گروه جامعه ـ ستاد بازآفرینی شهری کرمان در سومین جلسهی خود طرح مقدماتی بازآفرینی استان را نهایی کرد. این طرح، روز دوشنبه، سوم دیماه به تصویب اعضای ستاد رسید و پس از انجام اصلاحات احتمالی، تا 10 روز آینده به شورای توسعه و برنامهریزی استان ارسال میشود تا در صورت تصویب نهایی برای اخذ اعتبارات به تهران برود.
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، در سومین جلسهی این ستاد که با ریاست معاون عمرانی استاندار کرمان و دبیری مدیرکل راه و شهرسازی استان برگزار شد، شهردار و فرماندار کرمان و جمعی از کارشناسان و مسئولان شهرستانی حضور داشتند. در این جلسه، محمدمهدی بلوردی؛ مدیرکل راه و شهرسازی استان دربارهی این طرح توضیحاتی داد.
بازآفرینی 3500 مسکن فرسوده
وی با بیان اینکه در مرحلهی نخست این طرح، سهم استان کرمان سه هزار و 570 مسکن تعیین شده است، اظهار کرد: «آوردهی بخش خصوصی در ستاد بازآفرینی استان 356 میلیارد تومان و بودجهی عمومی خدمات روبنایی، زیربنایی و توانمندسازی 48 میلیارد تومان است. همچنین بودجهی شهرداریهای استان 249 میلیارد تومان در نظر گرفته شده، 143 میلیارد تومان هم برای سایر دستگاههای دولتی عضو ستاد بازآفرینی لحاظ شده است». وی جزییات تسهیلاتی که افراد میتوانند از آن استفاده کنند را نیز شرح داد و گفت: «در کشور، سالانه، 270 محله در جریان این طرح باید بازآفرینی شود».
بلوردی سپس دربارهی فرآیند تهیهی این طرح در استان کرمان اظهار کرد: «آییننامهی اجرایی بازآفرینی خردادماه امسال و پس از آن، اعتبارات توسط وزیر به استانداران ابلاغ شده است. یکی از برنامههای این آییننامه، تعیین محلات هدف شهرها بوده و کرمان اولین استانی است که این آییننامه را اجرایی کرده است». وی افزود: «موضوع اصلی جلسهی امروز، تصویب برنامهی اقدام مشترک است که در اجرای آن، همهی دستگاههای شهرهای هدف بازآفرینی نقش دارند. این برنامه در ستادهای شهرستانی با حضور مشاوران، فرمانداران و شهرداران شهرهای هدف طرح تصویب شده و نیاز به تصویب در این جلسه دارد تا بعد از این، به شورای برنامهریزی ارسال شود». وی ادامه داد: «ممکن است در این محلات اصلاحاتی صورت گیرد. اخیرا هم جلساتی با توسعهگران داشتیم تا اگر محلهای بهصورت هدف مدنظر دارند پیشنهاد دهند تا در ستاد مطرح و دربارهی آن تصمیم گرفته شود».
نگرانی از توسعۀ حاشیهنشینی
مدیرکل راه و شهرسازی استان کرمان با بیان اینکه اعتبارات این طرح، پایان سال مالی ندارد اما اگر جذب نشود بین استانهای دیگر توزیع میشود، اظهار کرد: «در شیوهنامهی اجرای طرح ابهامات و نواقصی وجود دارد که برای رفع آن اقدام خواهد شد».
بلوردی سپس دربارهی نگرانی ناشی از تبعات طرح بازآفرینی بر گسترش حاشیهنشینی گفت: «برخی میپرسند که آیا توانمندسازی در سکونتگاههای غیررسمی که در راستای این طرح صورت میگیرد آیا موجب توسعهی حاشیهنشینی نمیشود؟ در کل کشور این بحث مطرح است اما رهبری در برنامه ششم توسعه تاکید کردند که در این محلات باید اقداماتی انجام شود در عین حال باید حفاظتهای خیلی قوی نیز صورت گیرد تا گسترش نیابد. ضمن اینکه در برخی شهرها از جمله کرمان کمربندسبز اجرا شده که مانع گسترش شهر میشود. ما هم نمیتوانیم بگوییم ساکنان این مناطق، در بدبختی بپوسند تا شهر گسترش نیابد».
بافت فرسوده آبستن فاجعه
سید مصطفی آیتالهی موسوی؛ معاون عمرانی استاندار کرمان نیز در این جلسه با بیان اینکه در سالهای 73، 74 طرح احیای بافتهای فرسوده در کرمان شروع شد، افزود: «اگر دولت برای افرادی که میخواهند نوسازی در بافت فرسوده انجام دهند جاذبههای لازم را ایجاد کند این اتفاق میافتد. آن سالها یادم است شهرداری بافت فرسوده شکل گرفت و مشوقهایی از جمله صدور رایگان پروانه مسکونی نیز وجود داشت و خیلی هم استقبال خوبی از این طرح شد».
وی افزود: «در جریان بازآفرینی نیز همین اتفاقات به نوعی دیگر میافتد. نیمی از هزینهی ساخت واحدهای مسکونی جدید شامل زمین و تاسیسات زیربنایی و پروانه را دولت میدهد و بقیه را شرکتهای توسعهگر باید اجرا کنند».
موسوی ادامه داد: «واحدهای توسعهگر میتوانند مسکنهای داخل بافت فرسوده را به تملک درآورده و از این بخش، سهم دولت را بپردازند و 50 درصد باقی مانده در اختیار خود توسعهگر قرار میگیرد».
وی یادآور شد: «استان ما هر لحظه با خطر زلزله مواجه است و این روزها هم میبینید مرتب زمینلرزه داریم. باید به سرعت برای بافت فرسوده فکری کنیم وگرنه اگر خدای نکرده زلزلهی شدیدی رخ دهد، مشکلات خاصی، هم از نظر تلفات و هم نجات مردم خواهیم داشت چون معابر کوچک و امکان خدماترسانی خوب وجود ندارد و واحدها نیز فرسوده است».
وی تصریح کرد: «باید به سرعت به سمت نوسازی برویم وگرنه اگر خدای نکرده زلزلهای شدید در کرمان داشته باشیم در بافت فرسوده با فاجعه روبهرو میشویم».
به گزارش فردایکرمان، در این جلسه مقرر شد برنامهی اقدام مشترک مقدماتی که تهیه شده، توسط اعضای ستاد مجدد بررسی شود و چنانچه اصلاحات یا پیشنهاداتی بود، تا حداکثر 10 روز آینده آن را ارایه کنند.
عکس: کانال تلگرامی اعتدال کریمان
نظر خود را بنویسید