فردایکرمان ـ گروه جامعه: اگرچه ضعف نهادها و فعالیتهای مدنی در بخشهای گوناگون در استان کرمان کاملا مشهود است ولی تجربۀ سالهای اخیر نشان داده که در برخی موارد تنها کنشگری فعالان مدنی بوده که مانع از خطاهای نهادهای دولتی و آسیب به منافع عمومی شده است.
با این وجود، جای تشکلهای مدنی در بیشتر جلسات تصمیمسازی و تصمیمگیری خالی است. این وضعیت انتقاد این تشکلها را به دنبال داشته است. امید ابراهیمی که ریاست انجمن دیدهبان میراث و تمدن کارمانیا را برعهده دارد و نمایندۀ تشکلهای مردمنهاد شهرستان کرمان هم هست گفت که در دستگاههای دولتی و شوراهای تخصصی از بلاگرها دعوت و نظرخواهی میشود ولی از تشکلهای مردمنهاد که مجوز قانونی دارند نه!
او توضیح داد: «تشکلهای مردمنهاد بهعنوان بازوان توانمند مشورتی میتوانند به حاکمیت در حل مسائل متعدد یا اخذ تصمیماتی که منافع جمعی را به دنبال داشته باشد کمک بزرگی بکنند اما باید عزم دولتی وجود باشد که این فعالیتها را به رسمیت بشناسد».
ابراهیمی با بیان اینکه این تشکلها از وزارت کشور مجوز دارند و از سوی مراجع ذیربط تایید شدهاند، گفت: «حداقل انتظار این است که در جلسات مرتبط به حوزۀ فعالیت، دعوت شوند و از نظر کارشناسی و مشورتی آنها استفاده شود ولی متاسفانه یا هیچ انجمنی را دعوت نمیکنند یا خیلی به ندرت این اتفاق میافتد در حالی که فعالان مدتی بدون هیچ چشمداشتی و بهصورت رایگان میتوانند به حل مسائل متعدد یا در تعیین اولویتهای بهجا و تقویت بعد کارشناسی تصمیمات کمک کنند ولی گوش شنوایی نیست».
وی با بیان اینکه در استان کرمان حدود 40 انجمن میراثفرهنگی و گردشگری داریم و حدود نیمی از این تشکلها فعالند، تاکید کرد: «این تشکلها علاوه بر تخصص، عشق و دلسوزی هم دارند و کاملا هم داوطلبانه و رایگان فعالیت میکنند و اگر در جلسات مهم تصمیمسازی و تصمیمگیری دعوت شوند میتوانند بسیار تاثیرگذار باشند».
وی در پاسخ به این انتقاد که جامعه بهندرت شاهد فعالیت تشکلهای مردمنهاد بوده و بسیاری از آنها منفعل هستند، اظهار کرد: «اینطور نیست. شاید به نسبت جمعیتی که در استان داریم تعداد این تشکلها و فعالان متناسب نباشد اما همین امروز تشکلهایی در شهرستانهای استان از جمله انار، شهداد ،کوهبنان یا بم و دیگر مناطق داریم که فعالیتهای بسیار خوبی دارند ولی دیده نمیشوند».
وی با تاکید بر اینکه این تشکلها باید از سوی دولت حمایت شوند، ادامه داد: «مثلا در شهر کرمان شورای راهبردی بافت تاریخی را داریم. در جلسات این شورا از نهادهای متعدد دعوت میشود ولی حاضر نیستند از تشکلهای مردمنهاد هم کمک بگیرند».
وی افزود: «در شورای شهر و شهرداری و بسیاری نهادها دیدیم که بلاگرها که تخصص و درک عمیقی از بسیاری از مسائل ندارند و صرفا تولید محتوا میکنند را دعوت میکنند ولی تشکلهایی که کاملا رسمی هستند را دعوت نمیکنند».
وی گفت: «نتیجۀ چنین رویکردی است که بهجای انجام کارهای مفید و ضروری در بافت تاریخی کرمان، مثلا قلعهدختر را آسفالت و سنگفرش میکنند یا جانمایی ایستگاه آتشنشانی را در حیاط خانۀ تاریخی انجام میدهند».
ابراهیمی با بیان اینکه نهادهای مسئول با مشورت و نظرخواهی از تشکلهای مردمنهاد میتوانند جلوی بسیاری از خطاها و اتفاقات ناخوشایند را بگیرند، اظهار کرد: «بیتوجهی به تشکلهای مردمنهاد در استان کرمان خیلی گسترده است در حالی که در بسیاری از استانها تشکلهای لااقل میراثی به رسمیت شناخته شده و بهعنوان یکی از ارکان مشورتی مهم و تاثیرگذار از توان آنها استفاده میشود».
وی بیان کرد: «از فرمانداری و استانداری کرمان انتظار داریم که هم در نشستهای مهمی که دارند از تشکلهای مردمی مرتبط نیز دعوت کنند و نظر بخواهند و هم در این زمینه سازمان های دولتی دیگر را مکلف کنند که از نظرات این تشکلها استفاده کنند».
وی اضافه کرد: «تنها نهادی که با تشکلهای مردمنهاد همکاری خوبی دارد معاونت پیشگیری از وقوع جرم دادگستری است. سرکارخانم موحد در بخش اجتماعی این معاونت فعالیت دارد. بانک اطلاعاتی از تشکلهای استان را تهیه کردند و از توانایی و استعداد این نهادهای مردمی استفاده میکنند و تجربۀ موفقی هم داشتهاند». / الف
نظر خود را بنویسید