
فعال حوزۀ کشاورزی گفت: «کارگزاری هم در منطقه نداریم که زمینۀ استفاده از انرژی خورشیدی را برای کشاورز فراهم کند».
وی ادامه داد: «اگر کارگزار مشخص باشد و با جهاد کشاورزی قرارداد ببندد و یک تعرفۀ مشخصی باشد و کشاورز اعتماد کند که پنلهای خورشیدی برای او نصب شود یا دولت حمایتهایی بگذارد و به کشاورزان وام بدهد تا از آن صرفاً برای راهاندازی انرژی خورشیدی و تامین برق موتورپمپهای کشاورزی استفاده کند، میتواند بسیار موثر باشد و از نابودی کشاورزی جلوگیری کند».
دستافشان خاطرنشان کرد: «در صورتی که شرایط لازم برای نصب پنلهای خورشیدی ایجاد شود میتوان برق کشاورز را از شبکۀ برقرسانی کشور خارج کرد تا صرفاً از انرژی خورشیدی برای روشن کردن موتورپمپها استفاده شود».
وی تاکید کرد: «اگر این حمایت مالی صورت بگیرد و همچنین مسئولین این آگاهی را به کشاورزان بدهند و سرمایهگذاری در این حوزه صورت بگیرد، مطمئناً کشاورزان استقبال میکنند».
دستافشان در بخش دیگری از سخنان خود به عدم تخصیص سوخت کافی برای تراکتورهای کشاورزی اشاره کرد و افزود: «تخصیص سوخت امسال بر اساس سطح زیر کشت به تراکتورهای کشاورزی انجام میشود که متاسفانه گاهی بیعدالتیهایی در این حوزه ایجاد میشود و کشاورزان واقعی از این شرایط ضربه میخورند».
وی با بیان اینکه به ازای هر هکتار ۶۰ لیتر سوخت تعلق میگیرد، توضیح داد: «این میزان فقط صرف شخمزدن زمین میشود و سوختی برای مراحل بعدی، داشت و برداشت محصول کشاورزی، باقی نمیماند».
دستافشان بیان کرد: «در منطقۀ جازموریان اقتصاد مردم کشاورزی است و اغلب کشاورزان هم خردهکشاورز هستند. کشاورزان این منطقه اکثراً از وضعیت و شرایط تخصیص سوخت ناراضی هستند اما متاسفانه اتاق اصناف ندارند و صدایشان به جایی نمیرسد».
وی خاطرنشان کرد: «عدم تخصیص سوخت کافی سبب میشود کشاورزان، سوخت مورد نیاز خود را از بازار آزاد تهیه کنند و به سراغ کسانی بروند که در زمینۀ قاچاق سوخت فعالیت میکنند تا بتوانند کار خود را ادامه دهند».
این فعال حوزۀ کشاورزی گفت: «متاسفانه سیستم شفافی وجود ندارد که هر شخص چه میزان سوخت دریافت کرده است». /پ
نظر خود را بنویسید