فردایکرمان ـ اسما پورزنگیآبادی: نشست خبری سرپرست میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان کرمان در حالی برگزار شد که افکار عمومی و رسانهها، در انتظار شنیدن گزارشهایی امیدبخش از روند توسعۀ این سه حوزۀ مهم بودند. به خصوص اینکه پس از بحرانهای پیاپی، هر سه این بخشها در استان با رکود و چالش مواجه هستند.
هرچند در این نشست، از سوی مرتضی نیکرو ـ سرپرست میراثفرهنگی و معاونانش به برخی اقدامات انجامشده اشاره شد، اما آنچه که بیش از هر چیز جلب توجه میکرد، فاصلۀ محسوس میان انتظارات موجود و دستاوردهای اعلامشده بود.
در این جلسه، تعدادی از فعالان گردشگری استان، مدیرکل امور بانوان و خانوادۀ استانداری، رئیس جامعه هتلداران استان و رئیس کمیسیون گردشگری شورای شهر کرمان نیز حضور داشتند.
بهرامی رئیس جامعه هتلداران استان از وضع بد هتلها خبر داد و گفت که ضریب اشغال به 20 درصد رسیده است که در فردایکرمان با تیتر «بحران هتلهای خالی کرمان» منتشر شد.
حضور فعالان گردشگری در این نشست خبری در شرایطی بود که میراثفرهنگی در جلساتی که با موضوعات مختلف با فعالان گردشگری برگزار میکند از خبرنگاران دعوت نمیکند. سرپرست میراثفرهنگی در پاسخ به این انتقاد فردایکرمان وعده داد که دعوت از خبرنگاران در تمام برنامههای میراثفرهنگی در دستور کار قرار میگیرد.
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، در این نشست که عصر سهشنبه 31 تیرماه و در محل هتل پارس برگزار شد، مرتضی نیکرو ـ سرپرست میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان کرمان به خبرنگاران گزارش داد: «در این مدت از مناطق گردشگری کل استان و پایگاههای جهانی قنوات، ارگ بم، باغ شازده ماهان و میمند و همچنین از روستاهای هدف گردشگری و مناطق مختلف بازدید داشتیم».
او با بیان اینکه از شهرستان قلعهگنج چندینبار بازدید کردم، افزود: «قلعهگنج هنرمندان خیلی خوبی دارد که تولیدات ارزشمندی دارند».
نیکرو ادامه داد: «شهرستان منوجان و فهرج را هم رفتم. قلعههای تاریخی خوبی دارند که در حال مرمت است».
وی اظهار کرد: «کمک میکنیم که تا پایان امسال مرمت چشمگیری در شهر کرمان و کل شهرستانها رقم بخورد».
سرپرست میراثفرهنگی استان کرمان سپس گفت: «مرمت خانه تاریخی بهادرالملک بردسیر از هفتۀ آینده مرمت شروع میشود که کار بزرگی است».
وی بیان کرد: «ایجاد چندین خانۀ خلاق صنایعدستی را در دستور کار داریم که تا آبانماه رونمایی میشود. همچنین، بازارچههای صنایعدستی را در برنامه داریم».
نیکرو با اشاره به اینکه نمایشگاه بینالمللی گردشگری تهران را در بهمنماه در پیشرو داریم، گفت: «در شهریورماه نمایشگاه فرش و صنایعدستی برگزار میشود. همچنین، حضور در چندین نمایشگاه گردشگری با همکاری تشکلها و اتاق بازرگانی در خارج از کشور جزو برنامههاست که وقتی نهایی شد آن را اعلام میکنیم».
وی اضافه کرد: «موضوع خواهرخواندگی و هفتههای فرهنگی را هم در برنامه داریم تا کرمان را بیش از پیش معرفی کنیم».
دستاوردهای رویدادها
در بخش دیگری از این جلسه، نیکرو در پاسخ به پرسشی دربارۀ دستاورد رویدادهایی مانند جشنوارۀ ملی بومگردیها و ماراتن در کرمان چه بوده است؟ گفت: «تاکنون 40 نفر متقاضی ایجاد اقامتگاه بومگردی در استان داشتهایم. هر واحد، حدود هشت تا 10 نفر اشتغالزایی خواهد داشت که در مجموع به 400 نفر میرسد».
وی افزود: «بسیاری از فعالان بومگردی دیگر استانها با ما تماسند تا در استان کرمان بومگردی احداث کنند یا شعبهای از اقامتگاه خود را دایر کنند».
وی ادامه داد: «رویدادهای جدیدی هم در دستور کار است از جمله اینکه در شهریورماه جشنوارۀ پستهخوران را در شهرستان انار در روستای محمدآباد ساقی داریم که پنج شب برگزار خواهد شد».
نیکرو در پاسخ به پرسش دیگری گفت: «گردشگری کشاورزی را برای اولینبار خیلی جدی گرفتیم. با فرماندار رفسنجان در اینباره جلسه داشتیم. برای باغاتی که متقاضی هستند آمادگی داریم در کمتر از یک ماه مجوز بدهیم».
سرپرست میراثفرهنگی استان کرمان اظهار کرد: «پروندۀ ثبتی اسب رفسنجان را داریم آماده میکنیم. رویدادهای اسب این شهرستان هم در دست اقدام است».
حریم کنارصندل
وی در پاسخ به سوال دیگری دربارۀ تصویب حریم و عرصۀ کنارصندل جیرفت اظهار کرد: «دربارۀ ساماندهی کنارصندل هفتۀ گذشته در تهران جلسه داشتیم. در حال بررسی بیشتر است. فکر میکنم تا اواسط مردادماه نهایی شود».
وی اضافه کرد: «کنارصندل تعیین عرصه شده و حریم تحریم نشده که تا اواسط مردادماه امیدواریم نهایی شود». نیکرو با اشاره به اعتراضاتی که از سوی مردم روستای کنارصندل دربارۀ بلاتکلیفی فعالیتهای توسعهای در این منطقه وجود دارد، گفت: «مردم روستای کنارصندل هم حق دارند. امیدوارم بتوانیم در کنار مردم باشیم».
سرپرست میراثفرهنگی استان کرمان همچنین گفت: «دربارۀ تپه یحیی (سایت باستانی) با نمایندۀ محترم مردم بافت در مجلس جلسه داشتیم. در پایان شهریورماه همایش ملی تپه یحیی را در برج میلاد تهران خواهیم داشت».
وی اظهار کرد: «برای راهاندازی قطار گردشگری کوهبنان با مدیرعامل قطارهای جوپار وارد مذاکره شدیم ولی مدیر تغییر کرد. با مدیر جدید موضوع را ادامه خواهیم داد».
برنامۀ لبخند دنیا به کرمان
در بخش دیگری از این نشست، مصطفی زینتبخش ـ سرپرست معاونت گردشگری اداره کل میراثفرهنگی استان کرمان در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه چه هدفگذاری برای تحقق شعار لبخند دنیا به کرمان 1405 که استاندار مطرح کرده دارید؟ اظهار کرد: «با موضوع لبخند دنیا به کرمان بالغ بر هشت نشست تخصصی و حتی دو نفره با استاندار محترم و حتی با معاونان داشتیم. گزارش کاملی در حوزههای میراثفرهنگی و گردشگری و صنایعدستی تقدیم استاندار شده است».
وی افزود: «قرار بود کارگروه شورای عالی توسعۀ گردشگری استان رو برگزار کنیم که به دلیل تعطیلات لغو شد».
وی ادامه داد: «اداره کل میراثفرهنگی استان کرمان جزو پیشگامان در خصوص تنظیم سند توسعه ذیل برنامۀ هفتم توسعه است و برش استان را تقدیم کرده است».
وی بیان کرد: «گزارش جامع در این خصوص را بعد از تایید، استاندار محترم باید ارائه کنند».
زینتبخش با بیان اینکه گردشگری یکی از ظرفیتهای بسیار خوب استان است، افزود: «باید واقعبینانه مشخص کنیم که کجای موضوع قرار داریم. وضع موجود را تحلیل کنیم و برنامۀ کوتاهمدت و میانمدت و بلندمدت را ترسیم کنیم».
وی گفت: «ظرفیتهای بالقوه و بالفعل استان آمادۀ شکوفایی است به یک شرط و آن اینکه جزیرهای عمل نکردن برخی دستگاههاست که حتی بدون پیوستهای فرهنگی، کارهایی انجام میدهند که تبعات را در طولانیمدت شاهد خواهیم بود».
سرپرست معاونت گردشگری استان کرمان اظهار کرد: «هدفگذاری کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت در سه حوزه به استاندار محترم ارائه شده است. ممکن است طرح کوتاهمدت گردشگری ارائه داده باشیم و مورد تایید استاندار نباشد. بنابراین، باید بعد از تایید خود ایشان این برنامه را رونمایی کنند».
محور جدید گردشگری
زینتبخش افزود: «تنها چیزی که الان میتوانم اعلام کنم این است که تمرکز استاندار محترم بر تعریف محور جدید گردشگری در استان است که مطالعات فاز صفر آن هنوز تکمیل نشده است. موضوع چیزی نیست که یک روزه و دو روزه تایید و سند آن را ارائه کنیم».
وی سپس خطاب به خبرنگاران بیان کرد: «گزارش عملکرد مدیر فعلی را با دوران گذشته مقایسه کنید و ببینید در 120 روزۀ مدیریت با همۀ مشکلاتی که بود و جنگ 12 روزه را داشتیم چه اقداماتی صورت گرفته است».
وی اضافه کرد: «افزایش تورم و نرخ ارز بر گردشگری و میراثفرهنگی و صنایعدستی ما تاثیرگذار است».
زینتبخش در بخش دیگری از سخنانش، ضریب اشغال هتلهای استان را بین 20 تا 25 درصد ذکر کرد.
وی همچنین در پاسخ به پرسش دیگری گفت: «درخواست دبیرخانۀ دائم راه ادویه را دادیم و منتظر نظر وزارتخانه هستیم که هنوز تفویض نشده است».
شهرک صنایعدستی
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، نفیسه ایزدی ـ سرپرست معاونت صنایعدستی اداره کل میراثفرهنگی استان کرمان هم در این جلسه در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران دربارۀ حمایت از شهرهای ملی صنایعدستی گفت: «تشکیل جلسات کارگروههای (صنایعدستی) با فرمانداران و شهرداران را در دستور کار داریم تا بهطور مستمر برگزار شود. ارزیابیهای جهانی و ملی دربارۀ این شهرها صورت میگیرد و نتیجه را حتما اعلام خواهیم کرد».
وی همچنین اظهار کرد: «شرکت ملی مس تامین مواد اولیه را انجام میدهد. برای هریک از هنرمندان که نیاز داشته باشند نامه میزنیم تا سهمیهای از شرکت دریافت کنند».
وی اضافه کرد: «راهاندازی شهرک صنفی (تخصصی) صنایعدستی هم در دستور کار است».
ساماندهی قلعههای شهر کرمان
فرناز فرهیمقدم ـ سرپرست میراثفرهنگی استان کرمان هم در پاسخ به پرسشی دربارۀ ساماندهی و مرمت قلعهدختر و قلعهاردشیر گفت: «چند طرح خوب ساماندهی و گردشگری در دستور بررسی داریم. قرار است کار مرحله به مرحله پیش برود. این بناها نیاز به کاوشهای باستانشناسی دارد و بعد از آن باید سراغ استحکامبخشی و مرمت برویم و پس از این، طرحهای گردشگری اجرا شود».
وی تاکید کرد که چند طرح در دست بررسی است. خیلی جدی امسال داریم موضوع را پیگیری میکنیم.
وی در بخش دیگری از سخنانش دربارۀ واگذاری بناهای تاریخی به بخش خصوصی اظهار کرد: «برای واگذاری بناها چند راهکار وجود دارد که یکی از طریق صندوق احیاست. امسال بهطور خیلی جدی چند بنا را به صندوق معرفی کردیم و پیگیریم و چندین جلسه برای آن تشکیل شده است. همچنین، از طریق کمیسیون ماده 27 حدود 12 بنا معرفی شده است. برای املاکی که مالک شخصی دارند هم مشوق و تسهیلات خوبی در نظر گرفته شده است و هرکس که متقاضی باشد شرایط برای واگذاری بناها مهیاست».
وی در پاسخ به انتقادی در خصوص عدم تعیین حریم بناهای ثبت ملی در استان اظهار کرد: «برای تعیین حرائم بناها بودجهای گذاشتیم ولی هنوز بین شهرستانها توزیع نشده است. بردسیر یکی از شهرستانهایی است که در اولویت قرار دارد». / الف
نظر خود را بنویسید