گروه اقتصاد - نایب رییس اتاق بازرگانی ایران گفت: «امروز اگر کشور بار عجیبی روی دوش صادرکننده گذاشته به جهت این است که در اقتصاد تک محصولی نفت اینقدر پیش رفته که اقتصاد کشور را از این محل آسیبپذیر کرده است و متاسفانه همین الگو دارد صادرات را زمین میزند و میگوید ارز صادراتی امانتی است که اگر صادرکننده آن طوری که من میگویم آن را به کشور برنگرداند، خیانت در امانت است».
به گزارش خبرنگار فردای کرمان، پدرام سلطانی در همایش بزرگداشت روز صادرات و تجلیل از صادرکنندگان برتر استان کرمان اظهار کرد: «آنچه که موجب شده اقتصاد ما علیرغم تمام ظرفیتهای طبیعی، معدنی، جغرافیایی و انسانی بالنده نباشد و ما در تناسب با آنها رشد نکنیم و در ردهی تجارت جهانی به تدریج سقوط کنیم، این است که اشتراک نظر روی مفاهیم بنیادین اقتصاد و توسعه در کشور ما به وجود نیامده است».
وی افزود: «علیرغم اینکه بیش از 200 سال از انقلابهای صنعتی در دنیا میگذرد و در طلیعهی انقلابهای صنعتی نسل توسعه و تفکر توسعه از اقتصاد معیشتی به اقتصاد مبتنی بر تولید تغییر پیدا کرده، اما ما کماکان در الگوی اقتصاد معیشتی باقی ماندیم».
سلطانی ادامه داد: «دولت ماموریت خود را در درجهی اول در تامین نان برای شهروندان تعریف کرده و اقتصاد ما تبدیل به اقتصاد توزیعی شده که بر مبنای فراوانیهای موجود در منابع ما شکل گرفته است».
وی بیان کرد: «در حال حاضر شرایط به گونهای است که در دوسوم کشور آبی برای مصرف نداریم و با وجود گذشت صد سال از استخراج و تولید نفت به جایی رسیدیم که اقتصاد نفتی ما زیانده است و میزان بدهی آن از میزان داراییهایش تجاوز کرده است زیرا فکر کردیم به جهت دارا بودن منابع نفتی میتوانیم نفت، گاز، برق و انرژی ارزان را در جامعه توزیع کنیم».
نایب رییس اتاق بازرگانی ایران افزود: «تغییر ریل از اقتصاد توزیعی به اقتصاد تولیدی میتواند مفاهیم بنیادین را تغییر بدهد و بر مبنای آن سیاستها و چارچوب توسعه را تعریف کنیم».
وی ادامه داد: «ارزش ابتدا این نیست که شما آن چیزی که دارید را توزیع کنید بلکه این است که بتوانید شرایطی بوجود بیاورید که شهروند خودش توسعه پیدا کند و اقتصاد بر تولید مبتنی شود و خلاقیت و کارآفرینی در کشور ارزش باشد و زمانی که این اتفاق بیفتد آن وقت صادرات فقط جزئی از استراتژی توسعهی کشور نیست بلکه خود استراتژی توسعهی کشور است».
سلطانی خاطرنشان کرد: «کشورهایی که در تراز بالای صادرات قرار دارند، ذیل کلمهی صادرات شما میتوانید حکمرانی خوب را لیست کنید، شفافیت وجود دارد، با فساد مبارزه کردند و دیپلماسی آنها در خدمت اقتصاد و توسعهی کشور است».
وی با بیان اینکه صادرات نقطهی کانونی استراتژی یک اقتصاد است، گفت: «صادرات عملا وسیلهای است که کشورها به صورت نرم دنیا را تسخیر میکنند».
نایب رییس اتاق بازرگانی ایران بهترین نوع تهاجم یک کشور در عرصهی جهانی را صادرات دانست و اظهار کرد: «با صادرات میتوانید فرهنگ را به کشورهای دیگر بگسترانید و سبک حکمرانی را به کشورهای دیگر منتقل کنید اگر امروز ما در معرض تهاجم مفاهیم حکمرانی غربی هستیم برای این است که آنها در اقتصادشان موفق بودند که نهایتا آن را به عنوان پرچم بالای سرشان گرفتهاند که چون ما در اقتصاد موفق بودهایم پس ما روش بهتری داریم».
وی ادامه داد: «آنچه در الگوی حکمرانی ما تعریف شده باید تغییر کند و تا زمانی که تغییر نکند ما بر مبنای همین روش، صادرکننده را در کشور در تنگنا قرار میهیم».
سلطانی افزود: «امروز که در تحریم قرار داریم اگر اقتصاد و صادرات غیرنفتی ما عددی چند برابر این بود اگر توانسته بودیم حتی شبیه همسایگانمان مثل ترکیه و امارات و یا ویتنام و تایلند صادرات را توسعه بدهیم حتما با این تنوعی که در تجارت داشتیم کمتر لطمه میدیدیم».
وی خاطرنشان کرد: «امروز اگر کشور بار عجیبی روی دوش صادرکننده گذاشته به جهت این است که در اقتصاد تک محصولی نفت اینقدر پیش رفته که اقتصاد کشور را از این محل آسیبپذیر کرده است و متاسفانه همین الگو دارد صادرات را زمین میزند و میگوید ارز صادراتی امانتی است که اگر صادرکننده آن طوری که من میگویم آن را به کشور برنگرداند، خیانت در امانت است».
نایب رییس اتاق بازرگانی ایران افزود: «سوال این است مگر اقتصاد کشور دست شما امانت نبوده، شما آن را چطور حفظ کردید که امروز صادرکننده را به خیانت در امانت متهم میکنید؟».
وی ادامه داد: «این تفکر ریشه در تفکری دارد که میگوید بازرگانی مال دولت است و دولت میتواند اجازه بدهد که شهروند یا بخش خصوصی تجارت کند».
سلطانی یادآور شد: «ما هنوز از اقتصاد و بازرگانی دولتی فاصله نگرفتهایم و فقط آن را در ضمیر خود پنهان کردیم و در سالهایی که میتوانستیم نفت بفروشیم و در سالهایی که به دلایل مختلف خیلی در شرایط حاد اینچنینی قرار نداشتیم، شعارهای صادراتی میدادیم و امروز ضمیر ناخودآگاه ما بروز کرده و میگوید آنطور نیست و شما باید آن طوری که من میگویم کار کنید و طبیعتا یک چنین اقتصادی نمیتواند بالنده باشد».
وی اذعان کرد: «اقتصادی که به این توجه نکند که صادرکننده باید بتواند حداقل هزینه درآمد انجام بدهد و با تنگنای شدیدی که در شرایط فعلی در آن قرار دارد و مشکلات عدیده به تولید ادامه بدهد و چرخهی مواد اولیه برای آن باز باشد و بتواند حداقل به عنوان یک تولیدکننده در مقابل صادرات به آسانی مواد اولیه را وارد کند و با مشکلات ارز را حاصل کند و با نرخی که تمام این هزینهها را پوشش بدهد به بازار عرضه کند اما مجموعهی تصمیمگیر در کشور میگوید آن نرخی که من برای شما تعیین میکنم؛ و همین مرجع تعیینکننده، آمارهای اقتصادی کشور را تولید و منتشر میکند و به گواه همان آمارها هزینهی کالاهای صادراتی به صورت نقطه به نقطه از آبان ماه سال گذشته تا امسال قریب به 120 درصد افزایش یافته است».
نایب رییس اتاق بازرگانی ایران گفت: «باور کنیم اگر در تنگنا قرار میگیریم، آنچه باید گشایش در آن حاصل شود امکان فعالیت و تلاش برای تولیدکنندگان کشور و صادرکنندگان است».
6258
نایب رییس اتاق بازرگانی ایران:
از اقتصاد و بازرگانی دولتی فاصله نگرفتهایم

نظر خود را بنویسید