فردایکرمان – گروه جامعه: سرپرست گروه باستانشناسی شهر قدیم جیرفت، از شناسایی محراب و صفههای معماری متعلق به دورههای گسترش مسجد جامع این شهر در کاوشهای فصل هفتم خبر داد.
حمیده چوبک با اشاره به پایان فصل هفتم کاوش در محوطۀ باستانی شهر قدیم جیرفت، وسعت مسجد شهر قدیم جیرفت را دو سه هزار متر فراتر از حدس و گمانهایی که تاکنون عنوان شده دانست و گفت: «در این فصل کاوش بهدلیل گرمای هوا و زمان کمی که داشتیم، کاوش را به مسجد جامع شهر جیرفت که مهمترین اثر این شهر است، محدود کردیم».
وی افزود: «برای آگاهی بیشتر از گسترش مسجدی که تاکنون ۵ هزار مترمربع آن شناسایی شده، کاوش را در بخش شبستان شرقی ادامه دادیم که منجر به شناسایی دیواری به طول ۲۴ متر با پشتبندهای زیبا شد که در این بخش یک محراب هم قرار دارد که به نظر میرسد اینبخش در آخرین دوره به مسجد پیشین الحاق شده و نشانگر گسترش شهر و افزایش جمعیت است».
چوبک ادامه داد: «در این بخش یک محراب هم با توجه به نیاز جمعیت نمازگزاری که در این بخش مسجد حضور داشتند، قرار داشته است».
به گزارش فردایکرمان به نقل از فارس جیرفت، این باستانشناس همچنین دربارۀ کاوش در پشت شبستان و مناره مسجد بهمنظور آگاهی از چگونگی فضاهای معماری که بوجود آمده از شناسایی صفههایی در این محدوده خبر داد که با روش «هرههای آجرهای نره» ساخته شده و مدل و الگوی معماری کویری در شهرهای کرمان و یزد است،
وی خاطرنشان کرد: «این صفهها بخشی از فضاهای ایوان خانههای مسکونی بوده که نشاندهندۀ این است که این بخشها در بعد از ویرانی مسجد بهصورت سکونتگاههای ضعیفتری ایجاد شده است که ادامۀ شناسایی این بخش در فصل بعدی کاوش انجام میشود»>
چوبک اظهار امیدواری کرد: «توجه و تأکید وزیر میراثفرهنگی و همکاری نماینده مردم جیرفت و عنبرآباد کاوشها در سال جاری ادامه یابد».
گفتنی است، کاوشهای فصل هفتم در شهر قدیم جیرفت پس از وقفۀ ۸ ساله از هشتم فروردینماه شروع شد که ۲۱ فروردین پایان مییابد.
این فصل کاوش پس از سفر وزیر میراثفرهنگی و رئیس پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری به جیرفت انجام شد که طبق وعدۀ وزیر در سال جاری نیز ادامه خواهد داشت.
شهر قدیم جیرفت از شهرهای دوران اسلامی است که اوج شکوفایی آن در سدههای میانی هجری و در دورۀ سلجوقیان بوده است.
محوطۀ شهر قدیمجیرفت در سال ۱۳۴۵ در فهرست آثار ملی به ثبت ملی رسیده است. /پ
نظر خود را بنویسید