پروین میرزا حسینی: رييس اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و کشاورزي استان کرمان گفت: «امسال سال سختي خواهد بود. تحريمها فشار خواهد آورد و تشديد خواهد شد و از سوي ديگر آسيبي که به مراکز توليد در استانهاي سيلزده وارد شده ما را در تامين مواد اوليهي کارخانجات دچار مشکل ميکند، اينها همه واقعيتي است که نميتوان انکار کرد اما کشور پتانسيل دارد و گاهي محدوديتها، فرصتهايي را ايجاد ميکند و ما بايد بتوانيم از اينها استفاده کنيم».
به گزارش فردای کرمان به نقل از استقامت، سيدمهدي طبيبزاده در نشست خبري با موضوع نامگذاري سال 98 سال رونق توليد، اظهار کرد: «نامگذاري امسال از سوي عاليترين مقام کشور با عنوان رونق توليد براي جلب همهي برنامهها و توجهات به اين سمت است. در سالهاي قبل نيز همواره اقتصاد و توليد مد نظر بوده است اما اينکه چقدر اين برنامهها همسو بوده و اجرا شده بايد ارزيابي شود».
رئيس اتاق کرمان با بيان اين که واقعيتهاي قابل لمسي در ارتباط با توليد وجود دارد، خاطرنشان کرد: «ارزيابي نامطلوبي از وضعيت محيط کسب و کار و رقابتپذيري در ايران وجود دارد که شعار هم نيست. بر اساس شاخصهايي که بانک جهاني تعيين کرده، ايران رتبهي 128 را دارد و در شاخصهايي که مرکز پژوهشهاي مجلس و اتاق ايران براي فضاي کسب و کار تعيين کرده نيز رتبههاي خوبي نداريم و وضعيت استان نيز کمابيش به همين شکل است».
عدم ثبات قوانين وضع نامطلوبي ايجاد کرده است
وي ادامه داد: «در رابطه با شفافيت و رقابتپذيري رتبهي خوبي نداريم و به دليل بيثباتي قوانين و مقررات، فعالين اقتصادي نميدانند در پايان سال و وسط سال چه اتفاقي از نظر قانوني رخ ميدهد. عدم ثبات قوانين و مقررات وضع نامطلوبي را ايجاد کرده است».
طبيبزاده اظهار کرد: «وقتي محصولي گران ميشود اول سراغ مصرفکننده ميرويم و مثلا اگر محصول کشاورزي گران شده صادرات آن را ممنوع ميکنيم و يا انبار و توزيع را پيش ميگيريم اما چه بر سر توليد ميآيد؟ خوب است به مصرفکننده برسيم اما اگر محصولي گران است بايد پيگيري کنيم و ببينيم قيمت تمامشده چقدر است».
وي افزود: «ارز چهار هزار و 200 توماني به قصد رساندن کالا با قيمت ارزان به دست مصرفکنندهي نهايي توزيع ميشود اما آيا اين اتفاق ميافتد؟ نگرش از سمت مصرفکننده بايد به سمت توليدکننده برود».
رئيس اتاق کرمان با اشاره به مشکلات بيمه، ماليات و بانک براي توليدکننده، گفت: «از سوي ديگر صرفنظر از اينکه توليد در چه وضعي است ماليات تعيين ميشود و سازمانهاي مالياتي موظف ميشوند مالياتي که معلوم نيست عدد آن از کجا آمده را وصول کنند و براي وصول هم جايزه ميگذارند. اما آيا براي اخذ ماليات فقط سراغ شناسنامهدارها ميروند و فرار مالياتي صورت نميگيرد.»؟
وي با تاکيد بر اين که محصولات توليدي بايد از لحاظ کيفيت و قيمت قابل رقابت باشند، بيان کرد: «ما در بازارهاي هدفي که داريم به شدت با رقابت مواجه شديم و چه بسا اگر دير بجنبيم بازارهاي هدف منطقه را که در همسايگي ما قرار دارند به دست رقبا بدهيم».
سرمايه کشور به سمت دلالبازي ميرود
رئيس اتاق کرمان يکي از دلايل شکل نگرفتن توليد در کشور را فقدان راهبرد توسعه و توليد عنوان کرد و افزود: «اين راهبردها هميشه با تغيير افراد تغيير ميکند. ما هيچ وقت استراتژي توليد نداشتيم و حمايتها هدفدار نيست».
وي عدم احساس امنيت در سرمايهگذاري و تغيير قوانين و مقررات را از ديگر مشکلات دانست و خاطرنشان کرد: «امنيت سرمايهگذاري قبل از شروع کسب و کار احساس نميشود و اين باعث شده که از سرمايهگذاري استقبال نشود».
طبيبزاده مسکن، زمين، سکه و خودرو را رقيبان جدي توليد دانست و گفت: «بخش مهمي از سرمايهي کشور به سمت دلالبازي در بخش زمين و مسکن سوق داده شده و به همين دليل ساختمانهاي زياد بدون استفادهاي را ميبينيد که فقط به قصد سود بيشتر ساخته شدهاند و از سوي ديگر سپردههاي بانکي بدون ماليات با امنيت فراوان و تضمين شده، سود دريافت ميکنند و لذا به سمت توليد که همراه با ريسک است نميروند».
وي يادآور شد: «تامين مالي توليد توسط بانکها، بازار سرمايه يا سرمايهگذاري خارجي و فاينانس انجام ميشود که در حال حاضر فاينانس و سرمايهگذاري خارجي موثر نيست. نظام بانکي گرفتار بدهيهاي معوق است و بازار سرمايه ما هم کمتر از 15 درصد در تامين مالي پروژهها نقش دارد».
رئيس اتاق کرمان ناکارآمدي و سود بالا را از ديگر مشکلات بانکي در مسير توليد بيان و خاطرنشان کرد: «ما براي صادرات بايد با کشورهايي رقابت کنيم که سود تسهيلات بانکي آنها براي توليد کمتر از يکپنجم يا يک چهارم سود بانکي ما است و اين باعث شده که توليد انجام نشود».
وي اظهار کرد: «رونق توليد با بنر، سمينار، صحبت و توصيه انجام نميشود بايد گامهاي عملي برداشته شود و در پايان سال ببينيم در سال رونق توليد اين فرمايش مقام معظم رهبري چگونه در توان اجرايي کشور و در سازمانها منعکس شده؛ و سال رونق توليد چه تفاوت معناداري با سال گذشته داشته است، در اين صورت ميتوان اميدوار بود رونق توليد شکل بگيرد».
شرکتهاي دانش بنيان نقش مهمي ايفا نکردند
طبيبزاده گفت: «اگر بخواهيم رونق توليد شکل بگيرد ساختارهاي تجاري بايد اصلاح شود. هنوز براي صادرات باور جدي در کشور ايجاد نشده زيرا اگر باور جدي در صادرات بود نميبايست اين همه مشکلات ابتدايي در مسير صادرات داشته باشيم».
وي بيان کرد: «بايد يک تحول ساختاري در نظامهاي تجاري کشور، گمرک و بانکها شکل بگيرد و سياست خارجي ما حتما بايد در راستاي توليد باشد، ساختار اقتصادي وزارت خارجه معنادار نيست».
رئيس اتاق کرمان با تاکيد بر اينکه بايد در نظام بانکي، تحقيقات و کسب و کار تحولي اتفاق بيفتد، افزود: «رشد سريع فناوري و عقبماندگي ما امکان رقابت در بازارهاي بينالمللي را سخت کرده و شرکتهاي دانش بنيان هنوز نتوانستهاند نقش مهمي در اقتصاد کشور ايفا کنند».
وي يادآور شد: «در کرمان از چندين هزار شرکت فعال صنعتي، کشاورزي و گردشگري، کمتر از 70 شرکت دانشبنيان داريم که هنوز بيشتر آنها در مراحل رشد هستند و نتوانستهاند نقشي در اقتصاد استان بازي کنند».
طبيبزاده ادامه داد: «سالهاست ميگوييم قوانين کار تامين اجتماعي اصلاح شود اما نميدانيم چرا عليرغم اينکه همه اذعان داريم روابط کارگر و کارفرما در سطحي نيست که توليد را سامان بدهد هيچ اراده و اقدام جدي براي تغيير اين قوانين شکل نگرفته است».
پاشنه آشيل توسعه استان تامين منابع مالي است
وي خاطرنشان کرد: «در استان متاسفانه فضاي کسب و کار مطلوب نيست و بنابراين اولين کاري که بايد براي رونق توليد انجام شود بهبود شاخصهاي فضاي کسب و کار است و دوم، ايجاد چتر حمايت قضايي از فعالين اقتصادي که با استقبال خيلي خوب دستگاه قضايي استان مواجه شديم».
رئيس اتاق کرمان اظهار کرد: «پاشنهي آشيل توسعهي استان کرمان عليرغم داشتن پتانسيلهاي فراوان و ظرفيتهاي سرمايهگذاري، تامين منابع مالي است. بانکها محدوديت منابع دارند، چرخش مالي فعالين اقتصادي بزرگ هنوز در کرمان کامل نشده و درصد کمي از نيازهاي مالي تامين ميشود».
وي افزود: «زيرساختها در استان به حد مطلوبي وجود دارد، البته زيرساخت لازم است اما کافي نيست و بايد بيشتر به سمت ايجاد فضاي سرمايهگذاري پيش برويم».
طبيبزاده بيان کرد: «بيش از 50 درصد واحدهاي صنعتي استان زير ظرفيت کار ميکنند و حدود 30 درصد از واحدهاي صنعتي راکد هستند اينها فرصتهاي خيلي خوبي است که بتوانيم توليد را رونق بدهيم».
وي توسعهي صادرات را يکي از کارهاي اساسي عنوان کرد و گفت: «با توجه به اينکه تامين مالي مشکل ايجاد کرده بايد تلاش کنيم ارز وارد کشور کنيم و بنابراين توسعهي صادرات بايد در اولويت باشد».
رئيس اتاق کرمان خاطرنشان کرد: «بخش مهمي از توليد کشور به دليل سيل آسيب ديده و استانهايي که آسيب نديدهاند بايد از توليدکنندگان حمايت کنند و اين خسارت را جبران کنند. سازمانهاي دولتي هم بايد همدل باشند و کمک کنند توليد جان بگيرد».
وي در خصوص تشکيل مثلث رونق توليد در استان توسط دستگاه قضايي نيز گفت: «اگر ارادهي جدي وجود داشته باشد مربع و مثلث توليد فرق نميکند. سال گذشته و امسال در دستگاه قضايي شاهد يک حمايت جدي بوديم و همکاري خوبي بين اتاق و دستگاه قضايي ايجاد شد تا از فعاليتهاي قانوني حمايت شود».
طبيبزاده ادامه داد: «اين مثلث زماني کارايي دارد که هر سه ضلع آن تلاش کنند. ما اميدواريم بخش خصوصي خوب کار کند، دستگاه نظارتي ارادهي جدي خودش را اعلام کرده است»./پ
نظر خود را بنویسید