فردایکرمان ـ گروه جامعه: در 24 ساعت گذشته، با انجام آزمایش کرونا بر روی 161 نمونهی مشکوک در استان کرمان، تست 16 مورد مثبت شد و شمار کل مبتلایان به کرونا تا عصر شنبه سیزدهم اردیبهشتماه، به 770 نفر رسید. 14 نفر از مبتلایان جدید، از مناطق تحت پوشش دانشگاه علومپزشکی «کرمان» و دو نفرشان از مناطق تحت پوشش دانشگاه علومپزشکی «رفسنجان» هستند. خوشبختانه در 24 ساعت گذشته، کسی از بیماران مبتلا به کرونا در استان فوت نکرده است و شمار قربانیان، همان 51 نفر روزِ گذشته است. استان کرمان، از اوائل هفتهی گذشته، با افزایش دوبارهی تعداد بیماران کرونا مواجه شده است. دکتر مهدی شفیعی، سخنگوی دانشگاه علومپزشکی کرمان، دربارهی اینکه وضعیت در کدام یک از مناطق استان بدتر است، توضیح داد که هنوز نمیتوان بهطور دقیق دربارهی قرمز و سفید بودن مناطق مختلف استان اظهارنظر کرد اما در هفتهی گذشته، در اکثریت شهرستانهای استان بیمار جدید شناسایی شده و حتی شهرستان «کوهبنان» که چند هفتهای ابتلای جدید نداشت، از هفتهی گذشته و با افزایش آمار بیماران در استان، به جمع شهرستانهای دارای بیمار کرونا اضافه شده است. همچنین، در شهرستان «رفسنجان»، بنا به گفتهی شفیعی، آمارها از هفتهی پیش، تغییرات محسوسی پیدا کرده است. شفیعی دربارهی اینکه چرا در استان تصمیمی متناسب با شرایط جدید گرفته نمیشود و برای پیشگیری از بحرانی شدن اوضاع، محدودیتها برنمیگردد؟ در پاسخ به «فردایکرمان» توضیحاتی داد و البته تصریح کرد که مبتلایان جدید، اغلب در «جمعهای خانوادگی» آلوده به این ویروس شدهاند نه در اماکن عمومی. به گفتهی او، اکنون، در استان کرمان، گردش ویروس در خانوادهها چالشزا شده است. او همچنین در پاسخ به فردایکرمان گفت که اکثریت اصناف در زمینهی رعایت دستورالعملهای بهداشتی پیشگیری از کرونا خوب عمل کردهاند اما مردمی که به مغازهها و فروشگاهها مراجعه میکنند بیاحتیاطی زیادی انجام میدهند و از مردم خواست تا فاصلهگذاری فیزیکی و اجتماعی را جدی بگیرند. او همچنین خبر داد که بر ادارات نیز همچون اصناف نظارت میشود و در صورت عدم رعایت دستورالعملهای بهداشتی، اداره مربوطه به دادگاه معرفی خواهد شد.
به گزارش خبرنگار فردایکرمان، شفیعی، عصر شنبه، سیزدهم اردیبهشتماه، در نشست خبری مجازی، با اشاره به شناسایی 16 بیمار جدید مبتلا به کرونا در استان در 24 ساعت گذشته، و با بیان اینکه این موارد مثبت از 116 نمونهی مشکوک حاصل شده است، گفت: «شش نفر از مبتلایان جدید زن و 10 نفرشان مرد هستند، همچنین، 14 نفر از آنها از حوزهی دانشگاه علومپزشکی کرمان و دو نفر، از حوزهی دانشگاه علومپزشکی رفسنجان هستند». وی افزود: «با حساب آمار مبتلایان جدید، تعداد کل موارد مثبت کرونا در استان کرمان از ابتدای اپیدمی تاکنون به ۷۷۰ نفر رسیده است».
مدیر گروه مبارزه با بیماریهای واگیردار دانشگاه علومپزشکی کرمان ادامه داد: «خوشبختانه در ۲۴ ساعت گذشته فوتی به دلیل ابتلا به کرونا در استان گزارش نشده است و شمار جانباختگان همان 51 نفر روز گذشته است».
شفیعی با بیان اینکه طی ۲۴ ساعت گذشته، دو بیمار با علایم کرونا از مراکز درمانی در استان مرخص شدهاند، گفت: «بنابراین، مجموع بهبودیافتگان این بیماری در استان از ابتدای اپیدمی تا عصر شنبه به 361 نفر رسید». وی اضافه کرد: «از ابتدای اپیدمی تاکنون، شش هزار و 288 مورد آزمایش برای این بیماری در استان انجام شده است». سخنگوی دانشگاه علومپزشکی کرمان، در ادامه، در پاسخ به پرسشهای فردایکرمان توضیحاتی داد که در ادامه میخوانید.
از اوائل هفتهی گذشته، کرمان با افزایش زیادی در آمار مبتلایان روزانه نسبت به گذشته مواجه شده است اما تصمیمی در اینباره نمیبینیم گرفته شود. آیا ستاد مدیریت کرونا در استان قصد دارد به نظاره بنشیند و تجربهی دیگر استانها در کرمان هم تکرار و اوضاع بحرانی شود و بعد تصمیمی بگیرد یا برنامهای برای پیشگیری از بحرانی شدن اوضاع وجود دارد؟ اگر برنامهای هست لطفا بفرمایید قرار است چه اتفاقی بیفتد؟ در ابتدای شیوع کرونا در کشور، وقتی درخواست قرنطینهی استانهای آلوده مطرح شد، گفته شد که علمی نیست. علمی عمل کردن نتیجهاش شد اینکه سه هفته بعد، جایی در ایران نبود که به کرونا آلوده نشده باشد. قصدم پرداختن به موضوع خوب یا بد بودن قرنطینه نیست. میخواهم دو نحوهی مواجهه را مقایسه کنم. الان هم استان ما بنا به پیشبینی خود شما احتمالا موج دوم را تجربه خواهد کرد. پیش از این، از شما دربارهی بازگشت دوبارهی محدودیتها در استان برای کنترل این مرحله از اپیدمی پرسیده بودم، گفتید الان وقت گام به گام مدیریت کردن و زمان بازگشاییها است. جامعه اما سخت نگران است که مثل همان تجربهی علمی عمل کردن دربارهی قرنطینه، اینبار در استان، با حمایت از طرح فاصلهگذاری هوشمند، اوضاع بحرانی شود. لطفا بفرمایید این نگرانیها چهقدر بهجاست؟
اینکه موج دوم را تجربه میکنیم یا نه، من گفتم احتمال آن وجود دارد نهتنها کرمان که کشور و حتی دنیا ممکن است موج دوم را تجربه کنند. بهتازگی سازمان جهانی بهداشت هم اعلام کرد که دنیا احتمالا موجهای متعددی را، بهدلیل ماهیتی که ویروس دارد تجربه کند.
دربارهی اینکه ستاد کرونای استان چه کاری میتوانسته انجام بدهد ولی انجام نداده است؛ باید بگویم تصمیمات ستاد استانی، از تصمیمات ستاد ملی متاثر است که در سطح استان به صورت تشدیدیافته یا تخفیفیافتهتر آن را اجرا میکند و یا برخی تصمیمات را بهصورت بومی و محلی میتواند بگیرد. درست است که ستاد استانی کرونا بیش از یک هفته است تشکیل نشده ولی ستاد کرونا در دانشگاه هر روز تشکیل میشود و آمار روزانه حتی به تفکیک شهرستانها و مناطق مختلف مورد بررسی قرار میگیرد. کمیته اپیدمیولوژی، بر اساس این اطلاعات، گزارشهایی را هر دو یا سه روزی یکبار به مسئولان استانی و کشوری ارسال میکند. در حال حاضر، شواهدی وجود ندارد که بخواهیم تصمیمات تشدیدیافته بگیریم؛ مثلا صنوفی را باز کردیم ببندیم یا محدودیت ترافیکی ایجاد کنیم چرا که چیزی که الان به عنوان گردش ویروس میبینیم در خانههاست و خیلی در مکانهای عمومی این را نمیبینیم که اپیدمی ایجاد شده باشد تا بخواهیم فاصلهگذاری را تشدید کنیم. موضوع مهم در حال حاضر این است که در منزل باید شرایط را عادی فرض نکنیم و میهمانی و دورهمی برگزار نکنیم. در برخی از روزهایی که آمار ما بالاست، وقتی رصد میکنیم، دقیقا میبینیم که میهمانی یا مجلس ترحیم برگزار و شرکتکنندگان، درگیر شدهاند. خواهش میکنم رسانهها هم به این بخش بیشتر بپردازند و مردم را نسبت به این خطر هوشیار کنند. ضمن اینکه برای تشدید محدودیتها در اماکن عمومی، باید تمام جوانب کار سنجیده شود؛ خسارات اقتصادی که ایجاد میشود و اختلالی که در تامین نیازهای روزمره پیش میآید باید مدنظر قرار گیرد. گردش ویروس الان در خانوادهها چالشزاست و باید رعایت کنند. دیدید که در تهران، استفاده از ماسک در مترو الزامی شد. شاید نیاز باشد ما هم در استان مصوباتی در این زمینه داشته باشیم. قرار است ستاد ملی فردا یا روز دوشنبه تشکیل شود. پس از آن، ستاد استانی تشکیل میشود. براساس اتفاقات ده روز گذشته، گزارشهایی را ارائه میکنیم که ممکن است منجر به تصمیمگیریهای جدیدی بشود.
نقش مردم در قطع زنجیرهی بیماری غیرقابل انکار است. مقامات هم البته وظایفی دارند. هفتهی گذشته اشاره کردید که بازگشایی کسبوکارها دارد اثرات خود را در آمارها نشان میدهد. دکتر نخعی اما در نشست خبری از همکاری خوب اصناف گفتند و حتی اشاره کردند که اصناف از برخی از ادارات بهتر عمل کردهاند. لطفا بفرمایید وضعیت اصناف در رعایت دستورالعملها چگونه است؟ و کدامیک از ادارات خوب عمل نمیکنند؟ و اگر از سوی مردم بیاحتیاطی انجام میشود، همچنان میخواهید به تمنا و توصیه ادامه دهید؟
عرض بنده با فرمایشات دکتر نخعی مغایرتی ندارد. اینکه ایشان گفتند اصناف اکثریت در گام دوم مدیریت بیماری خوب رعایت میکنند درست است. مثلا صنف، پیشخوان خود را جلوتر آورده تا ازدحام در محیط بسته ایجاد نشود یا بخشی از کار خود را با نوبتدهی یا فروش اینترنتی دارند انجام میدهند. 70 تا 80 درصد صنوف رعایت میکنند البته ناظران بهداشت محیط ما هم مرتب نظارت خود را انجام میدهند و در صورت مشاهدهی مواردی از عدم رعایت دستورالعملها، تذکر میدهند، درج در پروندهی بهداشتی واحد صنفی را انجام میدهند و به مراکز قضایی هم معرفی و پلمب میکنند که هفتهی گذشته چند مورد پلمب را داشتیم. ولی در همین بخش کار، از سمت مردم رعایت کمرنگتر است. مثلا پشت پیشخوان مغازهای، مردم در کنار هم ایستادهاند بدون رعایت فاصلهی یک متر. اینجا مربوط به مغازهدار نیست و خود مشتری باید در مواقع خلوت مراجعه کند یا فاصله را رعایت کند.
اینها مسائلی است که نیاز است مردم مدنظر قرار دهند. بحث ادارات هم کاملا درست است اما چون فضای فیزیکی محدودی دارند و نمیتوانند بیرون از محیط، به اربابرجوع خدمات بدهند، با وجود اینکه قانون یکسوم و دو سوم کارمندان هم اجرا میشود تا ازدحام کمرنگ شود ولی به نظر میرسد یکسری کارهای غیرضروری وجود دارد که مردم میتوانند هفتهها یا ماههای بعد انجام دهند. شاید نیاز باشد برخی ادارات اطلاعرسانی کنند تا برای کارهای غیرضروری مراجعه صورت نگیرد ضمن اینکه ادارات هم مستثنی از نظارت نیستند؛ ضمن آموزش، تذکرات کتبی هم به ادارات داده میشود و حتی در دستور کار است اداراتی که امکاناتی دارند تا فاصلهگذاری را اجرا کنند ولی با وجود تذکرات، این اقدامات انجام نمیشود را به دادگاه معرفی کرد که اگر نیاز باشد این اتفاق نیز خواهد افتاد.
لطفا با ذکر نام بفرمایید کدامیک از مناطق استان در حال حاضر وضعیت بدتری دارند؟ و به طور مشخص، در «شهرستان کرمان» کدام نواحی آمار بیشتری از ابتلا دارند؟
این وضعیت، خیلی به جمعیت هر منطقه بستگی دارد و جمعیت در تعداد مبتلایان مولفهی بسیار مهمی است که هرچه بیشتر باشد، قطعا تعداد ابتلای بیشتری وجود دارد یا جایی که مراکز بهداشتی و درمانی بیشتری باشد دسترسی آسانتر میشود و ممکن است فرد با کمترین علامتی مراجعه کند و آمارشان ثبت شود. چیزی که میتوانم بگویم این است که طی هفتهی گذشته، رفسنجان تغییر محسوسی در آمار داشت، خود ما در علومپزشکی کرمان هم همینطور بودیم که عمدتا این افزایش، به موارد سرپایی و اطرافیان بیماران برمیگردد. طی هفتهی گذشته، تقریبا از اکثریت شهرستانهای تحت پوشش علومپزشکی کرمان مورد مثبت داشتیم مثلا کوهبنان که چند هفته مثبت نداشت، مورد جدید پیدا شد. صفر بودن آمار یک منطقه در چند روز و حتی یک یا دو هفته دلیل بر سفید شدن و رفع کامل مشکل نیست.
مدتی است که آمارهای مربوط به کرونا در استان را سانسور میکنید. در حالیکه اغلب استانهای دیگر، از جمله هرمزگان، تمام جزییات را اعلام میکنند. لطفا به صراحت بفرمایید چه مرجعی در استان، مانع انتشار کامل آمارها شده است؟ و دلیل آن چیست؟ پیش از این، توضیحاتی دادهاید که قانعکننده نبود و نیاز است در اینباره توضیحات بیشتری ارائه کنید. در ادامه، بفرمایید در حال حاضر، چند بیمار مبتلا به کرونا در بیمارستانهای استان بستری و چند نفر در آیسییو هستند و کل آمار بیماران مشکوک به کرونا و بیماران حاد تنفسی در استان تا امروز به چند نفر رسیده است؟
اینکه چرا به تفکیک شهرستانها آمار را اعلام نمیکنیم باید بگویم چون نگرانیم چند روز منطقهای مورد مثبت نداشته باشد و مردم اینطور برداشت کنند که آنجا سفید است و سفرهایی به آنجا اتفاق بیفتد و ما نگران این جابهجایی جمعیت هستیم. نمیدانم خط مشی دیگر استانها برای اعلام کردن آمارها چیست؟ اما هرمزگان را که مثال زدید و در دو، سه روز اخیر به یکی از استانهای قرمز تبدیل شده است، یکی از شهرستانها در این استان، دچار اپیدمی شده است اما شهرستانهایی که آمار آن صفر بوده را، سفید اعلام کردهاند. بعید نیست مردم بندرعباس احساس نگرانی کنند و به مناطق سفید سفر و بیماری را جابهجا کنند. این اتفاق ممکن است در استان ما هم رخ بدهد. آمار بستریها را هم قبلا به شکل روزانه و دستی از مناطق مختلف استان میگرفتیم، الان سامانهای از دانشگاههای دیگر نداریم و اگر این روش را پی بگیریم، ممکن است مغایرت بین آمارها ایجاد شود. در نتیجه، آمار نمیدهیم خیلی هم کمکی نمیکند؛ ممکن است موارد بستری کم شود که معمولا، در طول اپیدمی این اتفاق رخ میدهد ولی موارد سرپایی افزایش یابد. این بالا و پایین شدن آمار، کمکی نمیکند بلکه باید بهدنبال زنجیرهی انتقال باشیم که کجا شکل گرفته است. با این وجود، باز هم این درخواست را به ستاد استانی منعکس میکنیم تا آمار استانی که قابل استفاده باشد تا برای مردم حساسیت ایجاد شود را مجدد اعلام کنیم. اما نکتهای که باید مدنظر باشد این است که هم اطلاعرسانی و هم گزارشدهی آماری در فازهای اپیدمی شکل متفاوتی پیدا میکند و این، یک موضوع طبیعی است. / الف
نظر خود را بنویسید
نظرات
هم آقای شفیعی و هم آقای نخعی به چند روش مطرح کردند که در عین اینکه باید رعایت کرد اما شواهدی بر وقوع هیچ فاجعهای وجود ندارد. اگر کمی با دید اپیدمیولوژی به آمار و جزئیات آن نگاه کنیم چیز نگران کننده خاصی دیده نمیشود. تعداد موارد کمتر از آن است که این افت وخیزها معنای خاصی داشته باشند.
اگر واقعاً مضطرب هستید، این اضطراب بی مبنا را به دیگران انتقال ندهید و اگر نیت دیگری دارید به نتایج کارتان بیشتر فکر کنید.
In reply to by یک شهروند کرمانی
ممنون از توجه تون.
وظیفۀ رسانه پرسشگری است و اگر طرح پرسش، اسباب اضطراب برای شما مخاطب ارجمند می شود، ضمن پوزش از شما، پیشنهاد می شود اخبار مربوط به کرونا را کمتر دنبال بفرمایید چون متاسفانه در ذات این اخبار، اضطراب زیادی نهفته است.
نوشتید شواهدی از فاجعه وجود ندارد، در این گزارش، کسی نه خبرنگار و نه جناب دکتر شفیعی، از فاجعه نگفته اند. البته، چنانچه با خوش خیالی، به این فکر کنیم که کرونا تموم شده، فاجعه هم دور از ذهن نیست. شما سری به آمار هرمزگان، به آمار بابل و به آمار خوزستان هم بزنید که از همین جا که امروز ما هستیم شروع کردند و ببینید به کجا رسیده اند.
راستی؛ اگر الان خبرنگاری دربارۀ ناتوانی شهر در برابر زلزله ای بزرگ بنویسد، شما دچار اضطراب شده و چون الان که زمین زیر پای شما نمی لرزد، می گویید در حال انتقال اضطراب به جامعه است؟
والا به خدا کرونا هنوز هست. هنوز داره در همۀ دنیا و از جمله کشور ما، آدم می کُشه. تا زمانی که واکسن و داروی کرونا نیامده، کرونا یک بحران است؛ و ببخشید که رسانه نمی تواند بر این وضعیت بد چشم ببندد و شما را دچار اضطراب می کند. ما هم دوست داریم، و اصلا آرزو داریم گزارش ها و اخباری بنویسیم که بگوید کرونا تمام شده است. به امید اینکه اون روز هرچه زودتر برسد. پیروز باشید.