فردایکرمان ـ گروه فرهنگوهنر: نخستین قسمت از ویژهبرنامه شبهای ماندگار در رفسنجان به نکوداشت بانوی شاعر «پروین وجدانی» اختصاص داشت تا از او به پاس یک عمر فعالیت فرهنگی و ادبی تجلیل شود.
وجدانی متولد ۲۹ مهر ۱۳۱۹ رفسنجان است. او تحصیلات مقطع ابتدایی را در این شهر و تحصیلات متوسطه را در کرمان گذرانده و دانشآموختۀ کارشناسی آموزش ابتدایی است.
وی طی سال ۱۳۳۷ یا ۱۳۳۸ خورشیدی با سیدمحمد ابریشمی که نخستین یا از نخستین پزشکان رفسنجان بود ازدواج کرد.
بانو وجدانی از نوجوانی علاقهمند به شعر و ادبیات بود و با چاپ اشعار در مجلات بانوان و زن روز این استعداد خود را بروز داد؛ خبرنگار مجله بانوان و ریاست انجمن زنان در شهرستانهای مریوان و رفسنجان از دیگر فعالیتهای اجتماعی این شاعره در سال های دور است.
ریاست انجمن شعر شهید ارسلان در دهۀ ۷۰، مدیریت نگارخانۀ نگاه ابریشم، همکاری با روزنامه محلی بانگ جرس و انتشار کتابهای «سبدی پر از نگاه»، «قطره اما طلا»، «یک بقچه پر از خالی»، «هیچ جا خونه آدم نمیشه»، «مرغ همسایه» و «صدای پای گل» از اهم فعالیتهای حوزه فرهنگی و هنری این شاعر اهل رفسنجان است.
به گزارش فردایکرمان به نقل از ایرنا کرمان، وجدانی ضمن حضور در محافل ادبی و شعر، در این راه شاگردان زیادی تربیت کرد و بهترین توصیف را باید از زبان یکی از شاگردانش شنید که وی را مادر شعر رفسنجان نامیده است.
تیمچه (بازارچه) تاریخی معین شهر رفسنجان شامگاه یکشنبه 22 تیرماه طی آیینی از پروین وجدانی که بیش از نیم قرن در سپهر آسمان ادب و شعر استان کرمان و به ویژه شهر رفسنجان فعالیت فرهنگی دارد تجلیل کرد.
سیدمحمدعلی گلابزاده ـ نویسنده، پژوهشگر و رئیس مرکز کرمانشناسی در این مراسم گفت: «اینکه چنین همتی به کار گرفته و بزمی برای کسی آراسته میشود که عمر خود را در جهت گسترش و اعتلای ارزشهای فرهنگی یک جامعه به کار گرفته، بسیار ارزشمند و بارقۀ امیدی برای نسلی است که فردای این مملکت بر شانههای آنها استوار میماند».
وی افزود: «خانم وجدانی نیازی به برگزاری این مراسم ندارد، ولی برای آنها که گام را جلو میگذارند، احساسی ایجاد میشود تا او را ببینند».
گلابزاده ادامه داد: «یکی از ویژگیهای رفسنجان، کرمان و سایر شهرستانهای استان، وجود زنانی است که در گذر روزگاران همیشه پرچم عزت و افتخار این سرزمین را بر بلندای روزگاران برافراشتند».
وی سپس اظهار کرد: «در سال ۱۳۸۵ که پژوهش و تحقیق خودم در مورد زنان کرمان را آغاز کردم و این مجموعه منتهی به تألیف و نشر کتاب «زن کرمانی، روشنای زندگانی» شد، به عنوان مرد کرمانی همیشه در مقابل زنان کرمان سر تعظیم فرود آوردم. این زنان هم در عرصۀ فرهنگ گام برداشتند و هم در زمینه سیاست و مسائل اجتماعی، زندگی، خانه و سرای خود را به عنوان دانشگاهی برای آموختن دیگران مطرح کردند. بزرگی و عظمت این زنان قابل تقدیر است و امیدوارم هر روز شاهد این بزرگی، عظمت وگسترش آن در جامعه باشیم».
سیدعلی میرافضلی ـ شاعر و پژوهشگر برجسته نیز در این مراسم گفت: «همواره علاقهمندان به شعر، از نگاه مهربانانه و تشویقهای خانم وجدانی بهرهمند شدند و در مسیر شعر و هنر پیش رفتند؛ این ویژگی همچنان در ایشان است که همگان از دیدنشان خوشحال میشوند و دلگرمی و انرژی میگیرند».
وی افزود: «پنج کتاب شعر و یک کتاب نثر از خانم وجدانی دارم که صمیمیت لحن و سادگی و صفا در همۀ اشعار وجود دارد. بعضی شاعران بین شخصیت و شعرشان فاصلهای ندارد و شعر مجسم هستند؛ ایشان از جمله کسانی هستند که این ویژگی را دارند».
وی با ذکر خاطره ای از دوران نوجوانی خود گفت: ۴۱« سال پیش که من نوجوانی ۱۵ ساله بودم و اولین بار در انجمن شعر رفسنجان ایشان را دیدم و برای من شعرخوانی در جمع بزرگان سخت بود، چند رباعی خواندم و نگاه مهربانانه ایشان دلگرمی ما و همه شاعران و جوانانی بود که به عرصۀ شعر میآمدند».
برپایۀ این گزارش، وجدانی نیز در این آیین ضمن تشکر و قدردانی از دستاندرکاران این آیین تجلیل، اشعاری از اثار خود را برای حاضران قرائت کرد.
همچنین در این مراسم به همت شهرداری رفسنجان، تعدادی از شاگردان وجدانی به قرائت اشعار خود در وصف این شخصیت ادبی پرداختند. / الف
نظر خود را بنویسید