گروه اقتصاد – قیمت خرما در آستانهی ماه مبارک رمضان افزایش چند برابری داشته و برخی از انواع خرما تا کیلویی 40 هزار تومان هم رسیده است.
به گزارش فردای کرمان، این افزایش قیمت در حالی است که ایران با برخورداری از نخلستانهای وسیع در استانهای خوزستان، کرمان، هرمزگان، فارس، سیستان و بلوچستان، هرمزگان و بوشهر دومین تولیدکننده خرما به لحاظ تولید و سطح زیر کشت و پنجمین صادرکنندهی این محصول در جهان به شمار میرود.
اما در حالی که عدهی زیادی این افزایش قیمت خرما را ناشی از صادرات میدانند؛ نایب رئیس انجمن خرمای ایران معتقد است ممنوعیت صادرات، قیمت خرما را ارزان نمیکند!
علیمحمد صمیمی در گفتوگو با ایسنا سراسری با بیان اینکه ممنوعیت صادرات خرما هیچ تأثیری بر بازار داخلی ندارد، گفت: «بازار خرما با هیچ کمبودی در زمینهی تأمین نیاز بازار داخلی مواجه نبود و ممنوعیت صادرات خرما تنها بازارهای صادراتی را در اختیار عربستان قرار میدهد».
وی دربارهی تأثیر تصمیم ستاد تنظیم بازار مبنی بر ممنوعیت خرما اظهار کرد: «با توجه به میزان تولید، انبار و مصرف داخلی کشور ممنوعیت صادرات خرما هیچ تأثیری بر قیمت و میزان عرضه خرما ندارد».
نایب رئیس انجمن خرمای ایران ادامه داد: «در ماههای اخیر بارها اعلام شد که هیچ کمبودی در زمینهی توزیع خرما در بازار داخلی وجود ندارد اما با این وجود تصمیم بر ممنوعیت صادرات خرما اتخاذ شد که این تصمیم تنها بازارهای صادراتی ایران را در اختیار رقبایی همچون عربستان قرار میدهد».
وی با بیان اینکه همواره قبل از آغاز ماه مبارک رمضان، برخی سودجویان با ایجاد شایعاتی در زمینهی کمبود و افزایش قیمت خرما به دنبال تغییر روند بازار هستند، یادآور شد: «خرمای تولیدی در ایران دارای انواع مختلفی است که هر کدام بنا بر میزان تولید و کیفیت، دارای قیمت متفاوتی است».
صمیمی گفت: «با توجه به تفاوت قیمت و نوع خرما هر فرد با توجه به قدرت خرید خود میتواند به خرید خرما بپردازد که در حال حاضر قیمت برخی از انواع خرما که عموماً پرمصرفترین خرمای کشور است، در سر زمین کیلویی چهار هزار تومان است».
نایب رئیس انجمن خرمای ایران با اشاره به اینکه سال گذشته با تصمیمات اینچنینی، هزینهی قابل توجهی به دولت در خرید تضمینی خرما اجبار شد، بیان کرد: «تصمیم اخیر در زمینهی ممنوعیت صادرات خرما، بدون تأثیر بر بازار داخل است».
وی تاکید کرد: «تجار و افراد صادرکنندهی خرما خرید و فعالیتهای صادراتی خود را برای ماه مبارک رمضان تا ۲۰ روز گذشته به پایان رساندهاند و دیگر خرید و صادراتی برای ماه مبارک رمضان انجام نمیشود».
ممنوعیت صادرات خرما، بازار جهانی را به عربستان میدهد
رئیس انجمن ملی خرمای ایران نیز در گفتوگو با ایرنا سراسری گفت: «اعمال محدودیتها، بازار صادراتی خرمای ایران را با وجود رقبایی همچون عربستان سعودی به خطر میاندازد».
محسن رشیدفرخی با بیان اینکه تجارت عرف و قانونی برای خود دارد افزود: «این درحالیست که وزارت جهاد کشاورزی و سازمان توسعه تجارت به این موضوع واقف هستند که اعمال محدودیت صادرات تاثیری در قیمتگذاری بازار داخلی ندارد زیرا همه ساله در ماه مبارک رمضان صادرات کاهش مییابد».
رئیس انجمن ملی خرمای ایران اظهار کرد: «سال گذشته 300 هزارتن خرما به ارزش 350 تا 400 میلیون دلار به کشورهای هدف ازجمله آمریکای شمالی، اتحادیه اروپا، روسیه، هند و چین صادر شد».
وی با بیان اینکه محدودیت در صادرات شامل همهی ارقام خرما میشود گفت: «بخش عمدهی خرمای صادراتی ایران از نوع «دونم» با شیرینی کمتر و ماندگاری بیشتر است».
به گفتهی رئیس انجمن خرما، بخش عمدهی خرمای صادراتی ایران به کشورهای متقاضی شامل زاهدی، پیارم، استعمران، خاصویی و مضافتی است.
وی با بیان اینکه اکنون قیمت هر کیلوگرم خرمای مضافتی در استانهای جنوبی کشور 22 هزارتومان و پیارم 45 هزارتومان است، گفت: «گرانی قیمت خرما در دیگر شهرهای کشور به دلیل افزایش هزینههای تولید، نوسان نرخ ارز و حضور دلالان و واسطهگران است».
رشید فرخی اضافه کرد: «مصرف خرما از 15 تا 20 روز آینده در کشور کاهش مییابد بنابراین الزامی برای اعمال محدودیت در صادرات خرما نیست».
وی ادامه داد: «البته تاکنون دستورالعملی برای اعمال محدودیت صادرات خرما به گمرکات جمهوری اسلامی ایران ابلاغ نشده است». /پ
نظر خود را بنویسید