فردایکرمان - گروه جامعه: مدیرکل بهزیستی استان کرمان در نشست خبری به مناسبت هفته بهزیستی گفت: «چهار سال پیاپی در استان کرمان، کودکآزاری و بدسرپرستی در راس آسیبهای اجتماعی قرار داشت اما از اواخر سال ۱۴۰۳ شاخص اقدام به خودکشی بالا رفت و در حال حاضر اولین آسیب اجتماعی استان اقدام به خودکشی است».
علیرضا وحیدزاده افزود: «پس از اقدام به خودکشی، مسائلی مانند بدسرپرستی، کودکآزاری، اختلافات حاد خانوادگی، خشونت، ترک منزل، کودکان کار و خیابانی، سالمندآزاری و والدآزاری در ردههای بعدی آسیبهای اجتماعی قرار دارند».
وی خاطرنشان کرد: «شاخص اقدام به خودکشی در یکی از شهرستانهای جنوبی و همچنین یکی از شهرستانهای شرق کرمان، نسبت به سایر مناطق استان بالاتر است».
وحیدزاده همچنین یادآور شد: «بر خلاف انتظارات عمومی، بیشترین مصرف مواد مخدر در استان کرمان، همچنان به مواد مخدر سنتی اختصاص دارد».
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه مطالعات نشان میدهد هر سال به جمعیت جامعۀ هدف بهزیستی اضافه میشود، گفت: «رسوخ ناهنجاریهای اجتماعی در جامعه سبب میشود هر سال تعدادی از افراد نیاز به خدمات دستگاههای حمایتی داشته باشند».
مدیرکل بهزیستی استان کرمان بیان کرد: «مطالعات تطبیقی روشن کرد زندگی در دنیای مدرن و فرامدرن، به سادگی زندگی در نظام سنتی نیست و هرچه جلوتر میرویم رفتارهای اجتماعی و تعاملات ما پیچیدهتر میشود و زندگی کردن نیاز به مهارتهایی در سطوح مختلف دارد».
وی ادامه داد: «انسان نسل امروز به آگاهیهایی نیاز دارد تا بتواند در دنیای مدرن و فرامدرن، خودمراقبتی و تابآوری داشته باشد و ارتباط موثر برقرار کند».
وحیدزاده با بیان اینکه بهزیستن با توسعۀ توانبخشی و حمایتها و افزایش تعداد مراکز بهزیستی امکانپذیر نیست، یادآور شد: «در کرمان ۱۵۲ مرکز شبانهروزی و مراقبتی داریم که از افرادی دارای اختلالات چند سطحی نگهداری میکنند و با ۵۷۲ مرکز نیز قرارداد داریم اما واقعیت این است که علیرغم همۀ این خدمات با افزایش روزافزون ناهنجاریهای اجتماعی روبهرو هستیم».
وی گفت: «مطالعات نشان میدهد که ما مهارتهای لازم را برای زندگی در این بازۀ زمانی نداریم».
مدیرکل بهزیستی استان کرمان افزود: «بسیاری از نظامهای اجتماعی که روابط بین فردی و بین خانوادگی قوی دارند، کمتر آسیب میبینند و حتی کمتر دچار بیماری میشوند».
وی یادآور شد: «در سال جاری میخواهیم ضمن همافزایی با تشکلهای غیردولتی و کمک فعالان اجتماعی، اطلس ناهنجاریهای اجتماعی را در استان بنویسیم و بر اساس آن مهارتهای اجتماعی مرتبط مانند کنترل خشم، خودمراقبتی، ارتباط موثر، همدلی و ... را تقویت کنیم و یا آموزش بدهیم».
وحیدزاده با بیان اینکه در ۲ ماه گذشته دربارۀ خودکشی نگرانیهایی در استان شکل گرفت، اظهار کرد: «گفته شد خودکشی بین طیف جمعیتی ۱۵ تا ۲۵ سال خیلی رشد داشته و زنان خانهدار هم به نوعی درگیر آن هستند. بر این اساس لازم دیدیم در مناطقی از استان که شاخصهای یک نوع خاص از ناهنجاری رشد کرده، مطالعۀ علمی با رویکرد کیفی انجام دهیم که از ابزارهای مصاحبۀ عمیق برای جمعآوری اطلاعات استفاده کردیم».
وی خاطرنشان کرد: «اولین مکانیسمی که در خودکشی نقش داشت، خانواده و محتوای ارتباطاتی بود که در محیط خانه بین اعضای خانواده رد و بدل میشود. کانونهای خانوادگی سرد که با هم ارتباط ندارند، صحبت نمیکنند و شبکههای اجتماعی سست، بیشترین پتانسیل را داشتند که فرد بخواهد به زندگی خود پایان دهد». /پ
نظر خود را بنویسید