فردایکرمان ـ گروه جامعه: با وجود اینکه سرپرست میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان کرمان گفته بود که با راهاندازی ایستگاه آتشنشانی در بنای تاریخی خانۀ شرکت فرش در مجاورت کاروانسرای وکیل شهر کرمان مخالفند، معاون حملونقل و امور زیربنایی شهرداری کرمان اعلام کرده است که این پروژه متوقف نشده و در حال طراحی برای ایجاد یک سازۀ موقت به منظور راهاندازی ایستگاه آتشنشانی در این بنای تاریخی هستند و در این خصوص با میراثفرهنگی توافق کردهاند.
این در حالی است که پس از شکلگیری موجی از مخالفتها با این اقدام شهرداری، مرتضی نیکرو سرپرست میراثفرهنگی 26 فروردینماه در پاسخ به فردایکرمان گفت: «ما به دنبال مرمت و احیای خانۀ شرکت فرش هستیم و اولویت ما راهاندازی موزۀ فرش کرمان در این بناست. قطعا ایستگاه آتشنشانی بازار ایجاد میشود ولی باید در یک زمین خالی احداث شود». وی تصریح کرد: «قطعا ایستگاه آتشنشانی در این بنا راهاندازی نمیشود. شاید موزۀ آتشنشانی بشود ولی ایستگاه نمیشود».
محمدرضا یحییزاده اما 31 تیرماه به ایرنا کرمان گفت: «بعد از شروع عملیات خاکبرداری در ساختمان موزۀ فرش کرمان و اینکه میراثفرهنگی جلوی کار را گرفت، جلسهای را در اداره کل میراثفرهنگی استان با حضور همکاران آتشنشانی داشتیم و در آن جلسه هماهنگی شد که ایستگاه آتشنشانی ساخته و در کنار آن موزه آتشنشانی هم ایجاد شود یعنی یک قسمت، ایستگاه آتشنشانی و قسمت دیگر موزه باشد».
وی افزود: «پروژه متوقف نشده و در مراحل طراحی است اما قرار شد یک سازۀ موقت ایجاد شود چون در بازار کرمان هر لحظه ممکن است اتفاقی بیفتد و خساراتی بر جای بگذارد».
به گزارش فردایکرمان، وی تاکید کرد: «قرار شد ایستگاه به صورت سازۀ موقت احداث شود تا طراحی مکان موردنظر برای موزۀ آتشنشانی نیز انجام شود. طراحی سازه و ساختمانی که دو منظوره باشد یعنی یک قسمت آن موزه و قسمت دیگر ایستگاه آتشنشانی باشد، زمانبر است».
وی گفت: «بعد از طراحی نیز باید طرح کلی تایید میراثفرهنگی را بگیرد و مقداری زمانبر میشود لذا قرار شد اول یک سازۀ سبک که قابل جمعآوری باشد، احداث شود تا زمانی که تاییدیۀ نقشهها را از میراثفرهنگی بگیریم ضمن آنکه ردیف بودجۀ آن هم باید در شورای شهر تامین شود و بدون تامین بودجه نمیتوان کار کرد».
یحییزاده ادامه داد: «سازۀ موقت را همکاران سازمان آتشنشانی شهرداری کرمان انجام میدهند و در حال احداث است. این سازه در قسمتی از محوطه است که بعدها برای ایجاد موزه مزاحمتی نداشته باشد و مکان کوچکی است که خودروهای مخصوص آتشنشانی در آنجا مستقر شود و با میراثفرهنگی توافق کردیم که به این صورت باشد».
وی در پاسخ به این سوال که چرا ایستگاه آتشنشانی در زمینهای خالی اطراف بازار ساخته نمیشود؟ اظهار کرد: «این زمینهای خالی دارای صاحب یا ورثه هستند و مسائل خاص خود را دارند بنابراین، آنها را به راحتی در اختیار شهرداری قرار نمیدهند که ساختمان جداگانه برای آتشنشانی احداث شود و با توجه به اهمیت ایمنی بازار کرمان، ساختمان موزه فرش برای ایستگاه دوازدهم در نظر گرفته شد».
معاون شهردار کرمان اضافه کرد: «در حال حاضر ساخت چند ایستگاه دائمی آتشنشانی از جمله در شهرک شهید مطهری و بلوار شهید صدوقی (روبهروی سه راه دخانیات) از طرف معاونت زیربنایی شهرداری در دست اقدام برای انتخاب پیمانکار و ساخت است، این ایستگاهها طراحی شده و در مرحله ساخت قرار دارند».
وی یادآور شد: «ایستگاه آتشنشانی یازدهم شهر کرمان اواخر سال گذشته در شهرک شهید مطهری افتتاح شد ولی آن هم در سازه موقت بوده و همکاران ما سازه موقت را به این دلیل احداث میکنند مثل بازار که با توجه به بُعد مسافت آن نقطه از ایستگاههای مجاور، تراکم جمعیت و سایر عوامل، حادثه ای روی دهد بتوانند در زمان کمتری عملیات اطفای حریق را انجام دهند».
یحییزاده گفت: «فرآیند ساخت یک ساختمان دائمی به لحاظ طراحی، میزان برآورد اعتبار، رعایت استانداردهای فنی، اخذ تاییدیۀ آتشنشانی، انتخاب پیمانکار و بعد ساخت آن طول میکشد لذا برای خدماترسانی مناسب در حوادث احتمالی نیاز به راهاندازی ایستگاه است تا ساختمان دائمی نیز احداث شود».
به گزارش فردایکرمان، در ایام تعطیلات نوروز بود که برای اولینبار، فردایکرمان به نقل از امید ابراهیمی ـ مدیرعامل انجمن دیدهبان میراث و تمدن کارمانیا از فعالیت لودرها و کامیونهای شهرداری در حیاط خانۀ تاریخی شرکتفرش چسبیده به بازار گزارش داد. مشخص شد که قصد دارند در این محل ایستگاه آتشنشانی بسازند.
پس از آن، جهانشاهی سخنگوی آتشنشانی کرمان اعلام کرد که میراثفرهنگی اجازۀ این را داده که ساختمانی همکف در حیاط این خانه احداث کنند تا ایستگاه آتشنشانی بازار تاریخی در آن فعال شود.
روحی ـ معاون پیشین میراثفرهنگی کرمان اما گفت که بهدلیل موقعیت و پیشینه و شرایطی که این خانۀ تاریخی دارد، ساختوساز در آن نقض صریح قانون است.
با شکلگیری موجی از مخالفتها با این اقدام شهرداری، نیکرو ـ سرپرست میراثفرهنگی استان کرمان اعلام کرد که این خانه واجد ارزش است و باید حفظ شود. پس از ادامۀ مخالفتها، نیکرو موضع صریحتری گرفت و گفت که این بنا نباید به ایستگاه آتشنشانی تبدیل شود.
محمد طاهری از فعالان صنعت فرش کرمان در گفتوگو با فردایکرمان دربارۀ بخشی از تاریخچۀ خانه اطلاعاتی داد. از جمله اینکه این بنا، تجارتخانۀ شرکت فرش کرمان بوده است. او با بیان اینکه این بنا بخشی از سابقۀ فرش کرمان است، پیشنهاد داد تا موزۀ فرش در آن راهاندازی شود.
دکتر کامران حسینخانی ـ عضو هیات علمی دانشگاه و رئیس بخش فرش دانشکده هنر و معماری دانشگاه باهنر کرمان نیز طی یادداشتی که در فردایکرمان منتشر شد، مخالفت خود را با این طرح شهرداری اعلام کرد و گفت: «ساخت موزه و ایستگاه آتشنشانی در محوطۀ تجارتخانۀ فرش نامربوط است».
در بخشی از این یادداشت آمده است: «طرح اخیر شهرداری مبنی بر ساخت موزۀ آتشنشانی در محوطه (حیاط) ساختمان خانۀ شرکتفرش، یکی دیگر از رخدادهای ناخوشایند مرتبط با موضوع بافت تاریخی و هویت فرهنگی شهر کرمان است. خانهای که هویت آن با قالی کرمان گره خورده و هنوز تصاویر روزگار شکوه و رونق آن خاطرۀ خوش میسازد. اگر درست و دقیق به موقعیت مکانی این خانه که در مجاورت محل اسکان و بازدید گردشگران خارجی و داخلی بیندازیم، متوجه اولویت کاربری این مکان خواهیم شد. چنانکه دیگر افراد صاحبنظر و کارشناس به درستی بیان نمودهاند، ایستگاه و موزه آتشنشانی در سوی دیگر راستهبازار و فضاهای پارکینگ در اختیار، از قابلیت کمکرسانی بهتری نسبت به مهار بحرانهای احتمالی برخوردار است. بحث راهاندازی موزۀ فرش کرمان حدود یک دهه است که در محافل رسمی و کارشناسی این حوزه مطرح شده و تاکنون به نتیجه نرسیده است. در همین هنگامه، خبر تخریب و تغییر کاربری ساختمان تاریخی تجارتخانۀ فرش مطرح میشود. پیشنهاد اینجانب این است که در حال حاضر با حصارکشی مناسب هرگونه اقدام به ظاهر عمرانی متوقف گردیده و جلسات هماندیشی با نهادهای مرتبط عنوان شده (میراثفرهنگی، دانشگاه و شهرداری) هماهنگ شود. به طور قطع اگر هدف رسیدن به نتیجۀ مطلوب و هدفی باشد که خیر و صلاح فرهنگ و مردم شهر در آن دیده شود، نتیجۀ درست رقم خواهد خورد».
با این وجود شهرداری بر طرح خود مبنی بر راهاندازی ایستگاه آتشنشانی در این بنای تاریخی ارزشمند اصرار دارد. / الف/ الف
نظر خود را بنویسید