فردایکرمان ـ گروه اقتصاد: مدیران صنعت برق استان کرمان اعم از مدیرعامل شرکت برق منطقهای و مدیران توزیع برق شمال و جنوب در جمع خبرنگاران حاضر شدند و ضمن ارائۀ گزارشی از ناترازی و برنامههایی که برای رفع این چالش دارند، به پرسشها پاسخ دادند.
در این جلسه که روز یکشنبه پنجم مردادماه برگزار شد، حمیدرضا حبیبی ـ مدیرعامل شرکت برق منطقهای استان کرمان با بیان اینکه صنعت برق کشور امسال را با ناترازی شدید شروع کرده است، گفت: «البته این ناترازی از قبل هم قابل پیشبینی بوده است. افزایش دمای هوای کشور که میانگین پنج تا شش درجه است و کاهش ذخایر آبی پشت سدها منجر به این شد که سال 1404 را با ناترازی و خاموشی شروع کنیم».
او افزود: «ناترازی مربوط به امسال نیست و چندین سال این وضعیت وجود دارد».
او ادامه داد: «برنامهریزی برای رفع ناترازی صورت گرفته ولی برنامهها زمانبر است».
حبیبی با بیان اینکه در نیروگاههای حرارتی کل کشور اعم از سیکل ترکیبی، گازی، بخار و هستهای 60 هزار مگاوات برق قابل تولید داریم، اظهار کرد: «12 هزار مگاوات هم ظرفیت تولید نیروگاههای برقابی کشور است که با توجه به وضعیت بارشها، حداکثر قابل برداشت از سدها به شش هزارمگاوات رسیده است یعنی امسال شش هزار مگاوات از این ظرفیت منصوبه قابل استفاده نیست».
وی گفت: «در نتیجه، کل ظرفیت قابل تولید و در دسترس ما 66 هزار مگاوات است در حالی که در پیک بار (اوج مصرف) پیشبینی مصرف، نزدیک به 85 هزار مگاوات بوده است. این دو عدد به خوبی نشان میدهد که در اوج مصرف حدود 20 هزار مگاوات (کمبود) داریم».
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، مدیرعامل برق منطقهای کرمان با بیان اینکه این رقم 20 هزار مگاواتی مربوط به ناترازی در تمام اوقات نیست بلکه مربوط به اوج مصرف است، اظهار کرد: «در صنعت برق امکان ذخیرهسازی وجود ندارد و در هر لحظه باید میزان تولید و مصرف برابر باشد وگرنه شبکه دچار ناپایداری و افت فرکانس و خروج واحدها از مدارها میشود».
وی ادامه داد: «امکان افزایش ظرفیت تولید به صورت سریع هم وجود ندارد».
حبیبی خاطرنشان کرد: «طرحهای تولید برق، هم در حوزۀ نیروگاههای تجدیدپذیر و هم حرارتی و هم صنایع در دست پیگیری و احداث است اما این طرحها زمانبر است و تا به مدار بیاید مجبوریم مصرف را کنترل کنیم».
مدیرعامل شرکت برق منطقهای استان کرمان سپس توضیح داد: «برای مدیریت بخش مصرف تعرفههای مختلف برنامهریزی شده است. در بخش صنعت و صنایع بزرگ هماهنگی با وزارت صمت صورت گرفته و سهمیهها برای صنایع مشخص شده است. صنایع نیروگاههایی را در اختیار دارند و آنچه که از تالار سبز بورس انرژی خریداری میکنند را هم دارند به علاوه سهمیهای که از منابع کشور به آنها تخصیص داده شده است. با هماهنگی وزارت صمت و در نظر گرفتن نیاز بازار و آیتمهای دیگر به گونهای عمل شده تا چرخ تولید صنایع امکان گردش داشته باشد. مثلا در فرایندهای تولید فولاد از سنگ معدن تا پروفیل طوری اقدام شده که کمبودی درهیچیک از این بخشها ایجاد نشود. برای سیمان و سایر صنایع هم این مسائل دیده شده است».
حبیبی با بیان اینکه در بخش خانگی و اداری و عمومی و تجاری هم در شرکت توزیع نیروی برق برنامهریزی لازم صورت گرفته است، اظهار کرد: «در ادارات کاهش و تغییر ساعت کاری را برای کاهش مصرف اعمال کردیم و همچنین موظف شدند بار مصرفی سرمایشی و روشنایی را تقلیل دهند. در ساعات اداری بار سرمایشی باید به 30 درصد و در ساعات خارج از اداری 60 درصد کاهش یابد».
خاموشی اجباری
وی ادامه داد: «در تعرفههای خانگی در برخی موارد که هیچیک از اقدامات جوابگو نیست مجبور به خاموشی و کاهش بار خانگی هستیم. به حداقل رساندن میزان خاموشیها مورد توجه جدی است ولی به هر حال مجبور به اعمال خاموشی هستیم».
مدیرعامل شرکت برق منطقهای استان کرمان با بیان اینکه تلاش این است که کمترین آسیب به مشترکان برسد، افزود: «هدف صنعت برق تامین بار مشترکان با حفظ پایداری شبکه است. پایداری شبکه یکی از اصولیترین اقداماتی است که نیاز داریم انجام دهیم چون اگر دچار ناپایداری در شبکۀ سراسری بشویم منجر به خاموشی طولانیمدت و حتی تا یک هفته برای برخی مشترکان خواهد بود و اقتصاد و امنیت کشور تحت تاثیر قرار میگیرد».
وی تاکید کرد: «بنابراین حفظ پایداری شبکه برق بسیار اهمیت دارد و برای این موضوع، مجبور به اعمال خاموشی برای مشترکان میشویم. بابت زحمتی که ایجاد میشود از مردم عذرخواهی میکنیم».
حبیبی بیان کرد: «امیدواریم بتوانیم با کمک رسانهها و مردم در وهلۀ اول صرفهجویی در مصرف برق داشته باشیم. منظور از صرفهجویی کاهش رفاه مردم نیست بلکه حذف مصارف غیرضروری و مازاد از شبکه است. تقریبا 70 درصد مشترکان الگوی مصرف را رعایت کرده و مصرف بهینه دارند. از 30 درصدی که در درجات مختلف بیش از مصرف بهینه هستند خواهش میکنیم رعایت کنند».
وی تصریح کرد: «بخشی از مصارف برق هم در حوزۀ تجاری و هم خانگی غیرضروری است و امیدواریم این بخش اصلاح شود».
طرحهای تولید برق
مدیرعامل شرکت برق منطقهای استان کرمان در بخش دیگری از اظهاراتش با بیان اینکه در بخش تولید برنامههای مختلفی در کشور در حال اجراست، گفت: «در استان کرمان پنج هزار مگاوات نیروگاه نصبشده با ظرفیت اسمی داریم که از این میزان ظرفیت عملی تا چهار هزار مگاوات است. در این فصل که با گرمای شدید مواجهیم نیروگاهها افت توان تولیدی دارند و مقداری کاهش تولید اتفاق میافتد».
وی سپس دربارۀ استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر در استان توضیح داد: «نیروگاههای تجدیدپذیر مسئلۀ بسیار مهمی است. بیش از 250 مگاوات ظرفیت منصوبه و در مدار شبکۀ استان است که بالاترین میزان تزریق در کل کشور است. همچنین، بیش از پنج هزار مگاوات مجوزهای صادرشدۀ در حال کار داریم که در مراحل مختلف کار قرار دارند؛ از کسانی که زمین تحویل گرفته و در حال نصب تجهیزات هستند تا کسانی که تقاضای آنها در دست بررسی است را شامل میشود. به همین میزان (پنج هزار مگاوات) نیز متقاضی داریم که در حال بررسی است تا اگر ظرفیتی آزاد شد در اختیار آنها قرار گیرد».
وی اضافه کرد: «با همکاری تمام مراجع و مسئولان استان اعم از استانداری و منابعطبیعی و محیط زیست و جهاد کشاورزی و صمت و همکاران صنعت برق تلاش شده این ظرفیت در استان ایجاد شود».
حبیبی افزود: «استان به دلیل شرایط خاص و اینکه در ذوزنقۀ طلایی تابش خورشید قرار دارد و همچنین اقداماتی که برای واگذاری زمین و حمایت از این سرمایهگذاران شده، مورد توجۀ ویژۀ سرمایهگذاران نیروگاه خورشیدی است ولی به هر حال ظرفیت استان محدود است و اگر بیش از این ظرفیت، نیروگاه نصب شود دچار حبس تولید شده و منابع سرمایهگذاران و کشور معطل میماند. بنابراین مراقبت میکنیم این اتفاقات نیفتد».
سرمایهگذاری نیمهتمام
مدیرعامل شرکت برق منطقهای استان کرمان در پاسخ به یکی از خبرنگاران دربارۀ آخرین وضعیت پروژۀ نیروگاه خورشیدی ماهان بیان کرد: «کارخانۀ نورانانرژی در ماهان با سرمایهگذاری بخش خصوصی شروع شده و بخشی از کار پیش رفته است».
وی گفت: «این واحد در مرحلۀ ساخت است و ما استفادهکننده از پنل آن هستیم نه متولی صدور پروانه و مجوز و کنترل پروژه. فقط میدانیم پروژه با مشکلاتی مواجه است و سرمایهگذار آن فعلا معطل است».
وی افزود: «استان پیگیر راهاندازی مجدد این پروژه است که از پروژههای تولیدی وزارت صمت است. امیدوارم هرچه زودتر مشکلات حل و وارد مدار تولید شود».
موقعیت خوب کرمان
وی در بخش دیگری از سخنانش گفت: «در کرمان هم موقعیت خوبی برای تولید برق از نیروگاههای خورشیدی داریم و هم امکان تولید تجهیزات را داریم که بخشی از آن شروع شده و امیدواریم مشکلات حل شود و در مدار قرار گیرد».
حبیبی افزود: «برای سایر تجهیزات موردنیاز نیز برنامهریزی داریم که در استان تولید شود ضمن اینکه پیمانکاران خیلی خوبی هم در استان داریم که در سطح کشور در حال فعالیت هستند».
وی بیان کرد: «همۀ این شرایط باعث شده تا امروز وضعیت (تولید برق از) انرژی خورشیدی استان در رتبۀ بالایی در کشور باشد. امیدوارم بتوانیم هم این رتبه را حفظ و هم خدمات بهتری به مشترکان ارائه کنیم». / الف
نظر خود را بنویسید