گروه اقتصاد – نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی گفت: «پیشنهاد ما تشکیل بازار متشکل است. بازاری که در آن بدون عدم دخالت دولت، رویکرد تعیین قیمت واقعی ارز مشخص شود که فعال اقتصادی هم استنباطش این باشد که میتواند بر اساس آن با نرخ واقعی عرضه کند».
به گزارش خبرنگار فردای کرمان، محمدرضا پورابراهیمی در همایش بزرگداشت روز صادرات و تجلیل از صادرکنندگان برتر استان کرمان اظهار کرد: «امروز روزهای سختی در حوزههای مختلف برای اقتصاد ایران است و در حوزهی صادرات هم طبیعتا مشکلاتی پیش آمده ولی حتما راهکارهای بسیار موثر با نگاه علمی و کارشناسی و استفاده از تجربیات مرتبط با سنوات گذشته میتواند این مسیری که بعضا دچار سختی میشود را هموار کند تا بتوانیم تصمیمات بهتری بگیریم».
وی افزود: «در طول ماههای اخیر به دلیل تغییر سیاستهای ارزی و اتفاقاتی که افتاد شرایط خاصی بر اقتصاد ایران حاکم شد».
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس ادامه داد: «اگرچه تجربهی تغییر نرخ ارز در سنوات گذشته موجود بود اما تصمیمات غیرکارشناسی دولت در ارتباط با تعیین نرخ ارز ثابت در ابتدای امسال، شرایط خاصی را بر اقتصاد حاکم کرد که بخشی از آن اثر خودش را در حوزهی مسایل صادراتی هم گذاشت».
وی خاطرنشان کرد: «بخشنامههای پیدرپی که در طول ماههای اخیر شکل گرفت نمونهای از این اقدامات بود که حقیقتا یک سردرگمی برای صادرکننده ایجاد میکند و طبیعتا تغییرات مستمری که شکل میگیرد آن نگاه بلندمدت صادراتی را آن هم در شراط خاص کشور تحت تاثیر قرار میدهد».
پورابراهیمی با بیان اینکه نظام و کشور بر اساس سازوکارهای قانونی خودش اداره میشود و همهی ما موظف هستیم بر اساس آن سازوکارها عمل کنیم و اقدامات خود را تطبیق بدهیم، گفت: «بر اساس این سازوکارها چارچوبی مشخص شده که در شرایط کنونی، ارز ناشی از صادرات به اقتصاد ایران برگردد و همچنین ارز تخصیص یافته برای واردات مواد اولیه و کالای اساسی و برای مجموعهای از اقدامات در این حوزه هم برای کشور عملیاتی شود».
نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی یادآور شد: «آخرین وضعیت آمارها در حوزهی صادرات و واردات نشان میدهد در طول ماههای اخیر بعد از تغییر سیاست ارزی ما شاهد اختصاص ارزی هستیم که چه بخشی از آن برای کالای اساسی اختصاص یافته و چه بخشی از آن برای کالای غیراساسی اختصاص یافته که با تغیر بخشنامههای دولت عملا آمار و ارقام و تخصیصهای ارز برای کالای اساسی با غیر اساسی تغییر پیدا کرده است».
وی افزود: «گزارشی که تعهدات مربوط به واردکنندگان در کشور بوده که فعالان اقتصادی هستند و اعضای اتاق بازرگانی محسوب میشوند نشان میدهد 5/3 میلیارد دلار از منابع ارزی که فعالان اقتصادی دریافت کردند یا مواد اولیه وارد کردند، یا تجهیزات سرمایهگذاری، و یا وارداتی که تعریف کرده بودند بر اساس ثبت سفارش انجام بدهند، تا مهر ماه امسال که تعهدات ارزی داشتند تعیین تکلیف نشده است».
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس خاطرنشان کرد: «در بحث صادرات هم آماری که ما داریم تا دیماه حدود 32 تا 35 میلیارد تومان بوده است اما تا امروز یکچهارم ارز این صادرات تعیین تکلیف نشده است».
پورابراهیمی با بیان اینکه نرخ بازار نیمایی که تعریف شده از نظر ما نمیتواند کارکرد منطقی داشته باشد، گفت: «بعضی از صادرکنندگان به واسطهی این که اسمشان صادرکنندهی غیرنفتی است اما صادرکنندگانی هستند که در حوزهی تصمیمات حاکمیتی دارند عمل میکنند، نهادهای غیردولتی هستند که به هر دلیل به آنها تکلیف میشود نرخ پایینتری را عرضه کنند. این نرخ پایینتر شاید برای آنها به دلیل ویژگیهایی که دارند، امکان استمرار فعالیت وجود داشته باشد ولی از نظر یک فعال اقتصادی که میخواهد با بهای تمامشده در رابطه با اقتصاد عمل بکند و به طور متوسط تا 120 درصد بهای تمام شدهی فعالیتش افزایش پیدا کرده حتما باید اثرش را در تسویه نرخ ارزش ببیند».
وی ادامه داد: «عملکرد سامانهی نیما برای تسویهی تعهدات ارزی فعالان اقتصادی بخش خصوصی واقعی، حتما پاسخگوی مورد نیاز ما نبوده و همین دغدغهای که امروز وجود دارد استمرار خواهد داشت».
نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی افزود: «پیشنهاد ما تشکیل بازار متشکل است. بازاری که در آن بدون عدم دخالت دولت، رویکرد تعیین قیمت واقعی ارز مشخص شود که فعال اقتصادی هم استنباطش این باشد که میتواند بر اساس آن با نرخ واقعی عرضه کند».
وی اذعان کرد: «بازار متشکل به جز تعیین واقعی نرخ ارز چند کارکرد دیگر هم دارد، اول جلوی رانت توزیع ارز را در اقتصاد کشور میگیرد».
پورابراهیمی یادآور شد: «آخرین گزارشها نشان میدهد 70درصد میانگین قیمت کالاهای اساسی که با نرخ ارز ترجیحی اختصاص دادیم افزایش پیدا کرده، یعنی ما ارز ارزان میدهیم مردم کالای گران میخرند».
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس خاطرنشان کرد: «از دولت خواستیم اگر قرار است مردم قیمت کالای اساسی که با نرخ ارز ترجیحی میآید را آزاد بخرند ما این مابهتفاوت ارزی به خودشان بدهیم».
وی افزود: «سامانهی نیما اگر به نرخ واقعی رویکردی بازار متشکل نزدیک نشود عملا توزیع رانت در اقتصاد کشور است».
پورابراهیمی با بیان اینکه اگر محدودیتها ناشی از مکانیزمهای نقل و انتقال است باید بپذیریم، یادآور شد: «صادرکنندگانی داریم که میگویند ما منابع خارج از کشور داریم و در انتقال آن مشکل داریم، به آنها میگوییم گواهی منابعتان در خارج از کشور را به بانک مرکزی ارائه بکنید چیزی که در بازار متشکل هم میتواند عملیاتی بشود».
وی اظهار کرد: «بازار متشکل یکی از کارکردهایش کشف قیمت نقدی است که بتواند معاملات ما را تعیین کند و مهمتر از آن انتشار ابزارهای مشتقهی مربوط به بازارهای نقدی است».
پورابراهیمی با اشاره به دو مصوبهی اخیر مجلس گفت: «دو مصوبه مجلس داشته که اگر کسی و صادرکنندهای خواست از مشوقهای مالیات ارزش افزوده استفاده کند باید حتما ارز صادراتی یا منابع ارزی ناشی از صادرات را تعیینتکلیف کند و اگر به هر دلیلی خارج از ضوابط و مقررات و عدم تعیینتکلیف ارز را به کشور برنگرداند، جریمه میشود».
پورابراهیمی اذعان کرد: «امیدواریم دغدغههای صادرکنندگان با رویکرد تخصصی و کارشناسی پاسخ داده شود و بتوانیم در شرایطی که فعالان اقتصادی نیاز دارند آنها را حمایت کنیم».
6341
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس:
3
5 میلیارد دلار از منابع ارزی کشور تعیین تکلیف نشده است
نظر خود را بنویسید