پروین میرزاحسینی – زلزلهی 30 آذرماه سال گذشته در منطقهی کوهبنان در کنار همهی خسارات و ویرانیها، مدارس زیادی را نیز با مشکل مواجه کرد.
به گزارش فردای کرمان، در زلزلهی 2/5 ریشتری کوهبنان که در یلدای 96 رخ داد، 14 مدرسه دچار خسارت شدند و به گفتهی کارشناسان قابل استفاده نبودند؛ اما عدم ساخت مدارس تا مهرماه جاری، سبب شد تا به گفتهی رئیس آموزش و پرورش کوهبنان، دانشآموزان به همان مدارس غیرمستحکم برگردند.
اکنون و پس از گذشت یک سال از این زمینلرزه، معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری کرمان میگوید که اعتبار بازسازی مدارس آسیبدیده از زلزلهی کوهبنان تصویب نشده است.
سیدمصطفی آیتاللهیموسوی در جمع خبرنگاران با بیاناینکه در زلزلهی کوهبنان ۱۴ مدرسه دچار آسیب شد، اظهار کرد: «پس از وقوع زمینلرزهی کوهبنان بر اساس برآورد اولیه، حدود ۳۸۰ میلیارد تومان برای تمام تاسیسات آسیبدیده مانند مدارس، ابنیه، راهها، مساجد، دانشگاهها و ... از دولت درخواست اعتبار شد».
وی ادامه داد: «این درخواست اعتبار به تهران ارسال شد تا در جلسهی دولت مصوب شود اما سازمان مدیریت برنامه و بودجه کشور آن را به سازمان مدیریت برنامه استان برگرداند و خواستار کاهش این رقم شدند».
جانشین ستاد مدیریت بحران استانداری کرمان خاطرنشان کرد: «پس از کاهش این رقم به ۲۱۰ میلیارد تومان، مجددا درخواست به تهران ارسال شد اما به دلیل اینکه در انتهای سال بود و امکان تامین اعتبار وجود نداشت در دولت مطرح نشد».
وی اذعان کرد: «در سفری که معاون اول ریاستجمهوری نوروز امسال به کرمان داشتند موضوع مطرح شد و ایشان خواستند برآورد مجدد انجام و مبلغ پیشنهادی عنوان شود و خودشان ذیل نامه از دکتر نوبخت خواستند اعتبار این موضوع تامین شود اما باز نامه به سازمان مدیریت برنامه استان برگشت داده شد و گفتند مبلغ باید کاهش پیدا کند».
آیتاللهیموسوی با بیان اینکه مدارس نیز جزو این دسته بود، یادآور شد: «به دلیل اینکه نمیتوانستیم معطل بمانیم اعتباری را از محل مادهی ۱۰ و ۱۲ قانون مدیریت بحران پیگیری کردیم و موفق به دریافت ۲۰ میلیارد تومان اعتبار شدیم که در اختیار دستگاههای خسارتدیده از سیل و زلزله قرار گرفت».
وی گفت: «بخشی از این اعتبار نیز در اختیار اداره کل نوسازی مدارس برای نوسازی مدارس اولویتدار قرار گرفته است تا مدارس را مرمت و اصلاح کنند و اگر نیاز به نوسازی است انجام دهند».
در اینباره، فرماندار کوهبنان نیز در گفتوگو با خبرنگار «فردای کرمان» با بیان اینکه پس از زلزله کلاس کانکسی داشتیم اما الان مدارس تجمیع شدند، گفت: «تعدادی از خیرین برای ساخت مدارس ورود کردند که در حال انجام است».
حسین سالاری اظهار کرد: «یک مدرسهی سه طبقه با اعتبار یک میلیارد و 800 میلیون تومان توسط بنیاد بهدشتی در حال ساخت است که فقط تجهیزات و کارهای جزئی ساختمانی مانده است؛ هرچند احتمال دارد با توجه به افزایش قیمتها موفق نشود کار را تمام کنند اما گفتند تا بتوانند آن را تکمیل میکنند».
وی افزود: «یک مدرسه هم موسسهی خیریهی بیبی نفیسه مشهد ورود کرده تا بسازد که در ابتدا نظرشان تامین کانکس برای مدرسه بود اما چون دولت تامین کرده بود مشاوره دادیم که در بحث ساخت مدرسه وارد شوند که شروع کردند اما گفتند که بیشتر از یک حدی قادر به تامین اعتبار نیستند که قبول کردیم شروع کنند و هر جا ماندند دولت کار را ادامه دهد».
فرماندار کوهبنان با اشاره به ساخت یک مدرسه با مشارکت بانک تجارت، ادامه داد: «مدرسهی فرهنگیان هم که به این عظمت در حال ساخت است گفتیم اگر دوستان نتوانستند، سازمان نوسازی مدارس کار را ادامه میدهد».
وی با بیان اینکه در حال حاضر کلاس کانکسی نداریم، در خصوص برگشت دانشآموزان به مدارس غیرمقاوم، گفت: «مدارسی که تخریبی بودند تخریب شدند، مثلا مدرسهی فرهنگیان از مدارسی بود که تخریب شد و الان مدارسهی سه طبقه و با ظرفیت خیلی زیاد به جای آن در حال ساخت است».
سالاری اذعان کرد: «مدارسی که احتیاج به مقاومسازی داشتند مورد استفاده گرفتند اما شرایط خطر برای فرزندان مردم نیست».
وی با بیان اینکه اگر بتوان مدارس را نوسازی و بازسازی کرد بهتر است، تاکید کرد: «مدارسی که خطرناک بوده و امنیت جانی دانشآموزان را تهدید میکرده است تخریب شدند و بعضی از آنها در حال انجام است که ساخته شود».
فرماندار کوهبنان در پاسخ به این سوال که آیا تاکنون سازمان نوسازی مدارس کاری در کوهبنان انجام داده است، خاطرنشان کرد: «طبیعتا مدرسهای که بانک تجارت با 300 میلیارد تومان اعتبار شروع کرده، مابقی آن را نوسازی مدارس باید بدهد و در واقع یک تفاهمنامهی مشترک است که بانک تجارت 300 میلیون را هزینه کند و نوسازی مدارس کار را ادامه دهد؛ یا مدرسهی فرهنگیان که موسسهی بهدشتی دارد انجام میدهد، اگر بعد از تعهد اولیه که یک میلیارد و 800 میلیون تومان بود و با برآورد اولیه قرار بود با این اعتبار مدرسه تکمیل بشود، را حاضر نباشند ادامه دهند، نوسازی مدارس تفاهمنامه دارد که مدرسه را تکمیل کند؛ البته بنیاد بهدشتی اعلام کرده مابهتفاوت را پرداخت میکند».
وی یادآور شد: «سازمان نوسازی مدارس مستقل پروژهای را شروع نکرده البته در زمینههای دیگر که خودمان اعتبار گذاشتیم پروژه در شهرستان دارند ولی اینکه خودشان پروژهای را شروع کنند و در دست داشته باشند چیز خاصی فعلا نیست».
5002
آخرین وضعیت بازسازی مدارس آسیبدیدۀ کوهبنان در زلزلۀ سال گذشته؛
نظر خود را بنویسید