فردایکرمان – پروین میرزاحسینی: برای اولین بار در منطقۀ جنوبشرق کشور با تلاش و کوشش دکتر فواد امانالهی متخصص بیماریهای قلب و عروق، عمل بازگشایی عروق قلبی با کمک دستگاه آی وک (IVAC) در بیمارستان پیامبر اعظم کرمان انجام شد.
به گفتۀ دکتر امانالهی، این روش درمانی برای بیماران با نارسایی شدید قلبی و دچار تنگی عروق که امکان جراحی قلب باز یا استنت گذاری به طریق معمول برای آنها فراهم نیست، انجام میشود.
دکتر امانالهی فوقتخصص اینترونشنال کاردیولوژی (آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی) از دانشگاه علومپزشکی شیراز، عضوکمیسیون و شورای پزشکی سازمان تامین اجتماعی، استادیار و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی کرمان است.
در گفتوگو با این پزشک فوقتخصص دربارۀ وضعیت شیوع بیماریهای قلبی در کرمان و تجهیزات درمانی در استان گفتوگو کردیم که در ادامه میخوانید.
دکترامانالهی با بیان اینکه بیماریهای قلبی و عروقی یکی از علل اصلی مرگ و میر در جهان و ایران است، توضیح داد: «بر اساس چندین مطالعه و کار تحقیقاتی که انجام شده، میانگین ابتلا به بیماریهای قلبی در استان کرمان بین ۳۵ تا ۴۶ درصد است که با میانگین کشوری برابر است».
وی افزود: «دیابت، فشار خون، چربی خون، سیگار، بیتحرکی و وضعیت نامناسب رژیم غذایی از عوامل خطر در ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی هستند».
این متخصص قلب ادامه داد: «مصرف بیش از اندازۀ فستفودها، روغنهای جامد و غذاهای فرآوری شده، استرسهای مزمن کاری، شغلی، زندگی و فرهنگی و آلودگیهای هوا نیز جزو عواملی هستند که در ابتلا به بیماریهای قلبی تاثیر بسیار زیادی دارند».
وی با بیان اینکه استرسهای مزمن طولانیمدت به عنوان یکی از عوامل اصلی بیماریهای قلبی و عروقی و سکتههای قلبی شناخته میشود، یادآور شد: «بیمارانی داریم که هیچ عامل خطر و یا بیماری زمینهای خاصی ندارند اما با توجه به شرایط شغلی و اقتصادی که بهوجود آمده به این بیماری دچار شدند».
دکتر امانالهی دربارۀ میانگین سنی ابتلا به بیماری قلبی نیز گفت: «میانگین سنی ابتلا به بیماری قلبی در ۱۰ سال گذشته بین ۵۰ تا ۵۵ سال بود اما الان بیمارانی داریم که حدود ۳۰ تا ۳۵ سال سن دارند».
وی خاطرنشان کرد: «با توجه به وضعیت جامعه، سن ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی بسیار کاهش پیدا کرده است».
این پزشک فوقتخصص بیماریهای قلبی و عروقی دربارۀ امکانات و تجهیزات استان برای درمان بیماریهای قلبی و عروقی گفت: «کارهای اولیه برای درمان این بیماریها مانند درمانهای دارویی، آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی در کرمان انجام میشود اما استان فاقد بعضی از تجهیزات لازم برای درمان بیماریهای قلبی است».
وی با اشاره به وجود تجهیزات جدید درمانی در برخی مناطق کشور، افزود: «کرمان از نظر دستگاههای تخصصی و روشهای درمانی تا حدودی از سایر مناطق کشور عقبتر است و بعضا تجهیزاتی که در استانهای همجوار وجود دارد در کرمان فراهم نیست».
دکتر امانالهی بیان کرد: «فراهم کردن این تجهیزات به تامین هزینه و بودجه و همچنین پشتیبانی سازمانها بستگی دارد».
وی یادآور شد: «به تازگی در بیمارستان شفا و مهرگان چند عمل تعویض دریچه قلب از طریق آنژیوگرافی به روش بسته برای بیماران مبتلا به تنگی دریچه آئورت انجام شده است».
این پزشک متخصص قلب در ادامه از تجهیز بیمارستان پیامبر اعظم به دستگاه آی وک (IVAC) خبر داد و گفت: «با استفاده از این دستگاه برای اولین بار در استان و منطقۀ جنوبشرق، موفق شدیم برای بیماری که دچار تنگی عروق و نارسایی شدید قلبی بود، سابقۀ سکتۀ قلبی داشت، عملکرد قلب او ضعیف بود و امکان عمل جراحی قلب باز برای ایشان وجود نداشت، کار بازگشایی عروق قلب را انجام دهیم».
وی توضیح داد: «کارکرد قلب این بیماران ضعیف است و چون پمپاژ قلب به درستی انجام نمیشود، به همین دلیل در زمان آنژیوگرافی، ممکن است به دلیل مادۀ حاجبی که تزریق میکنیم مشکل بیمار حادتر شود اما با استفاده از این دستگاه که از طریق پا و به صورت موقت وارد قلب بیمار میشود، با خیال راحت آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی را انجام میدهیم».
دکتر امانالهی خاطرنشان کرد: «این دستگاه به عنوان دستگاه کمک قلبی شناخته می شود و بهصورت اتوماتیک به قلب برای بهتر شدن گردش خون کمک میکند و در نتیجه بیمار مشکلی پیدا نمیکند».
وی با اشاره به موفقیتآمیز بودن این عمل، یادآور شد: «طی این عمل موفق شدیم یکی از رگهای قلب که ۱۰۰ درصد بسته شده بود و رگ دیگری که دچار تنگی شدید بود را باز کنیم».
دکتر امانالهی ادامه داد: «این کار در منطقۀ جنوبشرق کشور و کرمان برای اولین بار در بیمارستان پیامبر اعظم انجام شد و در حالحاضر نیز تنها چند مرکز معدود در کشور این کار را انجام میدهند».
وی گفت: «در حال حاضر پیگیر تجهیز بیمارستان به دستگاههای دیگری نیز هستیم که این موضوع به همکاری سازمان مرکزی برمیگردد». /پ
نظر خود را بنویسید