گروه جامعه ـ استاندار سابق کرمان معتقد است نمیتوان همهی بافت تاریخی را حفاظت و مرمت کنیم. به باور علیرضا رزمحسینی تنها بناهایی باید مرمت و احیا شود که احیای آن، مقرون بهصرفه باشد!
او این اظهارات را عصر دیروز جمعه (19 مردادماه) در نشست «تداوم رویکرد حفظ، مرمت، احیا و نوسازی بناها و بافتهای تاریخی کرمان» که در محل خانهگفتمان معماری و شهرسازی کرمان برگزار شد، مطرح کرد.
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، رزمحسینی گفت: «ما در شهری زندگی میکنیم که دو مسئلهی اساسی باید در آن مدنظر قرار بگیرد؛ یکی زلزلهخیزی شهر و دیگری، مسائل مربوط به پدافند غیرعامل است. مسئولان گذشته مجبور بودهاند با نگاه به این دو موضوع مهم، کار کنند».
وی تصریح کرد: «تخریب فعالیت گذشتگان، به نفع هیچکس نیست».
رزمحسینی سپس اظهار کرد: «نمیشود بگوییم که بافت تاریخی حتما به شکل سابق خود حفظ شود چرا که امروز این بافت با چالشهای اجتماعی و بحرانهایی مواجه است. بهعنوان مثال اگر حادثهای رخ دهد، چهطور میتوان با آمبولانس خدماترسانی به ساکنان این مناطق را انجام داد؟ هم مسئولین محلی و هم مردم براساس شرایط و نیازهای امروز باید اقدام کنند».
وی افزود: «نمیتوان کل بافت تاریخی شهر کرمان را بازسازی کنیم؛ شاید مقرون بهصرفه نباشد و امکان آن هم وجود ندارد پس، باید لکههایی از تاریخ را احیا کنیم و ما طرحی داشتیم که طی آن، قرار بود بین خیابان شریعتی و امام، محدودهی میدان ارگ، بازار و میدان مشتاق تا هشت خانهی تاریخی در محلهی زرتشتیان احیا شود».
وی خطاب به مسئولان کنونی گفت: «میتوانید همان طرح را ادامه دهید. نمیتوان همهی محلهها را حفظ کنیم؛ مشکلات زلزله و پدافند غیرعامل را داریم و حتما هم این کار، مقرون بهصرفه نیست».
رزمحسینی ادامه داد: «ضمن اینکه در دنیا نیز، برخی ساختمانها را تخریب کرده و فقط نمای آن را نگه میدارند».
استاندار سابق کرمان گفت: «استحکامسازی این ساختمانها خیلی هزینهبر است و معلوم نیست پس از کلی هزینه، جواب هم بدهد. ضمن اینکه چنین کارهایی، زمانبر است».
وی اظهار کرد: «در مورد خانه حاجآقا علی اما شرایط فرق دارد. اگر میخواستید یک هتل چهار ستاره بسازید 100 میلیارد تومان باید هزینه میکردید اما مرمت و احیای این خانه با کمتر از 20 میلیارد تومان انجام شد، ضمن اینکه یک ارزش فرهنگی و تاریخی نیز حفظ شد».
تاثیر مثبت بازسازی بازار بر کسبه
رزمحسینی در بخش دیگری از سخنان خود، به بازسازی بازار کرمان نیز اشاره و اظهار کرد: «آنچه میتواند کارها را پیش ببرد، همدلی و هماهنگی است. استاندار اختیارات محدودی دارد و فقط میتواند هماهنگی بین دستگاهها ایجاد کند. ما برای اجرای بسیاری از طرحها، از افراد ذینفوذ محلی کمک میگرفتیم تا موانع برطرف شود».
استاندار سابق کرمان از طاهری، مدیرعامل آب و فاضلاب شهری استان نیز قدردانی کرد و افزود: «وقتی میخواستیم بازار را بازسازی کنیم، ایشان با وجود اینکه برخی کار را نشدنی میدانستند، ظرف مدت ۲۸ روز، فاضلاب بازار را به فاضلاب سراسری شهر وصل کرد. من روز گذشته به بازار کرمان رفتم و با چند نفر از کسبه صحبت کردم؛ خیلی تشکر میکردند و از آنچه صورت گرفته بود، رضایت داشتند. اصناف اگر همکاری نمیکردند این کار، انجام نمیشد. کسبوکارها در بازار کرمان قبل و بعد از مرمت متفاوت شده است».
وی در بخش دیگری از این نشست، در پاسخ به منتقدان احداث خیابان گلبازخان که در زمان وی انجام شده است، گفت: «من نمیخواهم دفاع کنم اما اگر این خیابان احداث نمیشد؛ ترافیک این محدوده را چهطور میخواستید مدیریت کنید؟».
استاندار سابق کرمان سپس پیشنهادی را مطرح کرد. او اظهار کرد: «میراث فرهنگی یا معاون عمرانی استانداری، فهرستی از بناهای تاریخی قابل مرمت و مقرون بهصرفه در استان را تهیه کنند و آن را به فراخوان ملی و عمومی بگذارند تا علاقهمندان و سرمایهگذاران برای انجام مرمت وارد شوند».
رزمحسینی تاکید کرد: «اینکه 50 سال کار مرمت طول بکشد فایده ندارد باید سرعت داشته باشد».
وی سپس اظهار کرد: «اگر جهاد دانشگاهی برای بافت تاریخی طرح نوشته، چرا اجرایش نکردند؟ چرا بازار میدانقلعه با اینکه مرمت شد، رونق نگرفت؟ چون به بازارِ آنطرف خیابان وصل نیست. طرح اتصال هم آماده شده بود ولی اجرا نشد».
پرسش از تعطیلی طرح میدان شورا
وی در بخش دیگری از سخنان خود با طرح این سوال که چرا کرمان نباید مترو داشته باشد؟ افزود: «میگویند کرمان جمعیت کافی برای مترو ندارد؛ اما این پروژه تا اجرا شود جمعیت شهر به یک میلیون و 500 هزار نفر میرسد. ضمن اینکه در دنیا آیتم جمعیت را از شرایط احداث مترو حذف کردهاند».
استاندار سابق با بیان اینکه خانه گفتمان در کنار کار تخصصی، باید حامی مسئولین باشد، تاکید کرد: «نباید کاری کنید انگیزهی خدمت را از افراد بگیرید».
وی گفت: «من در این چهار سال که استاندار بودم، ندیدم دو معمار یکدیگر را قبول داشته باشند. ندیدم دو معمار برجستهی دانشگاهی بگویند آن یکی معمار را هم قبول دارم».
وی اظهار کرد: «طرح میدان شورا را چه کسی امضا کرد؟ چرا با یک تلفن تعطیلش کردند؟ چه کسی و با چه مجوزی ساختمان استانداری کلنگ زد؟ واقعیات را به مردم بگویید. این طرح را تصویب کردند و برای احداث ساختمان استانداری، 100 میلیارد تومان هزینه شده چرا متوقف شده است؟ اینها را باید به مردم بگویید».
اظهارات دیگر حاضران در این جلسه در اخباری جداگانه در سایت فردایکرمان در دسترس است.
نظر خود را بنویسید