گروه جامعه - مدیر گروه مبارزه با بیماریهای دانشگاه علوم پزشکی کرمان گفت: «بعضی از روشهای نادرست طبخ مانند پخت گوشت در حرارت بالا باعث تولید مواد سرطانزا میشود. به علاوه، فرآوری گوشتها، تهیه انواع گوشت دودی، انواع سوسیس، کالباس، هاتداگ و... سبب تبدیل پروتئین گوشت به ترکیبات سرطانزا میشود».
به گزارش فردای کرمان به نقل از ایسنا منطقه کویر، دکتر مهدی شفیعی با اشاره به میزان شیوع سرطان در کشور اظهار کرد: «طبق آخرین آمار کشوری میزان بروز سرطان در بین مردان ایرانی 44/177 و در بین زنان ایرانی 18/141 در صد هزار نفر است.
وی ادامه داد: «پنج سرطان شایع مردان ایرانی به ترتیب پوست، معده، مثانه، پروستات و سرطان رودهی بزرگ و در زنان ایرانی سرطان پستان، پوست، رودهی بزرگ و سرطانهای معده و مری است».
مدیر گروه مبارزه با بیماری های دانشگاه علوم پزشکی کرمان با اشاره به آمار استانی سرطان خاطرنشان کرد: «طبق آخرین آمار موجود سرطانهای شایع در استان در بین زنان سرطان پستان، تیروئید، پوست و معده و در مردان، مثانه، ریه، پوست، معده و پروستات و سرطان رودهی بزرگ است.».
وی در مورد عوامل خطر ایجادکننده سرطان گفت: «این عوامل در همهی جوامع از الگوی تقریبا مشابهی برخودار هستند که شامل مواد سرطانزا، شیوهی زندگی، عادات بد غذایی و تغییرات جمعیتی میشود».
شفیعی، مصرف سیگار، عوامل بیولوژیک و برخی سموم مثل آفلاتوکسین، الکل، عوامل باروری و هورمونهای داخلی، چاقی و عدم فعالیت فیزیکی، پرتوهای یونیزان و اشعهی آفتاب، آزبست و بنزن و آرسنیک، مواد پیچیدهی شیمیایی و مواجهات شغلی مثل آزبست، سیلیس و کادمیوم را از دیگر عوامل ایجادکنندهی سرطان عنوان کرد.
وی به عوامل تغذیهای که بروز سرطان را افزایش میدهند نیز اشاره کرد و افزود: «اسیدهای چرب ترانس و اشباع در کیکها، کلوچهها، مارگارین، روغن سرخ کرده، چیپس و .... باعث افزایش سرطان میشود».
مدیر گروه مبارزه با بیماری های دانشگاه علوم پزشکی کرمان با بیان اینکه بیشترین چربی مصرف روزانه باید از روغنهای چرب غیر اشباع مانند روغن کلزا، ذرت و آفتابگردان و ماهی و غذاهای دریایی باشد، با اشاره به ارتباط مصرف نمک و سرطان یادآور شد: «افزایش مصرف نمک با افزایش احتمال سرطان ارتباط دارد و حداکثر میزان مجاز مصرف نمک در روز 5 گرم است».
وی ادامه داد: «مصرف زیاد قند و شکر و قند موجود در نوشابههای گازدار و آبمیوههای صنعتی با افزایش سرطان لوزالمعده همراه است».
شفیعی در مورد روش تهیه و طبخ غذا اظهار کرد: «بعضی از روشهای نادرست طبخ مانند پخت گوشت در حرارت بالا باعث تولید مواد سرطانزا میشود. به علاوه، فرآوری گوشتها، تهیه انواع گوشت دودی، انواع سوسیس، کالباس، هاتداگ و... سبب تبدیل پروتئین گوشت به ترکیبات سرطانزا میشود».
وی خاطرنشان کرد: «به منظور پیشگیری از ابتلا به اینگونه سرطانها، اصلاح الگوی مصرف غذایی، استفاده از سبزیجات و میوهها به دلیل دارا بودن فیبر زیاد، استفاده از لبنیات کمچرب و کم نمک، استفاده از روغنهای گیاهی، داشتن فعالیت بدنی مناسب حداقل سه روز در هفته به مدت 30 دقیقه، عدم مصرف دخانیات و الکل و استفاده از کرمهای ضد آفتاب توصیه میشود».
6035
مدیر گروه مبارزه با بیماریهای دانشگاه علوم پزشکی کرمان مطرح کرد
نظر خود را بنویسید