فردایکرمان ـ گروه جامعه: رئیس مرکز تحقیقات ایدز ایران گفت: «طبق آخرین آمار سال گذشته، تعداد بیمارانی که شناسایی شدهاند حدود ۲۵ هزار نفر بودند و تعداد بیمارانی که تخمین زده میشود، مبتلا بهHIV باشند ۴۵ هزار نفر است یعنی بیش از ۵۰ درصد بیمارانی که تخمین زده میشود مبتلا به HIV هستند را شناسایی کردهایم، اما وقتی که بیماران شناسایی میشوند، معمولاً با توجه به برنامههای کنترلHIV موفق هستند، این بیماران مراجعه میکنند و به مراکز ارجاع میشوند و تحت درمان قرار میگیرند و بار ویروسیشان به صفر میرسد».
لادن عباسیان افزود: «در حال حاضر مهمترین معضل، فاصلۀ بین تخمین و میزان موارد بیمارانی است که شناسایی شدهاند. این فاصله، بهخصوص در مردانی که رفتارهای جنسی پرخطر دارند، بیشتر است. طبق آخرین آمار سال گذشته، موارد جدیدی که شناسایی شدند، ۷۳ درصدشان بین سنین ۲۰ تا ۴۵ سال بودند. نکته دیگر اینکه اگر یک آمار کلی بخواهیم از بیمارانی که اکنون مبتلا هستند، ارائه دهیم، اکثرشان کسانی هستند که پیش از این سابقۀ اعتیاد تزریق داشتند، ولی طبق آخرین آمار سال گذشته، مواردی که جدید شناسایی شدهاند، ۶۵ درصد کسانی بودند که از طریق رفتار جنسی پرخطر مبتلا شدهاند».
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایلنا، وی سوم خردادماه در ادامۀ اظهاراتش بیان کرد: «فردی که مبتلا به ویروس HIV میشود، ممکن است حتی تا ۱۰ سال هیچ علامتی نداشته باشد، لذا اگر کسی تصور میکند که رفتارپرخطر داشته است به رغم اینکه علامتی ندارد، توصیه میشود به مراکز مشاوره بیماریهای رفتاری مراجعه کند و تست انجام دهند».
رئیس مرکز تحقیقات ایدز با بیان اینکه نکتۀ مهم به ویژه در آقایان که رفتارهای پرخطر دارند گاهی ترس است، گفت: «آنها تصور میکنند که اگر به مراکز مراجعه کنند و تست بدهند، شناسایی میشوند. متاسفانه HIV هنوز یک بار انگ اجتماعی زیادی در جامعه دارد. اما نکتۀ مهم این است که در این مراکز مشاوره، عملاً تست به صورت محرمانه انجام میشود. یعنی حتی فرد میتواند اسمش را نگوید و کد ملیاش را هم ندهد و فقط تست بدهد».
این متخصص بیماریهای عفونی اظهار کرد: «عامل دیگری که موجب میشود افراد مراجعه نکنند، این است که نمیدانند اگر مبتلا به HIV باشند، قابل درمان است. البته به این معنا نیست که ویروس از بدنشان پاک میشود اما ویروس در خونشان به صفر میرسد».
وی توضیح داد: «این بیماران باید تا آخر عمر خود دو قرص استفاده کنند یعنی حتی از درمان فردی که دیابت دارد و تا آخر عمرش انسولین مصرف میکند، راحتتر است. اگر افراد آگاهیهای لازم را داشته باشند، راحتتر مراجعه میکنند و تست انجام میدهند. از سوی دیگر هرچه زودتر تشخیص بیماری داده شود، سلولهای ایمنی کمتر تخریب میشود و این برای سلامت فرد بهتر است».
عباسیان سپس بیان کرد: «در گذشته بیشترین آمار مبتلایان به ویروس HIV مربوط به معتادان تزریقی بوده است، اما با برنامههای کاهش آسیبی که در ایران اجرا شده و جزو برنامههای موفق کنترل HIV بود، سرنگ به افراد معتاد داده شد و قرص متادون جایگزین مواد تزریقی شد و همین باعث شد که میزان معتادان مبتلا به HIV کاهش یابد، اما چون رفتارهای پرخطر جنسی در جامعه افزایش یافته است و افراد هم آگاهی ندارند و همین موجب شده است در سال گذشته ۶۵ درصد موارد جدید، انتقال از راه جنسی باشد که چندان علامت خوبی نیست. مضافا بر اینکه تعداد زنانی که مبتلا به HIV هستند نیز در حال افزایش است».
رئیس مرکز تحقیقات ایدز در بخش دیگری از اظهاراتش با بیان اینکه هنوز واکسن مؤثری برای ویروس HIV ساخته نشده است، گفت: «کلی کارهای تحقیقاتی و پژوهشی در جاهای مختلف دنیا انجام میشود تا یک واکسن موثر برای ویروس ساخته شود، ولی هنوز نه در ایران و نه در هیچ جای دیگر دنیا ساخته نشده است».
وی افزود: «در مورد داروها، به محض اینکه تشخیص داده میشود که فرد مبتلا به HIV است دو قرص خوراکی وجود دارد. در بعضی از کشورهای پیشرفته، داروهای تزریقی هم است که هنوز وارد ایران نشده و داروها به صورت خوراکی داده میشوند. داروها بسیار مؤثر هستند. ظرف یک ماه بار ویروسی در خون بیماران ممکن است به صفر برسد و هیچ عوارض دارویی ندارد و بیماران پس از مصرف دارو متوجه میشوند که تغییرات مثبت ایجاد شده است».
وی یادآور شد: «داروهای ویروس HIV در داروخانهها موجود نیست و در مراکز مشاورۀ بیماریهای رفتاری موجود است و از طریق وزارتخانه در اختیارشان قرار میگیرد».
عباسیان گفت: «اکثر داروها ایرانی هستند، اما داروهای خارجی هم وجود دارد. خوشبختانه، دستاندرکاران مسئول تمام تلاش خود را کردهاند که تحریمها بر بحث داروها، درمان و تشخیص بیماری تاثیری نداشته باشد».
وی با بیان اینکه کیتهای تشخیصی نیز به وفور در مراکز وجود دارد، اظهار کرد: «نه تنها در مراکز مشاوره، بلکه در بسیاری از مراکز گذری، کمپها و زندانها این کیتها وجود دارد. این کیتهای تشخیص سریع هستند یعنی یک سوزن به انگشت بیمار زده میشود و ظرف یک ربع جواب داده میشود و به صورت محرمانه انجام میشود».
وی ادامه داد: «اگر بیمار سریع مراجعه کند و درمان مؤثر بگیرد، عملا چون تکثیر ویروس متوقف میشود، یک عمر طبیعی خواهند داشت. معمولاً بیماران هر سه ماه یکبار ویزیت میشوند تا دچار بیماریهای عروقی، چربی و فشار بالا نشوند و بیماران مبتلا به HIV تا آخر عمر تحت نظر هستند». / الف
نظر خود را بنویسید