گروه جامعه ـ جلسهی شورای مدیریت بحران استان کرمان با حضور رئیس سازمان مدیریت بحران کشور، استاندار کرمان و جمع زیادی از مدیران استان تشکیل شد. در این جلسه که شامگاه سهشنبه در محل استانداری کرمان برگزار شد، مدیران برخی دستگاهها ضمن اشاره به بحرانهای موجود در حوزهی مسئولیت خود، برای دریافت اعتباراتی که بتوانند اثرات زلزلهها و سیلابها و توفانها و هجوم آفات به مزارع و باغات و جنگلها را در استان جبران کنند به چانهزنی با اسماعیل نجار پرداختند.
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، استاندار کرمان در این جلسه گفت: « از سال 60 تا 96 هشت زلزلهی بالای پنج ریشتر در استان داشتیم یعنی به طور متوسط هر چهار و نیم سال یک زلزلهی شدید که آثار مخرب داشته است. یکی از این زلزلهها در بم بود که براساس آمار رسمی، حدود 26 هزار کشته و 30 هزار زخمی در این حادثه داشتیم».
محمدجواد فدایی با بیان اینکه استان کرمان 18 گسل فعال دارد و هر لحظه ممکن است با زلزلههای شدید مواجه شویم، به زلزلههای دو سال اخیر در راور و کوهبنان اشاره کرد که خساراتی به منازل مسکونی و تاسیسات عمومی در روستاها و شهرها برجای گذاشته است.
80 درصد پستۀ استان خسارت دید
فدایی سپس گفت: «یکی از مشکلاتی ما داریم کندی تصمیمگیری در سطح ملی و تاخیر در ابلاغ مصوبات است. مکرر در استان این را گفتهام که در فروردینماه امسال، بهدلیل افزایش ناگهانی دما با خسارت شدید پسته در شمال استان مواجه شدیم تا جایی که 80 درصد پسته خسارت دید. بحثی داشتیم این بود که کشاورازن بدهکار به بانکها چون درآمد ندارند نمیتوانند وام خود را پرداخت کنند و امکان دریافت تسهیلات جدید برایشان نیست پس بانکها با آنها تعامل کنند. در پی بازدید کارشناسان سازمان مدیریت بحران از شمال و جنوب استان، در 21 تیرماه مصوبهای در اینباره نهایی شد ولی مدتی گذشت و بانک مرکزی آن را ابلاغ نکرد. وقتی پیگیری کردیم گفتند که این مصوبه، اشکال دارد تا اینکه سرانجام در شهریور اشکال رفع شد ولی باز هم بانک مرکزی ابلاغ نکرد و گفتند ابهام دارد. در 21 آذر ابهام رفع شد و مصوبهای جدید آمد که حالا سقف دارد! به این شکل که دو هزار میلیارد تومان سقف بخشودگی تعهد دولت است در حالیکه فقط در استان کرمان 750 میلیارد تومان بار مالی در این بخش وجود دارد. بنابراین بانکها آن را اجرا نمیکنند. البته برخی بانکها میگویند که آن را داریم اجرا میکنیم ولی ما نمیدانیم دقیقا چه چیزی را دارند اجرا میکنند!».
وی ادامه داد: «ما مرتب از بانکها خواستیم با مشتریان و بدهکاران تعامل داشته باشند ولی مرتب با بدهکارانی مواجهیم که از این بابت گلایه دارند و این وضعیت، مشکلات اجتماعی هم در استان بهوجود آورده و حتی درگیریهایی نیز در استان داشتیم».
فدایی تصریح کرد: «از دولت و مسئولین ملی که سالها تجربهی آییننامه و مصوبهنویسی دارند وقتی مصوبهای مینویسند که اشکال دارد، خیلی قابل قبول نیست».
مردم بم هنوز گرفتار وامهای قبل از زلزله هستند
وی گفت: «مشکل بعدی عدم اجرای مصوبات است؛ مثلا در بم کشاورزان و عموم مردم قبل از زلزله وامهایی از بانکها گرفتند که بهدلیل زلزله نتوانستند اقساط را بپردازند و بعد هم، وامهای ساخت مسکن را هم که گرفتند معوقاتی دارد. دولت مصوبهای داده که این را تعیین تکلیف کرده ولی متاسفانه این مصوبه هم اجرا نشده است و حالا اهالی بم به دلیل معوقات قبلی امکان استفاده از وامهای جدید از جمله اشتغال را ندارند!».
استاندار کرمان با تاکید بر اینکه مصوبات باید کارشناسی شده باشد و اجرایی شود، اظهار کرد: «بحث بعدی وضعیت مخابرات و ارتباطات استان است. هم در زلزلهی بم و هم زلزلهی سال گذشته مشکل داشتیم که قرار بر این شد با 88 دکل جدید در استان پوشش مخابراتی تکمیل شود تا در مواقع بحران با مشکل مواجه نشویم. متاسفانه این پروژه هنوز اجرایی نشده و نیاز به حمایت بیشتر دارد تا به نتیجه برسد».
وی بیان کرد: «مشکل بعدی در ارتباط با زلزلهی راور و کوهبنان است که ما فقط وام مسکونی و کمک بلاعوض را داشتیم و برای تاسیسات عمومی مثل مدرسهها و ساختمانهای دولتی که تخریب شده علیرغم اینکه پیشنهاد داده شده ولی اعتباری برای این بخشها ابلاغ نشده است».
استاندار کرمان گفت: «ضمن اینکه مشکلات خشکسالی را هم در استان داریم بهویژه در بخش آب روستایی مشکلات جدی داریم. مجمع نمایندگان استان، پیگیریهایی داشتند و قرار بود اعتباری برای آبرسانی روستایی و حتی آبرسانی سیار اختصاص یابد ولی جز اعتبارات ماده 12 چیزی به ما داده نشده است که این اعتبار عمومی به همهی استانها داده میشود».
فدایی از نجار خواست تا برای رفع این مشکلات، استان کرمان را حمایت کند.
درخواست تسهیلات تکمیلی برای زلزلهزدگان زرند
در ادامهی جلسه، سیدمصطفی آیتالهی موسوی، معاون عمرانی استاندار کرمان از مشکلات استان در پرداخت تسهیلات تکمیلی به زلزلهزدگان گفت و خطاب به نجار اظهار کرد: «دو خواهش از شما داریم؛ یکی اینکه وقتی مصوبهای در دولت تصویب میشود باید لازمالاجرا باشد و دیگر هرکدام از بانکها نباید اجرای مصوبه را به ابلاغ بانک خودشان در تهران منوط کنند. ما الان در این خصوص برای پرداخت تسهیلات تکمیلی زلزله مشکلات زیادی داریم و برخی بانکها میگویند تا تهران ابلاغ نکند کار را انجام نمیدهیم». وی افزود: «تسهیلات تکمیلی که ابلاع شد همانطور قبلا هم مکاتبه کردیم؛ ما دربارهی زلزلهی زرند که در سال 95 رخ داد مشکلاتی داریم. ابلاغ این تسهیلات در سال 96 اتفاق افتاده و عملا اجرای آن با زلزلهی کوهبنان و راور همزمان شد. خواهش ما این است با توجه به مکاتبهی رئیس بنیاد مسکن کشور که تقاضای افزایش تسهیلات تکمیلی را داشتند شما هم این موضوع را پیگیری کنید تا برای زلزلهی زرند هم بتوانیم تسهیلات تکمیلی را داشته باشیم».
در ادامهی جلسه، سلطانینژاد، رئیس بنیاد مسکن استان کرمان خطاب به نجار گفت: «خوشبختانه 63 درصد واحدهای مسکونی روستایی در استان مقاوم هستند اما این بدان معنا نیست که کمک نمیخواهیم. در بخش بانکی همچنان مشکلاتی داریم تا 100هزار واحد مانده تمام شود و نیاز به حمایت داریم».
بحران گردوغبار کمتر از زلزله نیست
سپس، محمدرضا جزینیزاده، مدیرکل محیط زیست استان کرمان با اشاره به اینکه وقوع مکرر پدیدهی گردوغبار در استان زندگی را مختل کرده است، گفت: «گردوغبار پدیدهای کمتر از بحرانهایی مثل سیل و زلزله نیست. حل این بحران بیشتر از تبلیغات به پیگیری نیاز دارد».
وی با بیان اینکه چهار کانون تولید گردوغبار در خارج از کشور داریم، افزود: «11 کانون اصلی تولید گردوغبار هم در داخل کشور داریم که دو کانون آن شامل تالاب جازموریان و معادن متروکه و غیراصولی در شهربابک و سیرجان در استان کرمان قرار دارند».
جزینیزاده سپس تاکید کرد که استان کرمان نیاز به دستگاههای سنجش آلایندههای هوا دارد. وی اظهار کرد که دو دستگاه در شرق و یک دستگاه در شهر کرمان وجود دارد که دومی همیشه هم خراب است. او تاکید کرد که سازمان مدیریت بحران کشور در این زمینه به استان یاری برساند و همچنین گفت که برای احیای تالاب جازموریان بهعنوان یکی از کانونهای مهم تولید گردوغبار در ایران اعتباراتی اختصاص یابد.
در جستوجوی آب و پول
ابراهیم علیزاده؛ مدیرعامل آب منطقهای استان کرمان نیز از مشکلات مالی که برای تامین آب استان بهویژه در جبران تنش آبی در تابستان 98 دارند با نجار سخن گفت و یادآور شد که در مرکز استان بیش از سه هزار لیتر آب در ثانیه مصرف آب داریم ولی تولید آن هزار و 900 لیتر در ثانیه است و همین الان هم با کسری آب مواجهایم.
وی با اشاره به پروژهی انتقال آب صفارود برای تامین آب مرکز استان، اظهار کرد: «اگر اعتبار این پروژه بهموقع هم تامین شود ولی اجرای آن چندین سال طول میکشد». وی توضیحاتی دربارهی مشکلات اجرای این پروژه داد و در ادامه، از وجود شش هزار کیلومتر رودخانه در استان خبر داد که حریم دو هزار و 800 کیلومتر آن نیاز به اجرای اقداماتی برای مقابله با وقوع سیلاب دارد. علیزاده با بیان اینکه ساماندهی هر کیلومتر از طول رودخانهها، سه تا چهار میلیارد تومان هزینه دارد، از تهیهی طرح اضطراری مقابله با سیلاب در استان خبر داد که برای اجرای آن به 20 میلیارد تومان اعتبار نیاز است. او از نجار خواست تا در این زمینه به استان کمک کنند چرا که به گفتهی علیزاده، این نقاط اولویتدار، شرایطی دارند که نمیتوان ساماندهی آن را به آینده موکول کرد و نیاز به رسیدگی فوری دارند.
اسماعیل نجار با پرداخت این 20 میلیارد تومان به استان برای کنترل اضطراری سیلابها موافقت کرد.
گره در کار مالچپاشی، آفت در جان جنگلها
محمدمهدی رجبیزاده، مدیرکل منابع طبیعی استان کرمان نیز به مشکلاتی که در زمینهی مالچپاشی برای مقابله با بیابانزایی دارند اشاره کرد. او گفت که امسال شش و نیم میلیارد برای مالچ به استان داده شده اما چهار میلیارد تومان از این اعتبار باید بهعنوان مالیات به پالایشگاه بپردازند.
او با بیان اینکه سال گذشته که پروژهی مالچپاشی در استان شروع شد، دو هزار و 500 هکتار در شرق و یکهزار هکتار در جنوب استان مالچپاشی شده است، افزود: «اما امسال برای شرق استان سه هزار هکتار مشخص شده که بهدلیل افزایش قیمتها به یکهزار و 800 هکتار رسید و الان 800 هکتار نهایی شده ولی با افزایش مالیات و کرایهی حمل به 400 هکتار رسیده و این عدد بسیار کمی است».
نجار اما گفت که براساس مصوبهی دولت، متولی ریزگردها سازمان محیط زیست کشور است و 200 میلیون دلار از صندوق توسعه ملی به سازمان اختصاص یافته و از محلهای دیگر نیز اعتباراتی داده شده و مسئولیت توزیع و تصمیمگیری با این سازمان است.
به گزارش فردایکرمان، رجبیزاده همچنین از حملهی تشی (سیخور) و لورانتوس به 550 هزار هکتار از جنگلهای استان کرمان خبر داد و گفت که جنگلها در حال از بین رفتن است. او اظهار کرد که با این وضعیت فعلی تا 10 سال دیگر جنگلی در استان باقی نمیماند و از سازمان مدیریت بحران خواست تا برای مقابله با این مشکل، 55 میلیارد تومان به استان اختصاص دهند و هشدار داد که اگر امروز این اعتبار را ندهند، سالها بعد وضعیت بهجایی میرسد که مجبور خواهند شد هزینههای بیشتری بپردازند.
روستاهای استان در آستانۀ فاجعهای بزرگ
علی رشیدی؛ مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی استان کرمان نیز با بیان اینکه 850 روستای استان فاقد آب آشامیدنی سالم هستند، گفت: «متاسفانه 740 تا از روستاهای موجود که قبلا تامین آب شدهاند نیز با کمبود شدید آب مواجه شدهاند و با این وضعیت، سال آینده بحران بسیار بزرگی در زمینهی بیآبی روستاها خواهیم داشت». وی افزود: « آب 570 روستا که اغلب در سیرجان و بردسیر و رفسنجان هستند دچار مشکل فلزات سنگین شده و 170 روستا هم داریم که مشکل شوری آب دارند و 280 میلیارد اعتبار ویژه برای حل مشکل آب این روستا نیاز است».
نجار اما گفت که یکهزار و 20 میلیارد تومان به وزارت نیرو اختصاص داده شده از آن اعتبار کمک بگیرند. رشیدی اما شیوهی توزیع این پول در بین استانهای کشور را منصفانه ندانست.
رئیس جهاد کشاورزی جنوب استان کرمان نیز در این جلسه گفت: «کشاورزی جنوب گرفتار مگس مدیترانهای شده اگر این مگس وارد دشت شود فاتحهی کشاورزی ما خوانده میشود. با 20 میلیارد تومان اعتبار اما میتوان مانع وقوع این فاجعه شد».
خودمان هم نگرانیم
به گزارش فردایکرمان، اسماعیل نجار، رئیس سازمان مدیریت بحران کشور نیز در این جلسه، با ابراز همدلی با استان کرمان دربارهی بحرانهایی که با آن مواجه است، در پاسخ به مطالبات استان، توضیحاتی داد. وی گفت: «هرکاری از دستمان برمیآمده باتوجه به حوادث گوناگون انجام دادهایم اما چه کنیم که مراحل طولانی و گاهی فرآیند پیچیده است و خودمان هم در اینباره نگرانیم. ما بارها نامه به شخص رئیسجمهور و معاون اول ایشان داده و گاهی هم حضوری مشکلات را مطرح کردهایم».
وی افزود: «زمانی که در کرمان و کردستان استاندار بودم، جایی میخواستیم 100 درصد تامین اعتبار کنیم از ماده 10 و 16پروژه را تعریف میکردیم ولی امروز آنقدر فرآیند پیچیدهای باید طی کنیم تا به اعتباری برسیم و بعد 100 درصد آن را هم نمیدهند. ما همواره گفتهایم که این اعتبارات با روح حادثه همخوانی ندارد».
وی سپس، با بیان اینکه سالیانه 200 هزار واحد مسکونی در کشور نوسازی میشود، ادامه داد: «ولی در حوادث گاهی میبینیم منازل تخریب شده کمتر از تعدادی است که ما به دولت پیشنهاد میدهیم».
نجار در بخش دیگری از سخنان خود به مسئولان استان کرمان گفت که هرجا که مصوبات نیاز به اصلاح دارد، آن را پیشنهاد دهند. نجار افزود: «گاهی خود آقای نوبخت نیز مصوبهی ما را لغوکرده و اینها مشکلاتی است که به آن مبتلاییم».
وی همچنین با اذعان به مشکلاتی که با بانکها در پرداخت تسهیلات وجود دارد، اظهار کرد: «بانکها هم روندی دارند و میگویند باید از پول مردم صیانت کنیم». وی بیان کرد: «ولی بحث استمهال وامهای کشاورزی حل شد و بانکها باید به این مصوبه تمکین کنند».در ادامه، رئیس سازمان مدیریت بحران کشور گفت: «اردیبهشتماه امسال بهجز خشکسالی، در کشور 750 هزار هکتار باغ سوخت که 12 هزار میلیارد تومان برآورد اولیهی خسارت آن است. چهار پیشنهاد دادیم که یکی همین استمهال وامها بود که درگیر بروکراسی شد. در خصوص صندوق توسعه بیمه نیز کمکهایی شد. همچنین پیشنهاد دادیم کسانی که وام دریافت نکردند و با خشکسالی یا سرمازدگی مشکل دارند، برای هر هکتاری پنج میلیون تومان تسهیلات با کارمزد کم در اختیارشان میگذاریم و بهازای هر هکتار نیز دو میلیون کمک بلاعوض میپردازیم». وی اظهار کرد: «در آبرسانی روستای و سیار نیز، هزار و 20 میلیارد تومان به وزارت نیرو کمک شد و همچنین 40 میلیارد تومان به تامین آب عشایری اختصاص یافت. سهم استان کرمان 11 میلیارد و 720 میلیون تومان در آب روستایی و 40 میلیارد تومان در بخش عشایری بود که باید داده میشد». وی گفت: «در ادامهی پیگیریهایی که از سوی استان کرمان شد، 50 میلیارد تومان دیگر هم برای استان کرمان پیشنهاد دادیم تا دست استاندار برای حل مشکلات استان باز باشد». وی همچنین به تاثیر افزایش نرخ ارز بر خرید دستگاههای شتابنگار زلزله در کشور اشاره کرد و افزود: «241 میلیارد تومان برای خریدار شتابنگار پیشنهاد شد ولی الان موسسه ژئوفیزیک نوشته که با نرخ فعلی دلار نمیتوانیم چند دستگاه بیشتر بخریم. به آقای جهانگیری در اینباره نامه زدم و ایشان گفت که از دلار نیمایی باید استفاده شود و تاکنون به نتیجهای نرسیدیم». نجار اضافه کرد: «در حوزهی مسائل زیست محیطی و پسماندها و ریزگردها 200 میلیون دلار به سازمان محیط زیست داده شد یا برای آتشنشانی بعد از پلاسکو 90 میلیون دلار اختصاص یافته که مدیران اجرایی استان باید این اعتبارات را پیگیری کنند».
نظر خود را بنویسید