گروه جامعه ـ در اولین نشست تخصصی مرکز سیرجانشناسی«جایگاهِ تاریخیِ سیرجان در جادهی ابریشم» بررسی شد.
به گزارش فردایکرمان به نقل از هفتهنامه پاسارگاد سیرجان، این نشست، عصر روز یکشنبه با حضور مسئولان شهرستان، اهالی فرهنگ و جمعی از علاقهمندان در سالن مهر شهرداری سیرجان برگزار شد.
در ابتدای این نشست ابوذر خواجویی، رئیس مرکز سیرجانشناسی با بیان اینکه این نشست در واقع اولین قدم رسمی مرکز سیرجانشناسی در راستای معرفی ظرفیتها و استعدادهای شهری است، گفت: «فرصتهایی که در یکی و دو سال اخیر نصیب شده، امکان این را به وجود آورده که سیرجان در آیندهی نزدیک در بعد گردشگری و فرهنگی با یک جهش بزرگ روبهرو شود. اتفاق بزرگ اول، جهانی شدن سیرجان در حوزهی صنایع دستی بود که هنوز آن را آنچنان که باید و شاید جدی نگرفتهایم. اتفاق دیگر نیز آن انتخاب سیرجان به عنوان یکی از سه شهر مسیر جاده ابریشم برای طرح بازآفرینی شهری است». خواجویی ادامه داد: «گویا در میان بیش از دهها دلیلی که سیرجان را به همراه دامغان و نهاوند از بین 400 شهر، به عنوان سه شهر پایلوت انتخاب کردهاند، یکی این بوده که بعضی از این شهرها از جمله سیرجان طی هزارههای گذشته چندین بار از بین رفتهاند و دوباره بازآفرینی شدهاند. دلیل بعدی اینکه این سه شهر در حوزههای تاریخی، فرهنگی و اجتماعی دارای پیشینهای دیرین هستند و با وجود استعدادهای فراوان آنطور که شایسته است در مسیر توسعه قرار نگرفتهاند. این موارد نشان میدهد که سیرجان چه اهمیتی در بحث های تاریخی و فرهنگی دارد که دیگران آنها را باور کرده اند، اما خودمان خیر».
شهردار سیرجان نیز در سخنانی با اشاره به انتخاب سیرجان به عنوان یکی از سه شهر مسیر جادهی ابریشم برای طرح بازآفرینی شهری، از عزم شهرداری برای حضور جدی در مباحث فرهنگی و همچنین اهمیت دادن به هویت تاریخی سیرجان در طرحهای پیش روی شهرداری خبر داد.
در ادامهی این نشست، حسن باستانیراد سخنران اصلی این مراسم و نماینده رسمی ایران در پروژهی جاده ابریشم یونسکو، با اشاره به اینکه تشکیل مرکز سیرجانشناسی بزرگترین اتفاق فرهنگی برای سیرجان است، گفت: «چند سال پیش در یک نشست علمی در کرهجنوبی، فردی به من گفت آیا میدانید اولین تحقیق جامعی که در مورد جاده ابریشم نوشته شده به دست یک ایرانی به نام باستانیپاریزی نوشته شده. مقصود او کتاب اژدهای هفت سر بود» باستانیراد در ادامه با تشریح جایگاه تاریخی سیرجان در جادهی ابریشم، گفت: «در دو سند مکتوب که به زبان عربی در هزار سال پیش نوشته و حدود نهصد سال پیش ترجمه شده و به ثبت یونسکو رسیدهاند، ما نقشههایی داریم که جایگاه سیرجان را به عنوان یک چهارراه مبادلاتی در جاده ابریشم ثبت کردهاند. اگر به این نقشهها دقت کنیم متوجه میشویم که سیرجان قلب جادهی ابریشم بوده، به گونهای که فردی که نقشه را میکشیده سیرجان را به عنوان نقطه در وسط قرار میداده و سپس شهرهای دیگر این جاده را در چهار سمت ترسیم میکرده است». عضو هیات علمی دانشگاه بهشتی با اشاره به اینکه سیرجان با توجه به چنین مواردی و اهمیت تاریخی و فرهنگی به عنوان شهر پایلوت برای طرح بازآفرینی شهری انتخاب شده است، بیان کرد: «آن چیز که مهم است در شهر ثروتمندی مثل سیرجان باید به فرهنگ توجه بیشتری شود تا سیرجان به آنچه که استحقاقش را دارد برسد».
عکس: لاله خواجویی / کانال تلگرامی مرکز سیرجانشناسی
نظر خود را بنویسید