فردایکرمان – گروه جامعه: رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور با اشاره به کاهش بارش از ابتدای بهار گفت: «طی این مدت دمای هوا نیز افزایش یافت که این وضعیت تا پایان تابستان تداوم پیدا میکند».
احد وظیفه افزود: «میانگین دما در این مدت (از ابتدای فروردین) ۱۶.۷ درجه بود که ۲.۳ درجه بیشتر از حد نرمال است. بر همین اساس بهار امسال گرمتر از حد نرمال سپری میشود».
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایسنا، وی اظهار کرد: «از ابتدای بهار تاکنون ۱۷.۵ میلیمتر بارندگی رخ داده که ۴ میلیمتر (۱۸ - درصد) کمتر از میانگین بلندمدت به مقدار ۲۱.۵ میلیمتر بوده است».
وی سپس به میانگین بارش کشوری اشاره کرد و ادامه داد: «از ابتدای سال آبی تاکنون نیز میانگین بارش کشوری ۳۶ درصد زیر نرمال است که بدترین وضعیت مربوط به استانهای جنوبی و جنوبشرقی (سیستان و بلوچستان، هرمزگان) با ۷۶ درصد کاهش بارش نسبت به نرمال است».
وظیفه تاکید کرد: «بهترین وضعیت بارش مربوط به استانهای شمالی مازندران و گیلان همچنین استانهای زنجان، کرمانشاه و کردستان است».
وی یادآور شد: «تهران از ابتدای سال آبی تا ۱۷ فروردین ۱۲۳ میلیمتر بارش دریافت کرده که ۳۸ درصد زیر نرمال است بنابراین ۷۵ میلیمتر کمبود بارش دارد که معادل بیش از یکمیلیارد مترمکعب بارندگی است البته با احتساب تبخیر یکچهارم آن، ۲۵۰ میلیون مترمکعب آب کمتر از نرمال است».
احتمال تشدید کمبارشی تا پایان بهار
وی دربارۀ پیشبینی وضعیت جوی در طول دو هفتۀ آینده گفت: «طی این مدت جنوب کشور همراه با بارش بسیار ناچیز یا بدون بارش خواهد بود. در حقیقت بارشها در شمال بهویژه شرق، نیمۀ شرقی و جنوب نیز کمتر از نرمال خواهد بود. بهطور کلی بارش در جنوبغرب تا شمالغرب نیز طی این مدت نسبت به میانگین بلندمدت کمتر است بنابراین کمبارشی در کشور ادامه خواهد داشت و احتمالاً تشدید میشود».
رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور اضافه کرد: طی اردیبهشتماه احتمالاً بارشها در حد نرمال با گرایش کمتر از نرمال خواهد بود. در خرداد ماه بارشها کم و عمدتاً محدود به نیمه شمالی کشور میشود و در جنوب کشور بارش چندانی نخواهیم داشت. بر همین اساس مناطق مرکزی، فلات مرکزی و جنوب کشور با کمبارشی شدید در ماههای باقیمانده سال آبی مواجه خواهند بود.
افزایش بارش در جنوبشرق طی تابستان
وظیفه در ادامه اظهار کرد: «در تابستان، جنوبشرق ایران مانند سیستان و بلوچستان، شرق هرمزگان و کرمان به دلیل بارشهای موسمی وضعیت بارشی مطلوبی دارند. سایر نقاط کشور به جز سواحل گیلان و مازندران و بخشهایی از آذربایجان طی این مدت معمولاً بارندگی ندارند».
وی با تاکید بر اقلیم گرم و خشک ایران گفت: «ایران در بعضی نقاط با کمبود جدی منابع آبی مواجه و در مناطقی مانند تهران با تنش شدید روبهروست. بارش سالانه در ایران یکسوم یا کمتر از متوسط جهانی است که به همین سبب اندک نوسانی در بارش، این اقلیم را دچار تَرسالی یا خشکسالی میکند. سرزمین ایران همواره با چالش کمآبی مواجه بوده است که وجود آثار تاریخی مانند قنات نیز بیانگر همین وضعیت است».
رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور ادامه داد: «بحران کمآبی در ایران، با توسعۀ بیرویۀ صنایع آببر و کشاورزی سنتی در مناطق نامناسب و تمرکز جمعیت در مناطقی با منابع آبی محدود تشدید شده است. توسعه در ایران باید مطابق با شرایط اقلیمی صورت میگرفت که به این مسئله توجه نشده است».
وظیفه در پایان با بیان اینکه تغییرات اقلیمی تنها بخشی از مشکل است و نحوۀ مدیریت منابع، نقش بیشتری در بروز بحران دارد، گفت: «تصمیمات نادرست در زمینۀ فعالیت صنایع آببر، کشاورزی یا تمرکز جمعیت در نقاط نامناسب بحران ایجاد کرده است». /پ
نظر خود را بنویسید