فردایکرمان – پروین میرزاحسینی: معاون بهداشتی دانشگاه علومپزشکی کرمان در نشست خبری به مناسبت هفتۀ سلامت و در پاسخ به فردایکرمان درخصوص وضعیت استان کرمان در شیوع و مصرف مواد مخدر و دخانیات گفت: «سال ۱۴۰۰ یک مطالعۀ کشوری درخصوص مواد دخانی (قلیان و سیگار) صورت گرفت و آمار کرمان حدود ۲۷ درصد اعلام شد که بالاتر از میانگین کشور بود».
وحیدرضا برهانینژاد افزود: «آمار مصرف سیگار در استان کرمان نیز طبق این مطالعه حدود ۱۰ درصد اعلام شد که این مورد هم بالاتر از متوسط کشوری بود».
وی ادامه داد: «موضوع منع تبلیغ کالاهای دخانی در استان کرمان مقداری محجور مانده و باید دستگاههای قضایی و نظارتی و همچنین اصناف در این رابطه کمک کنند».
برهانینژاد خاطرنشان کرد: «گاهی اصناف در برابر حوزۀ بهداشت قرار میگیرند. موضوع مصرف قلیان اگرچه کمابیش مقابله میشود و همکاران بهداشت محیط و بازرسان اقداماتی را انجام میدهند اما توانایی آنها محدود است و خود صنوف باید پای کار باشند، مطالبۀ عمومی باید اتفاق بیفتد تا عرضۀ مواد دخانی و تبلیغات آنها حداقل طبق قانون باشد زیرا ما نمیتوانیم فروش آنها را منع کنیم».
وی یادآور شد: «در حال حاضر در بسیاری از فروشگاههای مواد غذایی استندهای سیگار با برندهای معروف و با ترفندهای خاص تبلیغ میشوند که برای جوانان و نوجوانان حداقل از نظر ذهنی ترغیبکننده هستند و این اثبات هم شده است».
برهانینژاد افزود: «این مواردی است که اداره دخانیات، صنوف، شهرداری و قوه قضائیه باید کمک کنند، ما هم پای کار هستیم و مردم هم باید در حوزۀ بهداشت کمک کنند».
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، رئیس دانشگاه علومپزشکی کرمان نیز در این رابطه گفت: «آمارها یک مطالعه است و دانشگاه علومپزشکی نه میتواند درست یا نادرست بودن آن را تایید کند و نه میتواند تصمیمگیری کند».
دکتر مرتضی هاشمیان توضیح داد: «یک مطالعه با عوامل خاص انجام شده و اینکه آمار ما بالاتر است یا کمتر را نمیتوانیم نتیجهگیری کنیم».
وی همچنین گفت: «آنچه در این حوزه مربوط به دانشگاه علومپزشکی میشود در خصوص مراکز درمان سوءمصرف مواد است که مجوز این مراکز از سوی دانشگاه تسهیل میشود».
هاشمیان با اشاره به افزایش مراکز درمان سوءمصرف یادآور شد: «هدف از این مراکز این است که مددجویی که اعتیاد دارد، رفتار پرخطر انجام ندهد که فکر میکنم در این زمینه توانسته موثر باشد».
وی بیان کرد: «سیاست کشوری هم در حال حاضر تسهیل در زمینۀ دادن مجوز به مراکز درمان سوءمصرف مواد با شاخصهایی مانند حضور روانشناس، مسئول فنی و پرستار است».
رئیس دانشگاه علومپزشکی کرمان افزود: «یکی از شاخصهای برنامه هفتم توسعه در حوزۀ سلامت موضوع دخانیات است و باید از لحاظ بُعد نظارتی بهداشت محیط که عرضه و تبلیغ کالاهای آسیبرسان ممنوع است، دنبال شود و همکاران بهداشت محیط در این زمینه زحمات زیادی را متحمل میشوند و جدیت دارند هرچند بعضا معذوریتهایی در کنترل پیش میآید اما با همراهی و همکاری که با سایر مراکز نظارتی وجود دارد، پیگیر این مساله هستند». /پ
نظر خود را بنویسید