فردایکرمان – گروه اقتصاد: استاندار کرمان در اولین شورای اصلاح کشت گفت: «با مصرف ۵.۵ میلیارد مترمکعب آب و اشتغالزایی برای ۴۰ درصد از شاغلین استان، سهم GDP کشاورزی استان تنها ۱۶ درصد است که واقعاً توجیه اقتصادی ندارد».
محمدعلی طالبی افزود: «این در حالیست که مناطق کشاورزی استان عمدتاً مناطق کمتر برخوردار هستند و کشاورزی نتوانسته آنطور که باید در معیشت، اقتصاد خانوارها و رشد و توسعۀ این مناطق تاثیر مثبتی داشته باشد».
وی با تاکید بر تغییر یا اصلاح جدی در الگوی کشت استان، ادامه داد: «نمیتوانیم تضمین کنیم که شرایط برای محصولاتی مانند پسته و خرما در شمال و جنوب به همین منوال ادامه پیدا کند و همواره تهدیدهایی مانند کمبود آب و برق و مسائل دیگر وجود دارند که بر اقتصاد کشاورزی تاثیرگذار خواهند بود».
به گزارش فردایکرمان به نقل از روابط عمومی استانداری کرمان، طالبی در ادامه با اشاره به بحران اخیر پیاز در جنوب استان بیان کرد: «وقوع بحران پیاز نشاندهندۀ عدم برنامهریزی مناسب در این حوزه است و متاسفانه کل کشور درگیر این بیبرنامگی است».
وی با بیان اینکه دوره فقدان اطلاعات و آمار گذشته است افزود: «امروزه میدانیم نیاز کشور به پیاز و یا سایر محصولات کشاورزی چقدر بوده و جمعیت، سرانۀ مصرف و میزان صادرات بر اساس بازارهای هدف، کاملاً مشخص است».
استاندار کرمان بر ایجاد یک اتاق فکر و برنامهریزی در سطح کشوری تاکید کرد و گفت: «براساس تحلیلها و آمارها میتوان یک نظام برنامهریزی مدون، به کشاورزان اعلام کرد که براساس آن مشخص شود چه میزان از هر محصول در استانهای کشور مورد نیاز است و تضمین خرید از سوی دولت صورت گیرد».
وی خاطرنشان کرد: «حتی اگر این اقدام در سطح کشور مقدور نباشد، باید همگی با همکاری و همافزایی، یک برنامهریزی مناسب در سطح استان داشته باشیم تا از بروز اتفاقاتی نظیر بحران پیاز در استان جلوگیری شود».
طالبی با تاکید بر اینکه در حوزۀ الگوی کشت، باید به سمت توسعۀ کشتهای گلخانهای در مناطق مناسب و موضوعات مرتبط حرکت کنیم یادآور شد: «لازم است الگوهای کشت موفق را در مناطق مختلف شناسایی کرده و گسترش دهیم».
وی با اشاره به وجود بزرگترین مجتمع کشت و صنعت در جیرفت، گفت: «متأسفانه نتوانستهایم تاکنون از این امکانات منحصر بهفرد بر اساس الگوی کشت، بهرهبرداری مناسبی داشته باشیم».
استاندار کرمان با تاکید بر ضرورت حمایت دولت از کشاورزان، افزود: «دولت میتواند با ارائۀ الگوهای کشت مناسب، حمایتهای خود را ارائه دهد».
وی با تاکید بر اهمیت حمایت از صنایع تبدیلی و فرآوری کشاورزی، اظهار کرد: «در استان سالانه 10 هزار تن کنجد تولید میشود، اما متاسفانه واحد فرآوری برای آن وجود ندارد».
طالبی با بیان اینکه توسعه صنایع تبدیلی و فرآوری کشاورزی در استان میتواند مشوقی برای سرمایهگذاران باشد افزود: «لازم است سازمانهای صمت وجهادکشاورزی بهگونهای برنامهریزی کنند تا تسهیلات بانکی به سمت حمایت از واحدهای فرآوری کشاورزی سوق داده شود، زیرا این امر میتواند تحرک قابل توجهی در این زمینه ایجاد کند».
وی با اشاره به اهمیت بهرهوری در منابع آب، بیان کرد: «هدف ما کاهش مطلق مصرف آب در بخش کشاورزی نیست، بلکه افزایش بهرهوری از منابع آب است که میتواند به اقتصاد کشاورزان و افزایش میزان کشت کمک شایانی کند و این امر واقعاً امکانپذیر است و برنامهریزی برای آن در دسترس ما قرار دارد».
طالبی در مورد وضعیت دامپروری در استان نیز گفت: «با توجه به ویژگیهای اقلیمی و منابع موجود در استان کرمان، وضعیت پرورش دام و طیور در برخی موارد چندان مناسب نیست».
وی خاطرنشان کرد: «بر اساس اطلاعات موجود، استان میتواند در برخی زمینههایی که ظرفیت تولید دارد، محصولات خود را در بازار داخلی عرضه کرده و میتوانیم با نگاه صادراتی، این تولیدات را داشته باشیم و امیدوارم در زمینۀ ظرفیتسازی برای تولید دام نیز اقدامات موثری انجام شود». /پ
نظر خود را بنویسید